[...] sporo (całkiem to chyba i tak delikatne określenie), na osobach aktywnych już mniej, ale nadal mamy sporą gamę literatury do której możemy się odnieść, obalając niemałą ilość narosłych wokół poczciwego „białka” mitów oraz prostując błędne przekonania. Maksymalnie 20g białka w posiłku? Utarło się obiegowo jakoby ilość 20, czy 30 (zależnie od [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] sporo (całkiem to chyba i tak delikatne określenie), na osobach aktywnych już mniej, ale nadal mamy sporą gamę literatury do której możemy się odnieść, obalając niemałą ilość narosłych wokół poczciwego „białka” mitów oraz prostując błędne przekonania. Maksymalnie 20g białka w posiłku? Utarło się obiegowo jakoby ilość 20, czy 30 (zależnie od [...]
[...] wypadły pokarmy bogate w białko. Mało tego, badani, którzy najwyżej oceniali ich sycące właściwości potrzebowali później mniejszych posiłków by zaspokoić głód. Duża ilość protein oznacza w tym wypadku około 68% wszystkich kalorii. Większość środowiska żywieniowego jest wręcz oburzona tak duża ilością białka w pożywieniu. Metabolizm [...]
[...] co oprócz utraty kalorii związanych z wysiłkiem wpływa na szybszą przemianę materii. Zatem działa podwójnie korzystnie na zachowanie właściwej wagi. Zadbaj o odpowiednią ilość wypijanej wody. Woda dostarczana systematycznie ma znaczący wpływ na zachowanie zdrowia, a także odchudzanie. Woda jest także najważniejszym "kosmetykiem" wpływającym [...]
[...] i nocnych. Poziom retencji wody oraz stężenia glikemii na czczo i po posiłkach (zwłaszcza w przypadku osób ze słabą tolerancją węglowodanów) powinny determinować zarówno ilość jak i jakość węglowodanów w tej fazie. W większości przypadków preferowane powinny być węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (np.: biały ryż, ziemniaki, dojrzałe [...]
[...] wypadły pokarmy bogate w białko. Mało tego, badani, którzy najwyżej oceniali ich sycące właściwości potrzebowali później mniejszych posiłków by zaspokoić głód. Duża ilość protein oznacza w tym wypadku około 68% wszystkich kalorii. Większość środowiska żywieniowego jest wręcz oburzona tak duża ilością białka w pożywieniu. Metabolizm [...]
[...] kwasy tłuszczowe - ważny składnik odżywczy, który występuje w takich produktach jak ryby morskie, owoce morza, orzechy . Grecy czy Hiszpanie między innymi ze względu na ilość spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych przy jednoczesnej niskiej podaży kwasów tłuszczowych nasyconych (tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, znajdujące się w [...]
[...] jajka) chleb razowy 5.6 1.7 45.6 x1 }= 25 17 46 składników warzyw nie wliczałem w całość, bo uznałem, że jako składniki odżywcze dostarczają małą ilość budulcową, bardziej traktuję je jako sposób dostarczania witamin, jem przeważnie: pomidor, czerwona papryka, ogórek, cebula, czosnek, marchew + inne w zależności od [...]
[...] tłuszczów). Średnio na 1 kg wagi ciała potrzeba ok. 1 g pełnowartościowego białka, są też normy zaniżające znacznie (do 50%) spożycie białka na 1 kg wagi ciała. Zwiększając ilość przyswajanego białka należy zachować proporcje między ilością pozostałych składników. Gdy spożycie energii jest niewystarczające lub gdy poziom białka jest zbyt wysoki [...]
[...] rezerw tłuszczowych? – deficyt kaloryczny w diecie kobiety aktywnej – rozkład makroskładników: ile białka, ile węglowodanów, ile tłuszczu? – jakościowy dobór pokarmów – ilość i rozkład posiłków w ciągu dnia Utrwalanie wypracowanych efektów – „reverse diet” – tak czy nie? – alternatywne podejście do „diety stabilizacyjnej” Moduł II 1. [...]
