[...] formie stałej. Smak jednak bardziej powiedziałbym przypomina moim kubkom smakowym wanilię niż solony karmel, ale i tak bardzo smaczne. Pokuszę się następnym razem o większą ilość wody, bo galaretka była bardzo mocno zbita. Bardzo fajna przekąska, bo ma dużo białka, słodkie i można trochę pogryźć. Moja ocena 4,5/5 przez ten słabo wyczuwalny smak [...]
[...] Następnym krokiem powinno być dodanie do wyliczonej ilości około 300-400 kcal, po to, aby bilans był dodatni. Otrzymaną ilość dzielimy na zalecane ilości makroskładników. Będzie to 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,5 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Zalecane ich źródła możesz [...]
[...] spożycia danego produktu na zmiany cukru we krwi. Jest dużo dokładniejszy niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko szybkość wchłaniania cukru, ale również jego ilość w porcji produktu. Świetnym przykładem dla porównania rzetelności indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego jest chociażby porównanie arbuza, którego IG = 72 i [...]
zobacz co napisał skalar odnośnie enzymów, które też są niezbędny w procesie trawienia: Odnośnie sprawności trawienia, biodostępności spożywanych produktów tzn. substancji odżywczych w nich się znajdujących zależy wiele czynników. Główną rolę pełnią tu oczywiście enzymy. By doszło do trawienia, muszą one mieć dostęp do substratu. Duże ilości [...]
[...] o tym, że duży nadmiar białka nie jest zdrowy. Warto celować w przedział między 20-30% białka w diecie, dopasowując luźno podaż wobec potrzeb (nie chodzi o liczenie każdego grama, ale tak na oko 1-1,2g/kg masy ciała dla kobiety umiarkowanie aktywnej w sportach "niesiłowych". No chyba, że wyciskasz na ławeczce to możesz zwiększyć ilość.
[...] Ten temat jednak powstał w celu zbioru najlepszych, aktualnych promocji, dostępnych w różnych sklepach. Dzięki temu możemy zakupić większą ilość, np. mięsa, ryby, a następnie zamrozić mając zapasy na dłuższy czas i oszczędzając pieniądze. Zapraszamy do udzielania się, dzieląc swoją wiedzą na temat ciekawych [...]
[...] Nie do końca jednak zależy im na budowaniu masy mięśniowej. Co w takiej sytuacji można zrobić? Odpowiedź jest dość prosta. Przede wszystkim skupić się na diecie. To właśnie ilość kalorii, którą spożywamy, ma wpływ na to, czy będziemy budować masę mięśniową, redukować tkankę tłuszczową, czy może spożywając ilość kalorii bliską zerowego bilansu [...]
[...] jednocześnie czyli poprawić kondycję i zredukować nadmiarową tkankę tłuszczową. Ale tutaj trzeba kompleksowego podejścia. Przede wszystkim dieta. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej to deficyt kaloryczny musi być w diecie. Na początek policz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij powiedzmy 300kcal, resztę rozłóż na [...]
[...] powinieneś właśnie tyle kcal spożywać. Jednak ze względu na głodówki (dieta kopenhaska i obecna Twoja dieta) bardzo spowolniłeś metabolizm. Teraz powinieneś powoli zwiększać ilość kcal tak by dojść do 2800 (3000) kcal dziennie - np co tydzień zwiększać ilość kcal o 100. Plan to podstawa. Piszesz, że lepiej wykonywać sumiennie byle jaki plan (z [...]
[...] zapotrzebowania. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska podaż kalorii, która skutkuje zmniejszeniem spontanicznej aktywności fizycznej i tym samym znacznie obniża ilość wydatkowanej energii. Dodatkowo, bardzo uboga kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, [...]
bialko: 1-1.5g/kg masy ciala ( tu pytanie o jaka dokladnie mase chodzi? ja mam bardzo duza nadwage, mam liczyc moja docelowa 80kg czy 80 plus aktualna nadwage - 30kg? fat only) NA POCZATEK LICZ BIALKO W WIELKOSCI 1,5-2G !! NA KG MASY CIALA (OBECNA WAGA!!) - CZYLI 120-160G DZIENNIE POZNIEJ ZOBACZY SIE CZY JESZ ZA DUZO CZY ZA MALO (SADZE ZRESZTA ZE [...]
[...] bez komentarza. Najlepiej byłoby stwierdzić, że jest to dieta dla osoby, której celem nie jest kształtowanie sylwetki. W takiej sytuacji, tak jak pisaliśmy warto zwiększyć ilość spożywanego białka. W sugerowanej diecie bym zmniejszył podaż weglowdanów, a podbił białko. Zapraszam do zapoznania się z zalecanymi źródłami białka: [...]
[...] i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami. Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (węglowodanów złożonych), bardziej [...]
[...] spożycia danego produktu na zmiany cukru we krwi. Jest dużo dokładniejszy niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko szybkość wchłaniania cukru, ale również jego ilość w porcji produktu. Świetnym przykładem dla porównania rzetelności indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego jest chociażby porównanie arbuza, którego IG = 72 i [...]
[...] Skoro spożywasz aż taką ilośc warzyw, to myślę że wspomnianego błonnika możesz mieć w diecie nawet za dużo, co także może powodować problemy z wypróżnianiem. Zbyt mała ilość błonnika działa podobnie jak zbyt mała ilość błonnika. Błonnik jest bardzo cenny i wiele osób spożywa go zbyt mało, jednak i z nim można przesadzić. Najcześciej objawia [...]
[...] i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami. Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (węglowodanów złożonych), bardziej [...]
jednak mam jeszcze jedno pytanie... jak dziennik oblicza kcal? zakładając, że 1g białka to 4kcal, 1g węgli to 4kcal, 1g tłuszczy to 9kcal wynik końcowy się nie zgadza, różnica około 300kcal przykład zdjęcie poniżej http://imageshack.com/a/img132/756/t9pt.png co jest jeszcze brane pod uwagę do wyliczania kcal? i czy można to wyłączyć? odpowie [...]
[...] zapotrzebowania. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska podaż kalorii, która skutkuje zmniejszeniem spontanicznej aktywności fizycznej i tym samym znacznie obniża ilość wydatkowanej energii. Dodatkowo, bardzo uboga kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, [...]
witaj. ogolnie tak jak napisales, sa rozne metody co do tego, jak stosowac podzial makro w poszczegolne dni jezeli mowa o okresie treningowym i nietreningowym. CO do przyjetych przez Ciebie makro, zerknij na art [...]