Kwas orotowy – znany również pod nazwą witamina B13, jest substancją, która pod względem chemicznym stanowi pochodną uracylu (zasada pirymidynowa wchodząca w skład RNA). Syntetyzowany jest w organizmie ludzkim przy udziale mikroflory jelitowej z karbomylofosforanu oraz kwasu asparaginowego. Główną funkcją kwasu orotowego jest udział w procesach [...]
Kwercetyna (Quercetin) – organiczny związek chemiczny należący do flawonoidów glikozydowych, pigmentów naturalnych występujących tkankach roślinnych (owocach, warzywach, ziołach). Dobrym źródłem kwercetyny są jabłka i cebula oraz herbata. Kwercetyna hamuje aktywność enzymu hialuronidazy dzięki czemu zabezpiecza kwas hialuronowy przed [...]
Kłącze perzu - Rhizoma Graminis, dawniej nazywany był środkiem "czyszczącym krew", stanowi źródło nastęujących substancji aktywnych: mannitol, inozytol, związki uronowe, kwas glikolowy, olejek eteryczny, flawonoidy, związki krzemu i potasu, prolamina. Wg niektórych źródeł wspiera procesy związane z tzw. "oczyszczaniem" organizmu ze zbędnych [...]
Witam. Mam zamiar rozpocząć cykl na Cell Pumpie. czytałem wiele opinii, że CP daje lepsze efekty jeżeli łączy się go z Mono. Chce kupić CP 665 g. Jakie mono będzie dobrze współgrało z CellPumpem ? Czy cykl 5 tygodni nie bedzie za krótki ? Oczywiście dieta jest trzymana, 2g/kg białka, 0,8/kg tłuszczu oraz 6g/kg węgli. 6 posiłków dziennie plus [...]
L-asparaginian l-ornityny - sol aminokwasów: l-ornityny i kwasu l-asparaginowego, związków, które odgrywają biorą udział w procesie detoksykacji amoniaku oraz syntezie poliamin - koniecznych do regeneracji komórek wątroby. Dodatkowo sama ornityna wpływa także na metabolizm proces wytwarzania kolagenu i pośrednio może przyczyniać się do nasilonej [...]
Lactospor (Lactobacillus sporogenes) - szczep bakterii probiotycznych, korzystnie wpływający na funkcjonowanie układu pokarmowego. Zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń takich jak niestrawności, kolki, zaparcia - zapobiega powstawaniu dyskomfortu w jamie brzusznej. Stymuluje wzrost bakterii Biffidiobacterium, przyczyniając się tym samym do poprawy [...]
Laktaza – enzym trawienny zawarty w soku jelitowym, produkowany w rąbku szczoteczkowym jelita cienkiego, biorący udział w trawieniu cukru mlecznego - laktozy. Utrzymanie aktywności tego enzymu w wieku dorosłym –charakterystyczne m.in. dla mieszkańców Europy Północnej, to cecha uwarunkowana genetycznie, wywołana mutacjami w obrębie genu MCM6. S W [...]
Laktoza (4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glukopiranoza) to węglowodan zaliczany do grupy dwucukrów, zbudowanym z D-galaktozy i D-glukozy. Substancja ta znana jest również pod nazwami cukier mleczny lub cukier mlekowy. Laktoza występuje w mleku ssaków (mleko jest jedynym źródłem laktozy w przyrodzie). Wytwarzana jest z glukozy przez tzw. aparaty [...]
Larch Pulp & Bark(naturally containing 3-hydroxy-2-ehtyl-4-h-pyrone) - Modrzew _ miazga i kora, będące źródłem związku o nazwie "maltol" (3-hydroxy-2-ehtyl-4-h-pyrone). Maltol jest substancją organiczną używaną zazwyczaj jako wzmacniacz smaku, posiada jednak ciekawą właściwość do wiązania się z niektórymi metalami (np żelazem) i zwiększania ich [...]
Lecytyna – związek należący do grupy tłuszczów złożonych (fosfolipidów). Naturalnie występuje w mózgu i wątrobie, w żółtkach jaj oraz nasionach roślin strączkowych (np. soi). Lecytyna korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego, pomaga optymalizować profil lipidowy krwi, a także bierze udział w regulowaniu metabolizmu tłuszczu. [...]
