Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Siema :) oj dużo by pisac o mące pszennej Nie przepadam ogólnie, ze wględu na gluten oraz co raz to nowe dowody na NCGI czyli wpływ glutenu na osoby bez celiakii Ja toleruje dobrze, ale z reguły daje maks 1-2 posiłki
[...] jak tydzień temu gdzie poleciało podejrzewam w piątek 70% cukrów z 500g wegli jakie miałem. Dziś już na spokojnie, większość to złożone, fakt że dla części osób coś ci ma gluten w sobie to nie pożywienie ale tym bardziej im na zdrowie. Zero wzdęc kiedy tydzień o tej porze był hardkor. Jestem w kropce co to powoduje. Bo dziś i laktozy sporo i [...]
[...] PRODUKT. Ja minimalizuje nabiał (na te 7 czy 12 dni) bo widzę że trzyma u mnie wodę. Nie wywalam a daje potrzebne minimum. Inni jedzą do końca sporo. Tak samo pieczywo/ gluten. Ja nie jem tylko w dzień straty co by uniknąć wzdęc. Ogólnie w dzień startu jem na tyle delikatnie i produkty takie do jakoś mam 100% pewności. U mnie to Ryż Masa [...]
[...] do Florencji w sierpniu. Przed chwilką odczytałam wyniki 8-)8-)8-) Muszę wybrać opcję zakwaterowania i chyba włoska rodzinka odpada :-(:-{ , bo musiałabym jeść to, co oni = gluten, gluten, gluten, a nie sądzę, żeby 2 tygodnie na glutenie było dla mnie dozwolone. A szkoda, bo byłam na czymś podobnym w Anglii i u rodzinki zawsze lepiej.No i [...]
ja kupuje tylko gluten free owsiane bo mam w takiej samej cenie co normalne takto bym 1p nie dal za nie wiecej\-) tak samo jak za kurczaka eko czy jaja eko czy inne gvwno\-) forma sztos A czemu wybierasz gluten free w takim razie? Cena ta sama, wiec??
[...] Dotarlam do dziennika Kicia1985 i tam przeczytalam wpis Martuccy "Pierwsze 4 tygodnie mają na celu oczyszczenie twojej diety z produktów, które mogą ci nie służyć, np gluten czy nabiał. Po upływie 4 tygodni będziemy stopniowo wprowadzać do diety kolejne produkty i obserwować reakcję organizmu i twoje samopoczucie. " On dotyczy tylko osob [...]
Alergia na gluten - białko przeniczne? Nie znam osoby która w życiu zjadałem więcej chleba itp. co ja i nigdy, nic mi nie było! Mam grup krwi A itp. więc jestem jakoś bardziej genetycznie przystosowany do przyswoajania produktów rolnych. Choć to słaby argument. Zresztą wszystko zaczeło się od białka które miało nie szkodzić, a zaszkodziło. Swoje [...]
Są różne obecnie teorie, jeśli chodzi o absorpcję glutenu przez skórę i to, czy konieczne jest używanie bezglutenowych kosmetyków. Jednak niektórzy uważają, że jest to bezpieczniejsze i dlatego poniżej macie listę składników, które mogą występować w kosmetykach i zawierają gluten. Głownie ma to zastosowanie u osób ze stwierdzoną CELIAKIĄ: - [...]
A jeżeli chodzi o gluten... (do djfafa) Gluten glutenowi nie równy np pod względem technologicznym inny powstaje z mąki żytniej a inny z mąki pszennej Poza tym w pieczywie nie można mówić o glutenie To taka ciekawostka Gluten powstaje z maki rozpuszczonej w wodzie i w takiej tylko postaci jest glutenem Natomiast potocznie przyjęło się że mówi się [...]
[...] jelito pozwala większym niż normalnie molekułom niestrawionego jedzenia, bakteriom, pasożytom, toksynom i candidzie przeniknąć do krwiobiegu – W celiaki (HLA DQ2 lub DQ8) gluten powoduje, że połączenia ścisłe otwierają się prowadząc do stanów zapalnych i produkcji przeciwciał które powodują problemy autoimmunologiczne – Należy usunąć alergeny [...]
