Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
hej ostatnio chciałem aby moje mięśnie były większe więc postanowiłem jesc białko ale ni ewiem ile go jest w danych produktach a wiec pytam sie was ile jest g białka w jednym jajkuczy ktos z was mi może pomuc?
witam chcial bym sie dowiedziec ile g białka jest w jajku klasy A waga 65g. jem dziennie ok 25 takich jaj , rano jajecznica z 10 wieczrem tez i w polodnie ok 3 jaj gotowanych na twardo, na obiad 2 jaja sadzone
Chyba nikt nie rozumie zadanego pytania problem prawdopodobnie przez zbieżność nazwy jajko składa się z żółtka i białka jako substancji a zadawane pytania to ile jest białka czyli proteiny w jednym jajku zapewne właśnie w tej części zwanej białkiem o to pytam Nie pytam się jak podzielić dwie substancji i położyć się na wadze tylko ile proteiny [...]
No właśnie może orientujecie się ile jest białka w jednym jajku? Średniej wielkości? Albo przynajmniej ile takie jajko waży? I jeszcze nie mam pojęcia ile waży jedna kromka chleba razowego takiego krojonego ok 10 mm grubości?
ile gram biłka mniej wiecej jest w całym jajku..chodzi mi o ta zawartosc w samym białki..nie w całym jajku,bo wiem ze w zołtku jest wiecej białka tylko ze tam jest tłuszcz....napiszcie( jesli wiecie) ile jest gram białka w całym jajku i ile w samym białku...
Zawsze mi smakowała pierś kurczaka w tradycyjnej panierce (bułka tarta) i dziś mnie natchnęło co by tu zrobić żeby jedzonko było względnie zdrowsze. Wyszło całkiem smaczne. Jeżeli ktoś wpadł na to przede mną i coś podobnego tu zamieścił to sorry Do dzieła: Skład: - filet z piersi kurczaka 1kg - ok. szklanka (100g) mąki (użyłem mąki żytniej [...]
a wiec co mam jesc? ile bialka jest np w jednym jajku, w 100 gramach sera bialego, oraz jakie inne produkty polecacie jesc zeby dostarczyc tyle bialka do organizmu dziennie. Z jakiegos tam jogurtu wyczytalem ze ma na 100g/3,7 g bialka no ale ja nie mam tyle jogurtow w domu, zeby dostarczyc tyle bialka. Pije tez duzo mleka, czy to cos da, bo ktos [...]
Witam! Mam takie małe pytanie ile gram wazy jedno jako. Ile gram białka jest w jednym jajku (calym), ile bialka jest w zultku. Niestety na tych jajkach co ja kupuje nie ma wartosci odrzywczych opisanych. Dzieki za pomoc! POZDRO
Słyszałem że to jajko ( a raczej jego część bo zółtka raczej nie pijemy ) to dobre źródło białka .pije ktoś białko z jajka ?? Aha ile mniej więcej jest tego białka w jednym jajku ??
pytanie do specjalistów zywieniowych!! mówia ze 3 jajka tygodniowo to max! (co w przypatku diety na mase jest niedopuszczalne dostarczania tak małej ilosci wzorcowego białka jakie jest w jajku)ale z kolei nikt niechce miec do czynienia z chorobami układu krązenia. wiec czy to cos ta jesli robiac jajecznice dam 7 białek i zaledwie 2 zółtka? to [...]
Witam, problem dotyczy mojej mamy. Prawdopodobnie jest uczulona na jakis rodzaj bialka zawarty w jajku? Wczoraj zjdala ich ok 6 i wieczorem byla cala czerwona po twarzy. Dzisiaj to samo, ostatni posilek jakas godzinke temu byl. Jedno jajko+ szyneczka +chrzan. I mamusia znow zrobila sie czerwona. To jakis rodzaj uczulenia? Jest sie czym przejmowac ?
mam pytanie robiac np. jajecznice na teflonie to podczas smoazenia są jakies straty białka i tłuczszy, czy tyle ile jest w jajku przed to tyle jest po smażeniu?