Skoro owsiane nie pasują, to możliwe, że fruktany, albo gluten tak działa, (jakieś nietolerancje), albo coś innego, ale zamiast kukurydzianych stawiałabym na jaglane, gryczane (też są bezglutenowe, tak samo jak kasze gryczana, jaglana, jęczmienna już gluten zawiera) Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2017-07-28 10:11:57
[...] nie chodzi tylko o ten aspekt i nie wierze ze kazdy tyje od pszenicy, bo tez kiedys ja jadlem np na redu i nie widzialem klopotow ze zrzucaniem wagi, ale przede wszystkim o gluten. nie wiem, moze za duzo sie Mauricza nasluchalem, ale ogladajac kilka jego szkolen to on to tak przedstawia i daje na to bardzo solidne argumenty ze gluten sieje [...]
[...] w walce z kg. Zrobiłam badanie trójki tarczycowej i dostałam Euthyrox 88 (a także 100 po skończonej 88) na rozruch tarczycy. Gdy dowiedziałam się co mi jest odstawiłam gluten, nabiał, wszystkie wymienione warzywa, które są zakazane przy niedoczynności. Jednak mam problem z rozplanowaniem B/T/W Staram sie ograniczać węgle wraz z porą dnia. [...]
[...] nie wychodziłem (jak np. była całonocna impreza), bo bym otruł towarzystwo :D ostatnio nawet przetestowałem dietę wegańską, bo myślałem, że mam może nietolerancję laktozy/glutenu, czy ciul wie czego (na różne rzeczy można trafić w necie, a przy okazji mam małą słabość do zwierząt, ale to nie o tym temat). Kupiłem nawet wegańskie białko z [...]
[...] tłuste (tłuszcze nasycone)i ostre ja wogle nie jem chleba, jadłem go przez całe życie.chleb jest wytwarzany na mące pszennej,żytniej,orkiszowej,owsianej<?> co zawiera gluten ja jem tak: rano 100g płatki ryzowe z dodatkami np siemie 10.30 ryż paraboliczny 100g 2 jaja i warzywa mrożonki +oliwa z oliwek 14.30 obiad mieso ziemniaki 200g lub [...]
[...] i lowickie.skoro klamia w sprawie producenta i pochodzenia pewnie w sklad tez koloryzowany na moje oko bedzie maltodekstryna jako wegle ostrowia jako bialko a aminokwasy to gluten pszenny.i to caly cudowny gainer. w/g mnie sciema na maksa inaczej by bylo pelno tego w googlach na stronach usa i sklepach on-line a jest tylko z polsportu czy to nie [...]
[...] dopiero później mogę zacząć, ale to ona mi jeszcze powie na nastepnym bilansie... A ja a necie czytam że w 5 miesiącu (czyli po skończonym 4) powinno się zacząć ekspozycję glutenu, żeby ją zakończyć do końca 6 miesiąca. Czytając dalej żeby ten gluten dodawać np. do przecieru jarzynowego??? Wcześniej coś pamiętam jak Marta w tym temacie pisała, [...]
[...] na półkach, słodycze, soczki itp to ostatnio przychodzi mi tylko jedna myśl do głowy jak dziecko od tego uchować - po prostu mówić wszystkim, że jest uczulone na czekoladę, gluten, a cukier mu szkodzi i to chyba jedyne co może przekonać rodzinę do zaprzestania przynoszenia dla dziecka czekoladek, żelków, batoników itp. I tak samo te wszystkie [...]
[...] zemdlała bo ma anemię, przy tarczycy częste niestety nie ma co panikować, omdlenia to skrajne przypadki dbaj o to, zęby dieta była jak najbardziej wartościowa, bo nie wiadomo dlaczego tarczyca niedomaga, może być za mała bo zjedzona przez stan zapalny (gluten bardzo się do tego przyczynia) a może niedomagać bo jej czegoś brakuje do produkcji
[...] Maz zauwazyl zmiane, ze niby jakas mniejsza sie zrobilam i brzuch mam duzo fajniejszy. Ja ososbiscie z tymi podwyzszonymi weglami czuje sie bardzo dobrze. Odkad wykluczylam gluten, bo platki owsiane sa bez glutenu i bulki ktore czasem jem tez, cera jest lepsza na twarzy. Takze skora na plecach sie uspokoila. Przestaly mi wyskakiwac krosty jak u [...]
[...] zrobilam zdjecie zwrocilam uwage na sklad i pomyslalam sobie ze pewnie zabraklo im miejsca by wszystko spisac. Bulki odstawiam, musze sprawdzic platki owsiane bo tez sa bez glutenowe. Malo tego, kupilam sobie ciasteczka owsiane, tez gluten free. wszystko sie sklania za zrobieniem swojego chleba ehh jak ja nie lubie stac w kuchni. Zmieniony [...]
Zwróć uwagę na to, co może powodować problemy trawienne. Najczęściej jest to nabiał, produkty pełnoziarniste w sporej ilości (za dużo/za mało błonnika), zbyt mało płynów, zbyt dużo białka, surowe warzywa, gluten.
[...] Czujesz się wzdęty? Z produktów które mogą działać wzdymająco z tych wyżej wymienionych przez Ciebie bedą to: cebula, fasola czerwona oraz placek tortilli(z uwagi na gluten, jak nie tolerujesz), może tez być to jogurt(z uwagi na laktozę, jak masz nie tolerancję) :) Z przypraw także wyżej wymieniona juz cebula i czosnek działają [...]
wydaję mi się że mozesz mieć trądzik przez gluten jeśli w twojej rodzinie siostra ma alegrie. ja jem już tylko bezglutenu i narazie nic mi nie wyskakuje.b.duża poprawa
[...] aminokwasy / - wszystkie formy kreatyny (ale najlepiej osobno) / - witaminy & zdr. tłuszcze & itd. -prozdrowotne unikać cukru (naj. 0) / I to jest chyba podstawa nie dodawać mleka / to napewno unikać supli zawierających gluten i złe połącznie makroskładników typu gainery/ kofeiny (ale wg unikać nadmiaru mniejsze ilości mogą być)
"Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika [...]
http://www.sfd.pl/cortunia__zamagania_ze_wszystkim-t721508-s7.html#post10 Co z tego, że orkisz ma więcej białka niz pszenica? I tak to jest gluten, a część osób powinna go unikać. A tego tłuszczu to ile jest per 100g? Na oko szacuję, że max 2.5g, więc zawartością GLA świata nie zwojuje %-)