[...] proporcje staram się trzymać : 2g białka/kg 1g tłuszczy/kg 7g węglowodanów/kg ------- 25% kalorii z bialka 25-30% kcal z tluszczu 45-50% kcal z ww (Jem ważywa ,owoce, kiełki, chleb razowy i staram się tak jak mogę urozmaicać dietę) Niestety margines błędu jest bo nie mam wagi Jeszcze( do wypłaty ). Jem do 8 posiłków dziennie [...]
Brawo Szoho! sog Tobie rownierz Karol sog za poczucie humoru - text "wcześniej waląc kuca i tracąc cenne białko, ale o tym kiedy indziej" roz***al mnie totalnie na lopatki! Przechodzac do tematu... Po co stosowac serwatke? Czy nie lepiej tak jak napomnial Szoho np bialko jaja kurzego? Wg. mnie idealnie spelnia wymagania cena/jakosc [...]
[...] mlekiem w proszku(oczywiście rozrobionym z woda "na gęsto".Duuużo 2.Chlebek z pełnego przemiału z serem chudyjm i wieeelka michą sałatki(gł.pomidory,papryka,kiełki albo sałata albo cokolwiek aby wielgaśnie;) 3. Sałatka pomidory-papryka wymieszana z serem sojowym feta.Ten ser sam w sobie jest dziwaczny w smaku(bez [...]
[...] kiedy ludzie biegali po jaskiniach, z czasem ewolucja sprawiła, ze organizm nauczył się tolerować insulinę i dlatego żarcie węgli w rozsądnych ilosciach (pomijajac cukierki itp) nie robi mu spoecjalnie krzywdy.A tłuszcz jakos mnie nie przekonuje. Błeeee. Jedzcie kiełki będziecie więksi Zdr. Zmieniony przez - miętki w dniu 2005-01-14 17:49:24
[...] szparagowa, pieczarki, rzodkiewki, szparagi, szpinak, cukinia, dynia, kabaczek, endywia, jarmuż, karczochy, botwina, kalarepa, rzepa, szczaw, szczypiorek, pędy bambusa i kiełki. Gotowane lub pieczone produkty bogatobiałkowe, które mogą być spożywane bez ograniczeń, gdyż przyspieszają redukcję wagi, jednak z uwagi na aspekt zdrowotny nie [...]
nieee jedz nasyconych tłuszczy unikaj jedz z rana tran,kiełki pszenicy i popijaj sokiem z zurawin a na dwór wychodz w maseszcze przeciw pylkom i dozyjesz 150 lat z sercem jak dzwon
[...] dieta składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Dieta frutarian w 75% składa się z owoców, zaś pozostałe 25% stanowią surowe warzywa, orzechy, nasiona i kiełki. Zaś makrobiotycy rezygnują z pożywienia zwierzęcego na rzecz warzyw, ziaren i produktów zbożowych. Badania naukowe nie potwierdzają u wegetarianek ani częstych, ani [...]
[...] gatunkach skiełkowanych ziaren znajduje się pełny zestaw witamin, różnią się one jedynie ilością poszczególnych z nich. Przykładowo szczególnie dużo witaminy A zawierają kiełki: fasoli mung, fasoli adzuki, rzodkiewki, gorczycy, soi, soczewicy, lucerny, witaminy B1 - pszenica i soja, witaminy B2 najwięcej jest w kiełkach: soi i gorczycy, w [...]
kiełki rzodkiewki: b:3.81, t:2.53, w:3.6 kiełki soczewicy: b:8.96, t:0.55, w:22.14 kiełki soji: b:13.09, t:6.70, w:9.57 Ale kiełki je sie raczej dla mineralow i witamin. Ja kupuje nasionka w hipermarkecie i sam sobie sobie choduje
charon a jak ty to sam robisz ? jak mozesz to opisz bo to by było najlepsze a jak myslicie czy takie kiełki mogłyby zastapić otreby przenne?? moze nie tyle zastapić co być alternatyw raz na jakiś czas.
Kupujesz nasionka na kielki (gora 2 zl), zazwyczaja sa pomieszane, zeby witaminy jednych uzupeknialy niedobor drugich np. rzodkiewka z soczewica. Wsypujesz troche nasionek do sloika, zalewasz zimna woda i zostawiasz np. na jeden dzien (rozne nasionka wymagaja roznego czasu namaczania). Potem to wszystko przeplukujesz, wylewasz wode, robisz dziurki [...]
no ja będe wcinał kiełki napewno jak tylko kupie bo jak dlaej jest tak jak w artykule gdzie są podane 1997 roku że ciezko spotkac to będzie porazka ale myśle ze znajde
1.Warto wiedzieć, że organizm zwierzęcy potrafi sam wytworzyć większość spośród 20 aminokwasów, ale w przypadku 8 z nich okazuje się bezradny i musi je otrzymać z zewnątrz, w pożywieniu. Nazwa pochodzenia greckiego: aminokwasy egzogenne oznacza właśnie pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład [...]