[...] wiecej niz kiedys, to moze po prosty 'bobek' tak szybko zasuwa ze nie ma czasu sie uformowac hehe Plan mam taki przed kolonoskopią: -Zbadac sie czy nie jestem uczulony na gluten -koszt badania chyba 350zl -w miedzy czasie wyeliminowac na pare dni bananay, nocny twarozek z jogurtem bez laktozy i 200ml porannego mleka (tez BzL) -W porannym [...]
Dieta bogata w przetworzone produkty w tym slodycze, niabial, gluten ( wszystkie makarony, pieczywo, buleczki slodkie) uposledza prace calego ukladu pokarmowego, wchlanialnosc pogarsza sie kilkakrotnie. Nie dostaniesz odpowiedzi jakim produktem jest to spowodowane, problemem jest ogolny stan ukladu pokarmowego.
Rzeczywiście. zaczytałem sie trochę na uderzanych i sie rozkojarzyłem :D a na diete co polecasz? dziś już pochłonąłem serek wiejski i makaron zwykły. (zrobiłem sobie przerwe od czarnego ryżu) gluten najlepiej odstawić na amen. prawda? dużo mięcha? warzyw? owoców? a w jakich godzinach?
Skaza białkowa, czyli inaczej alergia pokarmowa, może być reakcją nie tylko na mleko krowie (choć to jest najczęściej spotykany alergen), ale również na gluten, orzechy, kakao, ryby, jaja i niektóre owoce - zwłaszcza cytrusy. Odstaw mleko i nabiał i obserwuj organizm. Jeśli problem nadal będzie udaj się do lekarza. Zmieniony przez - idolize89 w [...]
Odnośnie do niedoczynności tarczycy i eliminacji glutenu oraz nabiału, to przez jakiś czas panowały tego typu przekonania, iż w przypadku zapalenia tarczycy Hashimoto warto wyelimnować je ze swojej diety. Wraz z czasem i obserwacją nie sprawdziło sie ten zabieg. Osobiście nie widzę szczególnego powodu ku temu, aby utrudniać sobie aż tak bardzo [...]
Joanna83d, stosowałam kiedyś probiotyki i nic nie dały, ale wówczas jadłam gluten i nabiał. Obecnie takich produktów nie spożywam i czuję się nieco lepiej. Może teraz połączenie probiotyków z tym, że wyeliminowałam kilka produktów z diety coś da. Możesz polecić jakieś dobre probiotyki godne uwagi? :) I dziękuję Wam wszystkim za rady :) :)
u mnie akurat całe dzieciństwo przeleciałam na antybiotykach więc jelita swoje oberwały i problemy gastryczne mam od nie pamiętam kiedy, więc u mnie dieta eliminacyjna (ale powtarzam wyeliminowałam tylko gluten i nabiał) pomogła
[...] może – na przykładzie ryżu – źle reagujesz na ryż brązowy, wtedy warto spróbować ryż basmati. Płatki owsiane bardzo często powodują dyskomfort, jest to wina nietolerancji glutenu u wielu osób. Niektórzy muszą także unikać produktów bogatych w błonnik. Błonnik jest „wyjątkowym“ węglowodanem, który się nie trawi, to też może być jeden z powodów [...]
wygląda ciekawie, syntrax dobrze poszedł. ciekawe jaki udział maja wolne węgle do szybkich bo to mieszanka i czemu Syntrax zapamiętale dodaje gluten do produktów zdr Zmieniony przez - miętki w dniu 2008-09-15 00:25:18
I to nie jest tak, ze teraz glutenu jest wszedzie pelno, tylko jakas moda na bezglutenowosc jest i co za tym idzie swadomosc wzrosla. Gluten jest dodawany do roznych przetworow od wielu lat (obok naturalnego wystepowania). Jak sie nie ma celiakii to nie ma co robic rabanu, dla nad-ambitnych jest opcja zrobienia sobie 2 tygodniowego odwyku od [...]
I to nie jest tak, ze teraz glutenu jest wszedzie pelno, tylko jakas moda na bezglutenowosc jest i co za tym idzie swadomosc wzrosla. Gluten jest dodawany do roznych przetworow od wielu lat (obok naturalnego wystepowania). Jak sie nie ma celiakii to nie ma co robic rabanu Myslisz się. Oprócz celaki nauka wyróżnia jeszcze różne stopnie [...]
Troche sie zawiesilam z zapisywaniem dziennika. Dzisiaj bylo tak i wcielam troche gluten free cake, ktore zrobila moja wspollokatorka- niestety. Trening- rower 2 x 20 minut szybko na silownie crossfit plus pirrwsza sesja crossfitu w sumie zlozona z niezliczonej ilosci air squats, front squats i overhead squats zakonczona 3 minutami burpee. [...]
[...] że powyższe produkty nie szkodzą, przynajmniej w nadmiarze. dziwię się w ogóle, że jako ekspert działu, czyli osoba, która powinno dysponować jakąś wiedzą uważasz, że gluten jest okey, że częste spożywanie ryb również. nie zastanowił Cię nigdy fakt, dlaczego kobietom w ciąży lekarze zakazują jedzenia jakichkolwiek ryb? a np. taki tuńczyk z [...]
Mnie "zafiksowana" osoba nieco irytuje, własnie jedno liniowością, bez otwartości na inne prądy rzeki. Każdy ma kuku na gluten...ludzie, co za bzdury...póki nie zaczęłam czytać badań, to sama "powtarzałam" mantrę...ba...jest kilka badań na amerykańskich stronach, gdzie udowodnione jest, że u zdrowej osoby eliminacja (mówię o całkowitej) gluta jest [...]
Liczba badań w tym zakresie jest ograniczona, ale są pewne przesłanki, że w przypadku niektórych pacjentów konsumpcja produktów zawierających gluten może mieć negatywny wpływ na objawy schizofrenii. Także wydaje mi się, że warto spróbować wprowadzić taki zabieg. Wprowadzenie oleju MCT/oleju kokosowego również może być korzystne, w związku z tym, [...]
[...] przedmówcy: pieczywa razowe w ogóle bym wyeliminował, zawiera bowiem wiele substancji które mogą działać drażniąco na śluzówkę przewodu pokarmowego (między innymi lektyny, gluten). Podstawą jednak jest obserwacja. Ryż biały, paraboiled, basmati - jest opcją korzystną, podobnie jak ziemniaki i bataty (jesli mówimy o produktach skrobiowych). [...]
A może masz nietolerancje np na gluten skoro piszesz że masz rewolucję po produktach macznych ? Może na jakiś czas zrezygnuj ,zostaw ryż ,kaszę ,ziemniaki i jedź więcej tłuszczy kosztem węgli , u mnie pomogło i brzuch bardzo szybko zrobił się płaski a też miałam taki Sudety , nie było tam wiele tłuszczu ale odstawal.. No i rób ćwiczenia na [...]