[...] co robić po pierwszych paru tygodniach: 1. Jeśli wszystko idzie po twojej myśli, trzymaj się nadal ustalonego planu. 2. Jeśli tracisz zbyt dużo kilogramów, zwiększ ilość spożywanych węglowodanów do ok. 6,5g na każdy kilogram masy ciała. To pozwoli ci tracić wagę, zachowując jednocześnie masę mięśniową. Na przykład kulturysta ważący 90 [...]
[...] rezerw tłuszczowych? – deficyt kaloryczny w diecie kobiety aktywnej – rozkład makroskładników: ile białka, ile węglowodanów, ile tłuszczu? – jakościowy dobór pokarmów – ilość i rozkład posiłków w ciągu dnia Utrwalanie wypracowanych efektów – „reverse diet” – tak czy nie? – alternatywne podejście do „diety stabilizacyjnej” Moduł II 1. [...]
[...] różnych odmian serów. To jeszcze nie wszystko, bo na uwadze trzeba mieć polędwicę wieprzową, wiele odmian owoców i warzyw, owsiankę, makaron, indyka, kukurydzę, ryż i pewną ilość ziaren zbożowych. Z tego co powiedziałeś wynika, że wbrew pozorom nie jest to sport dla wszystkich. W każdym razie na pewno nie wszystkich będzie stać na uprawianie [...]
[...] PROFESJONALNA SIŁOWNIA: TAK/NIE tak ****TRENING********************************** JAK WYGLĄDA TWÓJ OBECNY TRENING - podaj nazwy ćwiczeń, ilość serii, ilość powtórzeń w seriach, obciążenia w kolejnych seriach poniedziałek: klata 3 ćwiczenia 4 serie po 12 powtórzeń obciążenia do 10 kg [...]
[...] otyłych, ponieważ dostarczy im informacji na temat produktów węglowodanowych, które mogą bezpiecznie spożywać. MIT KALORII Dlaczego liczenie kalorii nie ma sensu?- otóż ilość kilokalorii podana na pokarmach to wartość statyczna uzyskana po spaleniu danego pokarmu w tzw. "bombie kalorymetrycznej". W odniesieniu do żywego organizmu na wartość [...]
[...] rezerw tłuszczowych? – deficyt kaloryczny w diecie kobiety aktywnej – rozkład makroskładników: ile białka, ile węglowodanów, ile tłuszczu? – jakościowy dobór pokarmów – ilość i rozkład posiłków w ciągu dnia Utrwalanie wypracowanych efektów – „reverse diet” – tak czy nie? – alternatywne podejście do „diety stabilizacyjnej” Moduł II 1. [...]
[...] no i jeszcze wcześniej split partia raz w tygodniu (4 razy trening w tygodniu). Podstawowe ćwiczenia oparte były o regres ciężaru w kolejnych seriach, w zamian większa ilość powtórzeń (zazwyczaj). Tak wyglądał mój ostatni rok pod względem treningu. Obecny trening będzie wyglądał tak (wersja na teraz, po paru treningach mogą nastąpić pewne [...]
[...] najważniejsze w temacie diety to musimy pamiętać, że nie tylko bilans energetyczny jest ważny, ale również jakość spożywanego jedzenia. Nie sztuką jest bowiem zjeść ogromną ilość kalorii pochodzącą z żywności typu fast food, słodyczy itp. Tego rodzaju nadwyżka u większości zmieni się w masę tłuszczową, ponieważ kaloryczność będzie zbyt wysoka [...]
[...] co robić po pierwszych paru tygodniach: 1. Jeśli wszystko idzie po twojej myśli, trzymaj się nadal ustalonego planu. 2. Jeśli tracisz zbyt dużo kilogramów, zwiększ ilość spożywanych węglowodanów do ok. 6,5g na każdy kilogram masy ciała. To pozwoli ci tracić wagę, zachowując jednocześnie masę mięśniową. Na przykład kulturysta ważący 90 [...]
[...] ? Czy deficyt kaloryczny ustawiony na poziomie 200kcal na dobę (jestem endomorfikiem z tego co mi wiadomo) wystarczy ? Czy w dni odpoczynku od siłowni, powinienem zmniejszać ilość Białek/węgli/tłuszczy ? Zaznaczam, że nawet w te dni zamierzam podejmować jakiś wysiłekj fizyczny (piłka nożna/rower/ bieganie) Czy nie przesadziłem z proporcjami B/W/T [...]