[...] glukoza staje się wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Organizm przestaje ją tolerować, zespół nietolerancji glukozy, to nic innego, jak cukrzyca. Uwaga - otyłość i miażdżyca! Insulina usuwa glukozę z krwi do tkanek. Przy umiarkowanym poziomie głównymi "konsumentami" glukozy pozostają wątroba i mięśnie szkieletowe. Gdy jednak poziom [...]
Widze, że pojawiaja się tematy o jajku - o jego dobrych i złych stronach - poniższy artykuł powinien nieco pomóc w dykusji zwolennikom jajek:) ( całych). Nie wiem czy juz byl - w kazdym razie na SFD nie znalazlem. Artykuł pochodzi z miesięcznika "Wiedza i Życie" Jajko z niespodzianką Małgorzata T. Załoga 24-02-2005 , ostatnia [...]
[...] sytuacji glukoza staje się wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Organizm przestaje ją tolerować, zespół nietolerancji glukozy, to nic innego, jak cukrzyca. Uwaga - otyłość i miażdżyca! Insulina usuwa glukozę z krwi do tkanek. Przy umiarkowanym poziomie głównymi "konsumentami" glukozy pozostają wątroba i mięśnie szkieletowe. Gdy jednak poziom [...]
[...] Skoro króliki i kury są roślinożerne, ich fizjologia nie jest przystosowana do przyswajania tak wielkich ilości cholesterolu, wiec nic dziwnego że rozwinęła się u nich miażdżyca. Błędem było założenie, że wyniki tego eksperymentu można odnieść do ludzi którzy są wszystkożercami ze sporymi różnicami w fizjologii. Drugi dogmat tej hipotezy [...]
Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są: · kwas α-liponowy - ALA (α-linolenic acid) - zawarty m.in. w oleju lnianym, sojowym, z orzechów włoskich, · kwas eikozapentaenowy - EPA (Eicosapentaenoic acid), · kwas dekozakeksaenowy - DHA (Decosakexaenoic acid). Straszne są te nazwy, prawda? [...]
[...] rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, [...]
[...] szyjnych powstawały 2,5 razy szybciej niż u ludzi nie stosujących żadnych witamin. Jeszcze gorzej na przyjmowaniu preparatów witaminowych wyszli palacze papierosów - miażdżyca rozwijała się u nich aż pięciokrotnie szybciej niż u innych. "Takiej zależności nie zaobserwowaliśmy jedynie u tych, którzy dbali o dietę bogatą w warzywa i owoce" [...]
[...] uboczny wiąże się z obniżeniem poziomu lipoprotein o dużej gęstości i zmianę proporcji lipidów. Po długotrwałym używaniu steroidów zmiany w układzie krążenia (nadciśnienie, miażdżyca) mogą okazać się nieodwracalne. Układ kostny Typowym efektem ubocznym stosowania steroidów przez młodocianych jest przedwczesne zamknięcie nasad kości długich i [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Platinum_100_Fish_Oil_i32960_d380x380.jpg Opis - 1000 mg w kapsułce ! - Korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego - Chroni przed miażdżycą i rozwojem nowotworów Platinum 100% Fish Oil to produkt który zawiera zdrowe tłuszcze z grupy omega-3 (EPA i DHA). Kwasy omega-3 wspomagają pracę serca i mózgu, [...]
Jak uchronić się przed infekcją? Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem? W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest narażony na różnego rodzaju infekcje. W Internecie, w czasopismach szukamy rozwiązań jak walczyć z przeziębieniem, grypą, osłabieniem naszego układu odpornościowego. Z gąszcza [...]
[...] zapalenie oskrzeli, płuc, migdałków, uszu, angina i przerost migdałków, chroniczny katar, rumień, koklusz, płonica, błonica, świnka i odra, próchnica i choroby przyzębia, miażdżyca, choroby wątroby i trzustki, choroby oczu, nierównowaga hormonalna i wiele innych)... Celem pasteryzacji mleka jest niszczenie "złych" bakterii... Wysoka [...]
OCENA SKUTECZNOŚCI DZIAŁANIA PREPARATU OLIMP THERM LINE W PROGRAMIE REDUKCJI MASY CIAŁA U OSÓB Z NADWAGĄ Dariusz Szukała - Agencja Promocji Zdrowia streszczenie pracy Otyłość jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych, która w wielu krajach rozwiniętych, w tym również w Polsce zaczynać stanowić istotny problem zdrowotny i [...]
[...] Załogi. O czym jest ten artykuł? O tym, że Polak potrafi ------------------------------------------------------------- W dobie epidemii chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca,cukrzyca czy nadciśnienie, prawidłowa dieta stanowi pierwszy i chyba najważniejszy bastion obrony przed owym zagrożeniem. Prawidłowa dieta...tylko co znaczy [...]
Kupiłem ostatnio bardzo ciekawą książkę, postanowiłem wkleić tutaj jeden z ciekawych fragmentów, może komuś się przyda Pora wyjaśnić, co to są antyoksydanty. Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Dzielimy je na dwie podstawowe grupy: - endogenne (wewnętrzne, istniejące w każdej komórce, chroniące Twój [...]
[...] prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, [...]
[...] niedokrwistościach będących wynikiem schorzeń uogólnionych. 5.Wypadanie włosów, zwiększa łamliwość i nadmierna miękkość paznokci, pęknięcia w kątach ust. 6.Hiperlipidemia i miażdżyca. Pyłek pszczeli obniża poziom lipidów we krwi, skraca czas fibrynolizy, zmniejsza zawartość fibrynogenu oraz zmniejsza agregację płytek krwi u ludzi. 7.Działa [...]
[...] powstawały 2,5 razy szybciej niż u ludzi nie stosujących żadnych witamin. Jeszcze gorsze skutki przyjmowania preparatów witaminowych stwierdzono u palaczy papierosów - miażdżyca rozwijała się u nich aż pięciokrotnie szybciej niż u innych. "Takiej zależności nie zaobserwowaliśmy jedynie u tych, którzy dbali o dietę bogatą w warzywa i owoce" [...]
[...] zapalenie oskrzeli, płuc, migdałków, uszu, angina i przerost migdałków, chroniczny katar, rumień, koklusz, płonica, błonica, świnka i odra, próchnica i choroby przyzębia, miażdżyca, choroby wątroby i trzustki, choroby oczu, nierównowaga hormonalna i wiele innych)... Celem pasteryzacji mleka jest niszczenie "złych" bakterii... Wysoka [...]
[...] niedokrwistościach będących wynikiem schorzeń uogólnionych. 5.Wypadanie włosów, zwiększa łamliwość i nadmierna miękkość paznokci, pęknięcia w kątach ust. 6.Hiperlipidemia i miażdżyca. Pyłek pszczeli obniża poziom lipidów we krwi, skraca czas fibrynolizy, zmniejsza zawartość fibrynogenu oraz zmniejsza agregację płytek krwi u ludzi. 7.Działa [...]