do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
Zrób sobie masło klarowane. Bo nawet to dobre ma 82% tł, a reszta? Zastanawiałeś się nad tym kiedyś? Tutaj masz fajnie opisane jak zrobić (dr. zielonka): http://www.blog.optivitanutrition.pl/2012/05/ghee-bohater-wsrod-tluszczow/
[...] - z jednej strony zdrowsze, a z drugiej do smażenia, szczególnie dłuższego lepszy jest rafinowany, gdyż ma wyższy punkt dymienia. Podobnie z masłem i masłem ghee - to drugie ma znacząco wyższy punkt dymienia, więc można na nim smażyć bez jakichś ograniczeń czasowych, podczas gdy zwykłe masło tylko do krótkiego smażenia jak jajecznica.
Eve, zajaczki wielkanocne juz sa. Mikolaje okolo lipca|-) Nd, 26/02 DT Bardzo przyjemny dzien pomimo masakrycznej pogody. Wiecie, tu pada deszcz pod katem, nic tylko w folie sie zawinac. Trening 1. WL wasko 35*6/40*6/45*6/50*6/52.5*4/40*12 Na 52.5 zalozylam zabezpieczenia i spanikowalam na 5 powtorzeniu i nie wycisnelam. Ja mysle,. ze psyche. [...]
Hinduskie ziolowe curry z indykiem Składniki: 1 peczek natki kolendry liscie miety z ½ peczka (lodygi wyrzucamy) 50 g swiezego startego kokosa 25 g startych migdalow albo calych migdalow 3 zielone papryczki chilli ½ lyzeczki roztartej gorczycy albo musztardy 10 g masla klarowanego (ghee) 2 cm kawalek cynamonu albo ½ lyzeczki startego 4 ziarna [...]
[...] Naukowcy doszli do takiego wniosku po zbadaniu resztek z ponad 2 tysięcy glinianych naczyń z Europy, Bliskiego Wschodu, głównie Turcji, i Bałkanów. Jogurt, ser, sklarowane masło ghi (ghee) i inne tego typu produkty dobrze się przechowują, więc z nadwyżek mleka można było zrobić np. zapasy na zimę. Poza tym są łatwiej przyswajalne i nadają się [...]
dziekuję wszystkim };-) wiem, że do laski mi duzo brakuje ale nie sposob nie cieszyc sie z tego co tam troche pospadalo :-) obliques Twoje słowa uznania sa dla mnie bardzo wazne, dziekuje};-) mathilda masło extra jadam organic marki tesco, a do smazenia klarowane ghee ze sklepu od araba
Odnosnie kochanego maselka tutaj masz fajny artykulik: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/czy-maslo-jest-zdrowe-wszystko-o-masle_34663.html Ja wychodze z zalozenia ze organizm potrzebuje wszystkich tluszczy i od czasu do czasu albo zrobie jajecznice czy omlet na masle lub 2 - 3 kromki chleba zjem posmarowane maslem. Jak [...]
Z polskich producentów masło klarowane ma Mlekovita, najtaniej chyba w Biedronce, z tego co kiedyś porównywałam. http://alma24.pl/pr_images/5900512300054.jpg Plus oczywiście w necie do dostania różne obce ghi, ghee, tyle, że drożej.
na oliwie też można, ale umiarkowanie najlepsze do smażenia są oczywiście tłuszcze najbardziej stabilne, czyli tam gdzie jest najwięcej nasyconych - olej kokosowy, masło (najlepiej do smażenia wziąć ghee, czyli masło sklarowane), smalec (najlepiej barani lub gęsi) można też roztopić łój wołowy i na tym smażyć
[...] daje siłę i wytrzymałość. Guduchi - sprawia że jesteśmy mocniejsi fizycznie i mentalnie, odmładza nasz system immunologiczny. Satavari - wzmacnia zdrowie, polepsza wzrok. Ghee ( klarowane masło ) - wg. ajurwedy uznawany za jeden z najbardziej odżywczych produktów we wszechświecie. Ashvaganda - reguluje funkcjonalność ciała, wzmacnia odporność.
[...] Mogłoby być trochę mniej jogurtu, ale nie wiem czy znajdę ten 150gr - ale postaram się ;). I przy okazji chciałam zaznaczyć, że dodaje do dziennika "masło extra", a tak naprawdę używamy w domu masła ghee, ale niestety nie ma go w spisie, więc zastępuję pierwszym lepszym. Zmieniony przez - okoneczek w dniu 2012-02-22 [...]
[...] za dużo nie ma potrzeby jeść. Najkorzystniejsze dla nas są tłuszcze nasycone : olej kokosowy, smalec gęsi, smalec kaczy (ciężko dostępny), tłuszcz z wołu, z baraniny, masło (nie polecam smażyć), masło klarowane (ghee) i oczywiście produkty, które mają bardzo dobre proporcje tłuszczów : mięsa pewnej jakości, jaja Nie mniej dodatek oleju [...]
Dokładnie, też bym się wstrzymała, ale zamiast masła typu osełka, może masło klarowane, ghee? Dobre do smażenia i mi w smaku odpowiada ;) Hm. kurde nie wiem jak z tym olejem rzepakowym, bo do poddawania obróbce termicznej się on nie nadaje, ale dobrych rzeczy na zimno w ostatnim czasie o nim też nie słyszałam, pewnie, że jest mniejszym złem niż [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Smalec, masło albo olej kokosowy - nie ma innych opcji. do długiego smażenia owszem ( ale wg mnie to już nie danie dietetyczne ) do krótkiego mogą być oliwa i rzepak z smalcem, bo niestety ostatnie przetwórstwo wieprzowe, powoduje to, że duża częśc kupnych smalców zawiera za dużo omega-6 GHEE masło jak najbardziej, a kokosowy to bajka :) Agmatynę [...]
[...] non stop piję kuloodporną kawę i w końcu ja dziś jej spróbowałem i bardzo mi zasmakowała. Ponadto ! Jestem bardzo syty po niej ... Kawa świeżo zmielona, olej kokosowy 10 g, masło klarowane 10 g (ghee), cynamon (starty z laski), kardamon bądź przyprawa do piernika czy szarlotki więc trochę kcal jest ale do rzeczy ... Chciałbym zapytać o te masło [...]
[...] Właściwości i zastosowanie Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane jest osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub namiastka masła. Awokado jest [...]