Leucyna – aminokwas egzogenny, jeden z aminokwasów rozgałęzionych, należący do aminokwasów ketogennych. Naturalnie występuje w produktach białkowych, mięsie, nabiale, jajach, rybach, ale również pokarmach pochodzenia roślinnego. Leucyna uważana jest za jeden z najważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca. Wynika to z faktu, iż wpływa na [...]
Likopen - organiczny związek chemiczny należący do karotenoidów (z grupy ksantofilów), naturalnie występujący w żywności pochodzenia roślinnego (jest to jasnoczerwony pigment roślinny), jest obecny przede wszystkim w pomidorach, a także w marchwi czy arbuzach. W organizmie ludzkim wykazuje potencjał antyoksydacyjny, a niektóre źródła wskazują że [...]
Lipolytic Trigger - specjalna formuła, która zgodnie z zapewnieniami producenta nasila lipolizę, czyli hydrolityczny rozpad triacylogliceroli. Lipolytic Trigger zawiera fosforanową pochodną adenozyny, czyli 3',5'-cykliczny adenozynomonofosforan. Związek ten pełni w organizmie kluczową rolę w procesach biochemicznych, warunkuje prawidłowy przebieg [...]
Long Chain Glucose Polymers - długołańcuchowe polimery glukozy, czyli kompleksy zawierające cząsteczki glukozy połączone ze sobą w długie "łańcuchy" przy pomocy wiązań chemicznych. Przykładem polimerów glukozy są np: skrobia (amylopektyna, amyloza), maltodekstryny, jak i glikogen. Polimerami długołańcuchowymi glukozy są także nietrawione w [...]
Luteina – oraganiczny związek chemiczny należący do karotenoidów (pochodna alfa-karotenu). Naturalnie występuje w pokarmach roślinnych (żółty barwnik tkanek roślinnych) oraz żółtku jaja kurzego. Luteina jest silnym przeciwutleniaczem, wraz z innym karotenoidem – zeaksantyną – występują obficie w siatkówce ludzkiego oka. Ich rola sprawdza się [...]
Lysophosphatidylcholine (lizofosfatydylocholina, LPC) – związek chemiczny należący do fosfolipidów, powstaje w wyniku degradacji fosfatydylocholiny w czasie modyfikacji oksydacyjnej LDL, bądź też w procesie hydrolizy enzymatycznej wiązania estrowego katalizowanej przez fosfolipazę A2. Lizofosfatydylocholina i jej pokrewne wykazują potencjał [...]
Maca Extract – czyli ekstrakt z rośliny o nazwie Lepidium meyenii – pochodzącej z Ameryki Południowej przedstawicielki z rodziny kapustnych. Maca rośnie na dużych wysokościach ( w Andach), a do celów leczniczych wykorzystywany jest korzeń. Stanowi źródło licznych alkaloidów, katechin, fitosteroli, saponin, aminokwasów, witaminy C oraz innych. [...]
Magnesium Glycerophosphate - glicerofosforan magnezu, czyli połączenie magnezu, fosforu i glicerolu w jedną molekułę. Glicerol spożyty w odpowiedniej dawce pozytywnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, pomaga utrzymać właściwe nawodnienie komórek mięśniowych w sytuacjach intensywnego wysiłku, i przyczynia się do tzw. hiperhydracji [...]
Magnolia bark – sproszkowana kora magnolii, rośliny z rodziny magnoliowatych. Kora magnolii zawiera specyficzne polifenole (magnolol i honokiol), które wpływając między innymi na poziom GABA wykazują o działanie tonizujące na układ nerwowy, przeciwdepresyjne i przeciwlękowe. Istnieją także odniesienia o potencjale antynowotworowym polifenoli [...]
Massularia acuminate(stem) - roślina będąca afrodyzjakiem, uważa się, że wodne wyciągi zncznie wpływają na poziom testosteronu, promując tym samym procesy anaboliczne. stosowanie ekstraktów z tej rośliny pozwalać ma na szybsze budowanie formy sportowej, sprzyjać budowie beztłuszczowej masy ciała, korzystnie wpływać na siłę oraz wytrzymałość. Brak [...]