O glutenie słów kilka, czyli m.in. kiedy warto zrobić badania na nietolerancję glutenu, czy jeżeli nie masz problemów trawiennych warto odstawić gluten itp. http://www.damianparol.com/glutenowa-paranoja/ Poza tym polecam cały blog - sporo fajnych tekstów o żywieniu i dietetyce.
Od kiedy zauważyłaś u siebie nietolerancje na gluten? tak naprawdę mały procent ludzi ma realnie zdiagnozowaną celiakie albo nieceliakialną nietolerancją glutenu. Jeśli do niedawna było wszystko dobrze po spożywaniu produktów zawierających te białko to sytuacja jest trochę skomplikowana. Bardzo możliwe, że fruktany są tutaj winne. W diecie [...]
[...] 2 g/kg masy ciała. I chyba mimo wszystko tak zostawie, bo przy mojej wadze (93-95 kg) powinna to być odpowiednia podaż. edit: Wczoraj już wywaliłem całkiem z diety gluten, a okolo przed treningiem nie dawałem warzyw. Czulem sie idealnie, nic nie wzdymało. Czulem luz :) Dzieki za porady. Zmieniony przez - emtec w dniu 2013-10-15 11:00:07
[...] mi lekarz zepsuł żołądek IPP i teraz leczę się octem jabłkowym i mam zakwaszony żołądek ok teraz. Mam też enzymy kreon 25000 od jelita i trzustki - jest rewelacja w porównaniu do tego co była. Jajka się właśnie ok czuje. Np wczoraj jadłem żurek własnej roboty z na zakwasie chlebowym i prawie się rzygałem / było mi bardzo źle. Więc gluten 0.
[...] ze sobą zabrać będziesz mógł. Jeśli nie, to nawet jakieś owoce itp. Pytanie, czy nie masz problemu z tolerancją jakichś pokarmów - mógłbyś czasowo wyrzucić nabiał i hmm.. gluten fajnie by było ;-) . Jeśli to jest powodem twoich problemów, to nawet mega czysta dieta z tymi produktami będzie powodowała u ciebie problemy. Jak to np. przy [...]
ChampionM jest trochę racji w tym co piszesz ale tylko trochę. Odstawiając gluten CAŁKOWICIE! następuję regeneracja kosmków. Po pewnym czasie gdy jelita dojdą do siebie przyswajanie substancji odżywczych jest identyczne jak u ludzi bez tego problemu. Kwestia tylko całkowitego odstawienia tej trucizny a po ok 2-4mc zaczniesz normalnie przyswajać i [...]
czyli masz diagnoze,wzjg,bierz melasazyne,kombinuj z dietą bardzo duzo daje dieta,unikaj cukrów,obetnij wegle,spróbuj wywalic gluten,dodaj probiotyki szukaj takich z oznaczeniem literowo numerycznym podanym obok szczepu np(ATCC53103) tylko takie sa cos warte,reszta to szit,dodaj tran lub olej z lnu,z olejem ostroznie moze przeczyszczac zwłaszcza [...]
No napisales ze nie jadasz pszenicy, nie glutenu w ogóle. Lepszym wyjsciem moga byc owoce np banany , . Z rzeczy latwo dostepnych to np kisiel zawiera skrobie takie "vitargo" ze spozywczaka. Sa tez bezglutenowe makarony i tez cena nie jest zaporowa (dalem kolo 4zl za pelnoziarniste gluten free spaghetti ) . Ja osobiscie jestem przeciwnikiem [...]
[...] na lesze zarcie.Np Pełne ziarno ma bardzo dużo błonnika bo inaczej by nim niebyło biedronkowy jest mocno przerobiony prawie go niema i jeszcze ostrzega ze zawiera niezdrowy gluten Tak maja własnie wszystkie produkty niskiej jakosci.Dlamnie pełne ziarno zadrogie na dłuzsza mete wiec mam kompromis posrednik miedzy kiepska biedronką a tyl drogim :) [...]
Pelno ziarnisty z biedronki? A no racja raz na jakis czas sie pojawia tez go kupuje choc tez jest oszukany tez pisze ze zawiera gluten.Ale zgadzam sie jest wiele produktów które producenci robia dla biedronki i niewidac róznicy zadnej a cena jest nizsza sam tez tam kupuje ale akurat makaron nie robi dla nich lubella tylko jakas inna firma ale [...]
[...] białka sojowego". Smacznego! Co do pszenicy, to uważam iż produkty z pełnego ziarna nie powinny być dla nas (Słowian) szczególnie szkodliwe, chyba, że ktoś ma alergię na gluten lub przodków wywodzących się z bardziej egzotycznych rejonów geograficznych, gdzie pszenica nie występowała. Zmieniony przez - kopyto w dniu 2014-04-03 12:48:47
[...] tarczycy, należy najpierw poprawić wrażliwosć insulinową, a potem wprowadzać "tarczycowe" pułapy węgli). Generalnie jednak przy samej niedoczynności rzadko zaleca się pułapy ww niższe niż 100 - 120g. Niemniej w przypadku Hashi dobrze jest eliminować gluten i ograniczać lub wykluczać nabiał. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-04-23 15:24:25
Na gryczaną też źle reagujesz. Bulwy - ziemniaki, bataty? Odstawiłbym na pewno dodatkowo gluten, ser żółty również, a i zastanowił się nad włączeniem probiotyków do diety. Ogólnie dieta samuraja z dodatkową eliminacją szkodliwych produktów.
to dlaczego nie chcę wprowadzać innego rodzaju mięsa to już osobiste powódki. Moje pytanie dotyczy ryb. A dieta bezglutenowa dla celiaka to nie tylko nie jedzenie zbóż, gluten jest bardziej rozpowszechniony niż osobom zdrowym może się wydawać. I celiakia to nie uczulenie...
[...] raz dziennie. Jednak stolce są często luźne. Mówiłam o tym lekarce, ale ona na to, że to pewnie ZJD, normalka. Zapisała tabletki, których nawet nie wykupiłam. Zaczęłam temat glutenu, że może coś w tym jest. Oczywiście mnie wyśmiała, bo przecież "jak byłaś mała i jadłaś bułeczki to było wszystko ok". Z tego co wiem to celiakia może się objawić w [...]
Więcej w tym użalania się i lenistwa, jak faktycznego stanu. Te "prawie wszystkie produkty" zawierające to gluten, to bagatela przetwory pszenicy, żyta i jęczmienia, oraz niekiedy niewielka jego ilość w produktach przetworzonych - więc bazujac na zywnosci jakościowej nie ma problemu do trzymania solidnego jadłospisu. Co do ilości jedzenia - [...]