[...] dużo cukrów i węglowodanów złożonych, a avokado i kokos zawierają tłuszcz - dlatego są one bardziej kaloryczne i należy je ograniczać w diecie. Ziemniaki i niektóre warzywa (groch, fasola, kukurydza) zawierają skrobię, a soja - tłuszcz (olej sojowy) dlatego należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych [...]
Teraz chciałbym, żeby jakiś specjalista ułożył mi diete... Mam co moge, a czego nie moge jejść... A więc: Produkty zalecane w diecie: Pieczywo jasne pszenne, czerstwe, Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron, Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser [...]
[...] Chcąc wzbogacić swoją dietę w większe ilości włókna pokarmowego powinniśmy spożywać takie produkty jak: chleb razowy gruboziarnisty nasiona roślin strączkowych suchych (groch, fasola) kasze z grubego przemiału (kasza gryczana, jęczmienna) owoce i warzywa (brukselka, kapusta, kalarepa, brokuły, zielony groszek, porzeczki, agrest, jeżyny, [...]
[...] do pozycji wyjściowej - wydech. Ćwiczenia stóp Chód na palcach w różnych kierunkach. W pozycji siedzącej - zbieranie palcami stóp różnych przedmiotów (klocki, ołówki, groch, kamyczki...). W pozycji stojącej - unoszenie wewnętrznych krawędzi stóp z jednoczesnym podkurczaniem palców. "Chód gąsienicy" - bez odrywania stóp od podłoża [...]
[...] je za wielka frajde Dzis nie mam plaskostopia i nie wiem, czy dlatego, ze cwiczenia pomogly, czy po prostu go nie mialam Pamietam, ze podnosilysmy z siostra palcami nie groch czy fasole, tylko rozne male przedmioty, lacznie z zabawkami, przyciagalysmy tez do siebie palcami recznik rozlozony na podlodze (zbieralysmy go w kupke) i rolowalysmy [...]
na witaminę B1 radzę uważać, jest mocno alergizująca... jeśli masz objawy niedoboru, lepiej postaraj się dostarczyć jej w sposób bardziej naturalny: drożdże, mięso wieprzowe, groch... Zresztą nie widziałem nigdy tiaminy samej, zawsze z czymś... A to dziwne, bo to przecież pierwsza odkryta witamina... Jakryc - co prawda pytałeś dE^SiRE, ale źródło [...]
[...] powinny być dla Ciebie głównie: produkty zbożowe szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica). warzywa spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli mineralnych i [...]
[...] Wtedy czas podawania posiłku głównego jest w porze obiadowej. W posiłkach w ciągu dnia należy ograniczać ciężko strawne produkty jak pieczywo (zwłaszcza ciemne), fasolę, groch, kapustę, a także objętościowe (np. ziemniaki), a zwiększać ilość produktów o wysokiej wartości energetycznej lecz mało objętościowych, jak miód, dżem, marmolada, [...]
Oj nie za bardzo, organizm siega po wegle bo po pierwsz to turbo doladowanie a po drugie latwe i proste w obrobce zrodlo energi.A ty niestety zrobiles groch z kapusta ,zastanow sie czy wolisz low-carb czy standartowa masowa,Bo laczysz wode z ogniem no i bedzie z tego tluszcz.Jestem zwolenikem low-carbu ale mase na nim robi sie srednio(zalezy od [...]
[...] na wiekszosc z wyminionych witamin i sk. mineralnych). do diety polecam (poza wymienionymi wyzej) wszelkie swieze warzywa i owoce oraz ich soki, ziarno soi, soczewicy, groch, kielki roznych roslin, pelnoziarniste pieczywo, makarony (tradycyjne i sojowe), ryz, kasze, platki owsiane, zarodki i ziarno pszenne, drozdze piwne; dla nie-wegan [...]
[...] zakonników. Dieta średniowiecznych zakonników składała się z dużych ilości mięsa oraz ryb, mleka, masła, jajek i serów. Z owoców i warzyw jadali oni najczęściej fasolę, groch, cebulę, czosnek i por. Była to dieta klasy wyższej, niedostępna dla przeciętnego zjadacza chleba wieków średnich. Otyłość była raczej niezwykłą cechą w tym okresie. Na [...]
[...] wiaze sie to z poprzednim podpunktem - sa pokarmy w ktorych bialko i skrobia wystepuja naturalnie w duzych ilosciach. sa to rosliny straczkowe - soja, soczewica, fasola, groch... nie powinno sie ich spozywac w jednorazowych duzych ilosciach, a juz na pewno nie powinno ich sie zbyt czesto laczyc z ryzem, kaszami i innymi zrodlami skrobii... - [...]