Mam świeżo zdiagnozowane Hashimoto, wiem, że powinnam zrezygnować z glutenu, w sumie oprócz chleba żytniego 100% prawie go nie jem na co dzień. Chciałabym zrobić sobie testy alergologiczne w kierunku glutenu i mleka, (po żadnym z nich nie mam widocznych problemów gastrycznych, skórnych itp) po prostu chce zobaczyć czy bardzo pobudzają układ [...]
Martucca, gdzieś to świetnie wyjaśniała... tylko nie wiem u kogo w dzienniku...., że to jedna wielka bzdura i ja jej wierze :-) a z samych informcji na forum wiadomo, że warzywa krzyżowe są nie wskazane przy chorej tarczycy (jak i gluten). Zmieniony przez - hasarapasa w dniu 2014-01-27 19:02:44
[...] działanie hormonu tarczycy. Prędzej można podejrzewać o niekorzystne działanie pyszne ciasteczka zawierające pszenicę. Trudniej już jednak dojść do tego, że podobnie jak gluten pszeniczny szkodzi kukurydza. Oba te czynniki występujące w diecie „zerówek” zakłócają produkcję insuliny, przez co bardzo wyraźnie hamują metabolizm. Podchodziłam do [...]
a to juz niedlugo, czekam z niecierpliwoscia :) powodzenia w dietce. Dobrze ze obcinasz pieczywo bo wiekszosc czuje zmeczenie przez zawarty w nim gluten.
[...] A w dalszej perspektywie przegląd totalny hormonów, żeby sprawdzić, czy nie jest coś na rzeczy z PCO. Pytałam się, czy mam coś zmienić w diecie (ten nieszczęsny gluten), doktor powiedziała, że nie, że nie wpływa bezpośrednio na tarczycę - ale to chyba chodzi o to, że ogólnie nasila procesy zapalne w organizmie. Czy powinnam zrobić [...]
[...] 1-3 batony dziennie jako zamiennik posiłku. UWAGI: Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek składnik produktu. Zawiera alergeny: migdałów, mleka, soi, zbóż (gluten). Może zawierać śladowe ilości sezamu i innych orzechów. Podczas stosowania diety o ograniczonej ilości energii, baton zastępuje posiłek, ale stanowi tylko część [...]
[...] może – na przykładzie ryżu – źle reagujesz na ryż brązowy, wtedy warto spróbować ryż basmati. Płatki owsiane bardzo często powodują dyskomfort, jest to wina nietolerancji glutenu u wielu osób. Niektórzy muszą także unikać produktów bogatych w błonnik. Błonnik jest „wyjątkowym“ węglowodanem, który się nie trawi, to też może być jeden z powodów [...]
[...] się jedno pojedyncze ognisko. W trakcie zaleczania. Wygląda na to że wpływ na to miały rzeczy które jadłam a które w diecie były skrzętnie obchodzone z daleka, czyli: gluten i nabiał. I pewnie stres.. Pomiary wpadną jutro. A dziś w końcu jakiś normalny trening. Po kolei: Rozgrzewka: Orbi 10 min. HIM, HAM, Mawashi. 1. MC 8x3: 3x [...]
Dam znać jutro jak wyszło ;-). Ale w sumie to jak ja gotuję kaszę jaglaną to ona jest taka kleista - całkiem jakby gluten miała :-)). To może wyjdzie. W każdym razie - składniki wszystkie jadalne, to obrzydliwe wyjść nie może %-). Byndzie dobrze.
[...] : owoce, kabanosy drobiowe, słodycze Co jako deser : nie jestem wybredna co do deserów ;-D Ograniczenia żywieniowe : mam alergię skórną i moimi podejrzanymi są nabiał i gluten, więc na pewno chciałabym ograniczyć/wykluczyć je na początku. Stan zdrowia: Ogólnie dobry (pomijając ból kolan). czy regularnie miesiączkujesz: tak czy bierzesz [...]
[...] czasem mi wypierd**** brzuch nie wiadomo czemu, a miesnie mam mocne i fatu w granicy 12 %, szukam od roku pomyslu co jest nie tak, zauwazylem ze po zjedzeniu bulek i ogolnie pieczywa i makaronu czuje sie bardzo wzdety, moze faktycznie za duzo blonnika. Gdzies czytalem ze to moze byc tez przez gluten w diecie albo poprostu taka budowa i genetyka
[...] (czasem mniej kukurydzianej i dopełniam 2 łyżkami amarantusowej i 2 łyżkami quinoa), 0,5 szkl. z teffu (miłka abisyńska, zawiera sporo białka, więc dobrze zastępuje gluten). Nie stosuję w ogóle dosładzacza, a zakwasy daję dwa (kukurydziany i gryczany) w ilości łącznej jak w przepisie - wg uczonych w zakwaszaniu takie mieszanie polepsza [...]
ale u mnie jest taki dzial organic gluten free, i tam sa chipsy soki, dzemy no wszystko pod bb ze tak powiem, to tak sa i sosy z innych firm tansze okolo 1.99$ rowniez dobre
[...] z uwagi na wyjazd. i Dlatego tez bez treningu bedzie - ale dostałam prezent niespodzianke i sobie nie odmówię :-) Bez nabiału czuje się rewelacyjnie, bałam się, ze to gluten mnie wydyma ... bo jednak bez nabiału łatwiej, niż bez glutenu :-) Od wtorku nie było wzdęć, co jest sukcesem. Zmieniony przez - hasarapasa w dniu 2014-01-09 22:16:29
[...] raczej nie wskazane, no i ew. "zimno." W sumie to się przestałam jakoś Hashi przejmować. Żadnych dolegliwości nie mam i traktuję się jak zdrową osobę :-D Jedynie zalecenia "gluten- free diet" przestrzegam ściśle. Nie lubię ograniczeń. Gdybym się bała ryzykować, to dzisiaj mnie tu nie było. Pamiętam mój pierwszy trening, jak dzisiaj = pierwszy [...]
TYDZIEŃ 1/ DZIEŃ 1/ 1. Wyrzucam gluten przed @ - po świętach brzuch jak u ciężarnej;) po pierogach 2. Woda mi się zatrzymuje okołoowulacyjnie i tydzień przed okresem,wrzucę jakieś diuretyki w jedzeniu np. żurawina, czerwona papryka i inne. 3. Jedzenie co usuwa estrogeny /ze względu na mięśniaki/ z organizmu babka płesznik, cebula, zielona [...]
[...] A z przodu baniol.. :-(. Możliwe że to chleb Szefowa.. Bo generalnie to ja w diecie od długiego czasu nie mam chleba ani makaronu... Dlatego się cieszyłam ze pojadłam trochę. możliwe że to jest przyczyną. Aha.... Zapomniałam dopisać w raporcie że skóra mi się spaskudziła. To może gluten jednak? Zmieniony przez - Corum w dniu 2014-01-08 11:23:18
[...] do masy i rok temu miałem 72 kg przy 10% bf. Niestety mocno podrażniłem żołądek i wszystko wróciło do 66. Wiem, ze przytyć w moim wypadku to tragiczna rzecz tym bardziej bez gainera, którego niestety brać nie mogę ze względu na gluten i laktozę. Otrzymuje dodatni bilans jak najbardziej. Nic mi kg nie schodzi, z resztą nie ma już z czego :)