[...] przez parę miesięcy aby później zejść do 10tyś dziennie. Dzieci mogą potrzebować 2-tyś. Minerały są niezwykle ważne w celu detoksu z metali ciężkich – Jeśli chodzi o dietę, gluten i nabiał – są one najgorszym problemem u większości ludzi. Jedzenie GMO może prowadzić do nieszczelności śluzówki jelita. – Gluten może wyzwolić autoimmunologie [...]
Najlepiej zapomnieć o "zakwaszeniu". ;-) Takie samo bro science jak cholesterol, gluten czy IG. Ale jak mądrze brzmi taka "wiedza"! Dokładnie dopada Cie rakulec i w miesiac potrafi zniszczyc Twój organizm niemal doszczętnie i wtedy sie zastanawiasz jakie znaczenie tu mialo: cholesterol, gluten czy IG...żadne :-(
Najlepiej zapomnieć o "zakwaszeniu". ;-) Takie samo bro science jak cholesterol, gluten czy IG. Ale jak mądrze brzmi taka "wiedza"! Dokładnie dopada Cie rakulec i w miesiac potrafi zniszczyc Twój organizm niemal doszczętnie i wtedy sie zastanawiasz jakie znaczenie tu mialo: cholesterol, gluten czy IG...żadne :-( Wystarczy znać podstawy procesu [...]
Najlepiej zapomnieć o "zakwaszeniu". ;-) Takie samo bro science jak cholesterol, gluten czy IG. Ale jak mądrze brzmi taka "wiedza"! Dokładnie dopada Cie rakulec i w miesiac potrafi zniszczyc Twój organizm niemal doszczętnie i wtedy sie zastanawiasz jakie znaczenie tu mialo: cholesterol, gluten czy IG...żadne :-( Dokładnie, ojca w 40 dni rak [...]
Przyłączam się do podziękowań :) i zabieram się za zmianę jadłospisu. Już kiedyś rozważałam, że to gluten mi nie służy, myślałam też o zespole jelita drażliwego, ale potrafiłam na jedzenie reagować tak różnie, że w końcu głupiałam, lekarze też nie pomagali. Przyznam jednak, że po szpitalu dużo rzeczy, jakie wyleciały z mojego jadłospisu, zawierało [...]
Witam Widze, ze nie unikasz ani kazeiny, laktozy, kwasu fitynowego, glutenu ? jak podchodzisz wogole do tego tematu? Pytanie jak najbardziej na czasie :) Ale tak jak Paweł napisał nie mam nietolerancji na laktozę i zjedzenie 500g twarogu mi nie straszne. Nie boję się też "grubej skóry" od twarogu, o której mówią kulturyści. Nie zauważyłem takiego [...]
[...] że po angielsku umie tylko dwa słowa: chleb i mleko. I tym samym "zniszczył" kilka mądrości ludowych na temat zdrowej diety. Mówił, że wszystko jest indywidualne, dla ciebie gluten jest trucizną, dla kogoś innego jest ok. Ważne, by po posiłku nie czuć się ociężałym, tylko ty sam możesz doświadczalnie sprawdzić jaka żywność jest łagodna dla [...]
[...] czyli naukowiec o którym wspomniałem. I właśnie niedługo po opublikowaniu wyników tego badania (wyniki zaraz podłapali dr Oz, Dvorsky i dr Davis i użyli do straszenia ludzi glutenem), Fassano zabrał głos publicznie w mediach (a nie tylko w periodykach naukowych, ale w mediach) i powiedział, że "dziwi go, że zwolennicy eliminacji glutenu u osób [...]
[...] arrest in Pet Food Case by David Barboza Published May 4, 2007 SHANGHAI, May 3 — The general manager of a Chinese company accused of selling contaminated wheat gluten to pet food suppliers in the United States has been detained by the Chinese authorities, according to police officials here and a person who was briefed on the [...]