-eliminację/ograniczenie spożycia produktów zawierających gluten, szczególnie pszenicy.
-wprowadzenie do diety oleju MCT lub oleju kokosowego tłoczonego na zimno (na początek 1-2 łyżeczki 2 razy na dzień, między posiłkami, bez dodatków smakowych).
Te dwa zabiegi mogą być korzystne pod względem zmniejszania masy ciała, kontroli odczuci głodu, ale również pod względem ograniczania symptomów schizofrenii. Pierwszy zabieg wymaga trochę większej wiedzy na temat żywienia, żeby eliminacja produktów zawierających gluten nie wiązał się ze zmniejszenie zawartości składników odżywczych w diecie.
Ogólnie w literaturze naukowej niestety nie można znaleźć zbyt wielu przesłanek odnośnie wpływu czynników żywieniowych na objawy schizofrenii. W jednej z publikacji sugerowano również, że niedobory witaminy C, folianów i niacyny mogą pogarszać objawy schizofrenii, a więc zwiększenie spożycia warzyw mogłoby być również dobrym pomysłem w Twojej sytuacji.
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2012-12-10 14:43:11