Jeżeli ktoś nie jest chory na celiakię, to nie znaczy że dobrze toleruje gluten. Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią. Jest w tym tez troche racji, ale odsetek ludzi nietolerujacych glutenu jest bardzo niski. Tak czy siak osoba ktora nie jest chora na pewno w mniejszym stopniu odczuje brak tolerancji. Najlepiej jak autor udalby sie do [...]
Przy hashi to serio gluten out, tu nie o celiakie chodzi a raczej o strukture bialek glutenu i komorek tarczycy i reakcje ukl odpornosciowego. Internista machnie reka i powie, ze to moda. Coz, to ze spory procent hashimotowcow ma problem z celiakia to co innego, ale fakt, ze poleca sie jesc pszenice, ktora jest na maxa przerobiona genetycznie to [...]
Dziękuję Wam bardzo za Wasze rady. Są dla mnie nieocenione. Czyli radzicie wywalić gluten. Tak od razu. Wszystko na raz. Będzie trudno bo uwielbiam chleb. Dobrze. Robię listę rzeczy z glutenem i eliminuję. A co z laktozą? Paula, BMR wyliczyłam wg wzoru, który znalazłam w jednym z linków na stronie. W innym miejscu jest gotowy kalkulator. Poniżej [...]
Dla mnie badania sa dosyc jasne jezeli chodzi o przeciwciala, hashi i gluten. Od samego t4 spadnie tsh tylko, a jak nie podejmie sie walki o ukl odpornosciowy to sam sie nie wyleczy. A trzeba go wuciszyc, a nie czekac az przyjdzie mu do glowy inne tkanki zaatakowac.Kazdy jednak ma wlasny rozum i wrazliwosc na argumenty. Ja z pewnymi zaleceniami [...]
Od kiedy płatki ryżowe to syf? Przypominam że kasze jako produkt zbożowy zawierają gluten, więc nie powiedziałbym że płatki ryżowe to syf. Tak jak chłopaki wyżej: wcinaj jaglane, ryżowe, ziemniaki, ryż biały, paraboliczny, basmati, urozmaicaj
[...] korzyści. Poczytaj o zespole nieszczelnego jelita. Podtrzymałbym eliminację mleka. Do tego wątpię, że się zastosujesz, ale na kilka dni przynajmniej mógłbyś wyrzucić gluten i cukier. Po tym czasie zobaczysz jak zareagują twoje jelitka. Poza tym zadbaj o odpowiednie zbilansowanie posiłków, bo te prawie pół szklanki oliwy jako [...]
[...] 6x w tyg silka plus jazda na rowerze, pilka nozna Odżywianie : dosotosowuje sie do systemu Cel : masa bez zbytnuego otluszczania Ograniczenia żywieniowe : lekka alergia na gluten Stan zdrowia : czasem mam niedocisnienie Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : Czy możliwe jest wprowadzenie [...]
[...] a ty tam masz pewnego dnia 280g rodzynek do tego cukier z bananów, nabiału i płatków i robi się całkiem spora suma cukru w ciągu dnia jak na 3,5k kcal. Pieczywo zawiera gluten niby spoko ale nie jadł bym go za dużo ani za często nawet jak nie masz nietolerancji, płatki owsiane zawierają substancję antyodzywczą - kwas fitynowy a ty masz dość [...]
[...] Czy to aby nie za dużo na redukcji ? Chleba 100 g (de facto 80 ale chodzi o zasadę) będzie robić problem ? Skąd macie (pytam bez przekory i szczerze zainteresowany) info że gluten albo węgle poniżej 150 mają wpływ na tarczycę, która u mnie de facto nie działa bo przyjmuje sztuczne hormony ? Zmieniony przez - detected w dniu 2016-09-02 10:33:55
to dla mnie gluten jest spoko :) Bo jak nie jestem na redukcji to nabiał i pieczywo jest dla mnie idealne a próbowałem oba odstawić. Zmieniony przez - detected w dniu 2016-09-02 10:43:41
[...] kawa mi szkodzi bo zacząłem pić... a wogóle to nie interesowałem się też nigdy tematem "niedokwaszeniem żołądka" ktoś coś na ten temat :) ? Dodam jeszcze że robiłem test na gluten i okazało się że toleruje... Dlatego też się zastanawiałem że problem leży gdzieś głębiej może na samą pszenną choruje bo dosypywana jest wszędzie... Zmieniony przez [...]
Jaki test na gluten? Masło stosuję, lecz sporadycznie do jakiegoś podsmażania - częściej nie widzę potrzeby :) . Jeżeli chodzi o nabiał to sobie nawet czasem na zsiadłe mleczko pozwolę. Problem mam bardziej z jakimiś koncentratami - np. w postaci odżywek białkowych. Dokwaszenie żołądka oczywiście zawsze na plus, zakładając że te ph idealne nie [...]
O kurde nawet pisze gluten free z tego co widze i jest oznakowany znakiem przekreslonego klosa czyli jest bezpieczny w 100% dla osoby chorej na celiakie czyz nie? Sory ze tak dopytuje ale wole sie upewnic doswiadczonych ludzi
[...] nielicznych produktów, np. ryż, kura, marchew, masło. Jesz tak kilka dni, obserwujesz, dodajesz jeden produkt, obserwujesz i tak dalej. Najczęściej takie problemy powoduje gluten i nabiał -więc można to sprawdzić. Mięta akurat niekoniecznie wszystkim na wszystko pomaga, np. przy refluksie jest wręcz szkodliwa, a jeśli jesz dużo - masa - to [...]
Hej, przy Hashi dobrze stosowac diete eliminacyjna, gluten i nabial out, zadbac o jelita bo sa pierwsza linia obrony. Sytuacja tarczycy i insulinoopornosci faktycznie komplikuje kwestie podazy wegli, to czego nie powinno byc w Twojej diecie to wegle proste oraz solo posilek typu: 50 gr wegli i 5 gr tluszczu. Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu [...]
Dziękuję za Wasze odpowiedzi i chęć pomocy :-) Dzisiejszy trening poniżej. Zamieniłam "przyciąganie drążka dolnego siedząc do brzucha" na "podciąganie sztangielki w opadzie". W treningu B chcę zamienić "ściąganie drążka górnego do klatki szeroko z nachwytem "na podciąganie końca sztangi w opadzie". Dzisiejsze posiłki kosmetycznie zmieniłam. Jutro [...]
Nie tylko nabiał może przyczyniać się do zwiększania stanów zapalnych. Polecam zwrócić szczególną uwagę na ilości omega 3 w diecie. Stosunek omega 3 : omega 6. Gluten, który również może zwiększać stany zapalne, oraz niektóre warzywa.
Nie nie jestem wrażliwy na gluten, ale to był eksperyment po którym zacząłem chudnąć. Pomóżcie mi proszę ułożyć podstawy. Czy dobrze liczę że przy czterech treningach tygodniowo moje zapotrzebowanie karoryczne aby schudnąć to :
Jak raz użyjesz pszennej, bo innej nie masz, to uwierz, że świat się nie zawali. O ile nie masz problemów z tolerancją glutenu... jak czasami człowiek się przyjrzy tym badaniom modom itp na gluten, mąka pszenna to zło, to dochodzi do wniosku, że nasi rodzice siebie i nas truli serwując nam ciasta drożdżowe, naleśniki, pierogi i inne smakołyki :) [...]