[...] momencie znaczenie? Niegomir, niestety Twoje informacje nie sa prawdziwe. Wszystkie zboza to cukry zlozone (wieloczasteczkowe). Cukry proste (jednoczasteczkowe), to jest: - glukoza ktora znajduje sie w owocach i w sladowych ilosciach w miodzie - fruktoza, ktora znajduje sie przede wszystkim w owocach - galaktoza, ktora znajduje sie w mleku Ja [...]
laktoza to galaktoza i glukoza galaktoza jest o ile sie nie myle trawiona podobnie jak fruktoza - wiec patrz watek o fruktozie i te nieszczesne +/- 50 gr dziennie
[...] się z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany zawarte w pożywieniu możemy podzielić na proste i złożone. Do pierwszej grupy zaliczamy wszystkie sacharydy zbudowane z jednej (glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza) lub dwóch (disacharydy: sacharoza, laktoza, maltoza) cząsteczek cukru. Drugą grupę tworzą węglowodany złożone (polisacharydy). Obficie [...]
myślę że nie ma co się rozdrabniać na 7 posiłków spokojnie 4-5 starczą. Cukry proste glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy), galaktoza (występującą w mleku ssaków w postaci laktozy). Dlczego przy tak duzej aktywnosci tylko 10 % weglowaodanów ostatni posiłek nie musi być czysto białkowy, ale jak chcesz moze o być np śledź [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, polisacharydy, maltoza) 2. Wpływ wywierany na [...]
Węglowodany proste to fruktoza, glukoza i galaktoza. Węglowodany złożone to reszta. Podczas dnia powinno się dostarczać węglowodany złożone o niskim IG, po treningu można węglowodany o wysokim IG.
wklejam i tu w razie jak wykasują :) Panie ambroziak to ja pozwolę sobie zaprezentować opracowanie Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko : Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni w szczególności zagadnienie alfa laktoalbuminy gdzie udowadnia: Tak naprawdę nie ma większego znaczenia czy odżywka zawiera mniejsze lub większe ilości [...]
[...] jako polihydroksyaldehydy lub polihydroksyketony). Jeśli chodzi o występowanie w pokarmach (a więc to co nas interesuje) to największą rolę odgrywają takie monosacharydy jak glukoza, fruktoza i galaktoza; disacharydy (ich cząsteczki są zbudowane z dwóch cząsteczek monosacharydów) takie jak sacharoza, laktoza, maltoza i polisacharydy (ich [...]
[...] w pewnym wieku i w niektórych grupach etnicznych z tym że akurat nasza grupa jest w tej kwestii bezpieczna. Poza tą nietolerancją laktoza to porostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza jest trawiona bardzo szybko i sprawie, stanowiąc źródło turbo doładowania energetycznego, natomiast galaktoza jest [...]
[...] etnicznych - nie będę o tym pisał powiedzmy, że mamy farta i występuje u nas odpowiedni poziom enzymu laktozy. Poza tą nietolerancją laktoza to poprostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza to wiadomo, a galaktoza jest przerabiana w wątrobie tak jak fruktoza, również uzupełnia glikogen wątrobowy. Przy [...]
Glukoza, glikoza, dekstroza i cukier gronowy to jedno i to samo. Fruktoza i glukoza mają tylko ten sam wzór sumaryczny. Wzór strukturalny jest zupełnie różny. Te związki to tzw. IZOMERY. Izomeria jest zjawiskiem powszechnym w chemii organicznej, czego przykładem są choćby cukry. Glukoza należy do szeregu aldoheksoz, a fruktoza ketoheksoz (w [...]
[...] głównie w mięśniach i wątrobie. Glukoza - do kupienia w aptece - wzmacnia serce i dobrze wpływa na wątrobę. Lepiej jej używać niż klasycznego cukru, czyli sacharozy glukoza C6H12O6. Występuje w wielu płynach ustrojowych roślin i zwierząt (np. w sokach owocowych, krwi zwierząt).Glukoza znajduje zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym [...]
Weglowodany(surowiec energetyczny0 dziela sie na: Monosacharydy-glukoza(sok z winogron i inne owocowe soki),galaktoza(nie wystepuje w forme pokarmu),fruktoza(owocach, miodzie). Disacharydy- sukroza- inaczej zwana cukrem stolowy(miod,trzcina i buraki cukrowe, syrop klonowy);maltoza(w roslinach zbozowych,nasionach,piwie,slod) [...]
[...] od 3 do 7 atomów węgla. Jest tych związków dosyć sporo i tylko niewiele z nich występuje w przyrodzie. Z monosacharydów występujących w przyrodzie największe znaczenie mają: glukoza, fruktoza, galaktoza i ryboza. Węglowodany złożone - związki zbudowane z co najmniej dwóch cząsteczek węglowodanów prostych (mogą być takie same) połączonych ze sobą [...]
Miałem na myśli że oba cukry - zarówno glukoza - jak i galaktoza - przedostają się do krwi więc to że poziom glukozy nie należy do najwyższych jeszcze o niczym nie znaczy To samo z owocami i zawartą w nich fruktozą.
[...] i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz najpopularniejszym cukrem jest glukoza (aldoheksoza), a najpopularniejszą ketozą jest fruktoza (ketoheksoza). Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton należą do trioz, co oznacza, że ich łańcuch węglowy [...]
[...] masz tytuł fachowej literatury Galaktoza również nie jest trawiona przez ludzki organizm, więc odkładana jest w różnych częściach naszego ciała np. w oku wywołując zaćmę. - glukoza i fruktoza też nie ulegają trawieniu, podobnie jak galaktoza w organizmach ssaków, bo są to monosacharydy, czyli cząstki elementarne. Galaktoza ulega przemianie do [...]