[...] tłuszczu, białka i węglowodanów. Cholina - należy do grupy witamin B. W mózgu jest przetwarzana na neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Produkty roślinne bogate w cholinę: kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, masło z orzeszków ziemnych, mąka pszenna pełnoziarnista, biały ryż, orzechy Pecan, kapusta, kalafior, cieciorka, soczewica, soja, groch. [...]
[...] pluczesz i zostawiasz pod przykryciem i pluczesz 2x dziennie po dwoch dniach masz kielki i mozna gotowac Nigdy nie kiełkowałam żadnej fasoli. Zdarzało mi się kupowac gotowe kiełki fasoli mung. Hodowałam inne kiełki - lucerne, rzeżuche, brokuł, rzodkiewki, mam nawet kiełkownicę, ale fasoli jakoś nie. Kiedyś próbowałam chyba soję, ale cos mi nie [...]
[...] bałkański z czosnkiem, ogórkiem i ziołami i świeże warzywa (marchewka, papryka, pomidory), z oliwkami i migdałami i kawałek grillowanej piersi kurczaka na zimno do tego. Dziś na start wrapy z wysokobiałkowych tortilli (2) z boczkiem (3 cieniutkie plastry) i jajkami (2) ze stertą zieleniny (sałata, kiełki, ogorki, cebula) i zaraz śmigam na siłkę!
[...] ziarna. Nazajutrz nastawia się w ten sposób drugą porcję ziarna, a na trzeci dzień – trzecią. Po 3 dniach zacznie kiełkować ziarno z pierwszej porcji (powinno mieć kiełki o długości ok. 3mm). Wtedy przeznaczamy je do spożycia, a na sitku nastawiamy nową porcję. Codziennie należy pamiętać o zmienianiu wody. Podkiełkowana pszenica jest [...]
[...] nad sylwetką, i ściśle dbam o przestrzeganie podstawowych zasad, bez szczegółowego rozkładu jazdy, które ostatnio wyglądają tak: - nieobfite posiłki co 3-4h - warzywa różne, kiełki (zazwyczaj brokuła) - chleb Veget, - kefir, jogurt naturalny, twaróg chudy z olejem lnianym, ser żółty (~3 plasterki dziennie) - kurczak na parze - kasza gryczana [...]
Ja nie mam określonej diety, po prostu jem zdrowo, staram sie 5 posiłków dziennie i zazwyczaj wygląda to tak: śniadanie: jajecznica na jednym albo dwóch jajkach, jakies warzywo i kromka ciemnego chleba drugie sniadanie: jogurt jakis slodzony typu 7 zbóż/dwie kanapki na ciemnym chlebie, w kanapkach mam rukole, kielki i pomidora/jogurt naturalny z [...]
Bulgary robie juz od dawna, wiec w sumie technika raczej jest dopracowana (sama przed lustrem wszystko robie, dopoki nie jest tak jak powinno). A moglby ktos jeszce zwrknac na moje BTW? Bo nie wiem, czy jeschac dalej tak jak bylo w rospiskach do tej pory i czekac na poprawe, czy obciac WW. Bo mnie strasznie w brzuchu i na plecach zalalo... az zal [...]
[...] wyglądają te posiłki, generalnie to Ty jesz a nie się odżywiasz. a spróbuj zjeść np szpinak, mix sałat, pokrojony gotowany burak (spoko są do kupienia już ugotowane), kiełki brokuła jedno ugotowane pokrojone jajko trochę ugotowanej piersi z indyka (filet, w przypadku dużych to nawet pół) garść pestek dyni, garść nasion sezamu łyżka oleju [...]
Jogurt, maślanka, serek wiejski + otręby, kiełki, płatki ciemne (np. bran flakes) Bardzo fajnym posiłkiem jest też kawałek wędzonej ryby + sałatka (do spożycia warto mieć talerzyk + widelec.
Bogate w cynk są ostrygi, otręby pszenne, nasiona dyni i słonecznika, kiełki pszenicy, grzyby, orzechy, fasola, kakao, soczewica, groch, melasa, żółtka jaj, czosnek. Ile - nie wiem Lepiej moim zdaniem zakupić cynk. Zmieniony przez - saib__ w dniu 2006-01-30 19:49:41
W necie? No co ty kielkowanie to kielkowanie nie ma filozofii po wymoczeniu przez noc odlewasz wode pluczesz i zostawiasz pod przykryciem i pluczesz 2x dziennie po dwoch dniach masz kielki i mozna gotowac
[...] serca i zaburzeń krążenia mózgowego. Nasz organizm potrzebuje dziennie około 0,01 mg selenu. Jego głównym źródłem są owoce morza, podroby (uwaga na cholesterol!), kiełki pszenicy, otręby, tuńczyk, cebula, pomidory i brokuły. Magnez wywiera dobroczynny wpływ na układ krążenia i ma udział w zapobieganiu chorobom serca. Znajduje się [...]
[...] ogorki i inne warzywa do znanych nam prozdrowotnych właściwości kapusty dodać nalezy bakterie probiotyczne i mamy jedna z najzdrowszych potraw świata ../../buziaki/1.gif 4. kiełki Skoncentrowane właściwości prozdrowotne roślin w mikroformie , Każdy wie, które są najlepsze, polecam wszystkie prócz lucerny . Literatura J.Bowden „the 150 healthiest [...]
[...] żeby zaczęły kiełkować ? Spróbuj jak przy robieniu zwykłych kiełków, na podłoże z waty/ligniny itp nawilżaj i tackę włóż do woreczka, żeby się szklarnia zrobiła. Mi się tak kiełki robią w ciągu max 3 dni. dobra... dziś zaczynamy próbę Attika, ponoć w Obi można kupić takie podłoże wraz z mini szklarnią i nie jest to drogie, a korzystasz wiele [...]
[...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy [...]
kielki robie w sloiku :-) mocze przez noc, odlewam, zakrywam gaza czy odcietym kawalkiem koszulki (bawelna) i co 12godzin przeplukuje czysta woda. Zesmiardly sie tylko jak za dlugo trzymalam, kielki nie maja dlugiej daty zuzycia
[...] żeby zaczęły kiełkować ? Spróbuj jak przy robieniu zwykłych kiełków, na podłoże z waty/ligniny itp nawilżaj i tackę włóż do woreczka, żeby się szklarnia zrobiła. Mi się tak kiełki robią w ciągu max 3 dni. dobra... dziś zaczynamy próbę Attika, ponoć w Obi można kupić takie podłoże wraz z mini szklarnią i nie jest to drogie, a korzystasz wiele [...]
kielki robie w sloiku :-) mocze przez noc, odlewam, zakrywam gaza czy odcietym kawalkiem koszulki (bawelna) i co 12godzin przeplukuje czysta woda. Zesmiardly sie tylko jak za dlugo trzymalam, kielki nie maja dlugiej daty zuzycia ale fasolowe też ? np taką czerwoną... albo mung
[...] noc, rano odlewasz wodę i zostawiasz (ja przykrywałam, bo mi sie z wierzchu wysuszały) i teraz płukasz je tak 2-3 razy dziennie w letniej wodzie do dnia w którym zobaczysz kiełki (u mnie bywalo że po 2 dniach już były kiełki, ale wolałam poczekać do tego 3 dnia). Możesz kiełkować wszystkie strączki. Obli mi też pisała, że aby poprawić strawność [...]