Fosfatydyloinozytol - jest to związek należący do fosfolipidów. Bierze udział w rozmaitych reakcjach biochemicznych między innymi zachodzących w ramach tzw. sygnalizacji komórkowej, sygnalizacji lipidowej i wielu procesach związanych z metabolizmem tłuszczowców (w tym cholesterolu). Sam inozytol reguluje równowagę pomiędzy takimi pierwiastkami jak [...]
fosforan kreatyny (creatine phospate) – ufosforylowana postać kreatyny. Bierze udział w produkcji energii zachodzącym w komórkach mięśniowych, dzięki wysokoenergetycznym wiązaniom fosforanowym „odnawia” APT (przekazuje grupę fosforanową na ADP – powstaje APT, podstawowy nośnik energii użytecznej). Fosfokreatyna powstaje z kreatyny przy udziale [...]
Fosforan sodu - połączenie w jedną molekułę dwóch pierwiastków zaliczanych do makroelementów. Zarówno rola jak i stężenie sodu w ustroju są ściśle związane z obecnością potasu, chloru i magnezu. Sód bierze udział w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu w równowadze, a także przekazywaniu impulsów nerwowych oraz [...]
Fruktoza- nazywana również cukrem gronowym lub lewulozą to substancja należąca do cukrów prostych. Zdecydowanie rzadziej występuje w przyrodzie niż glukoza (która również należy do monocukrów). Naturalnym jej źródłem są owoce i miód. Dodatkowo fruktoza stanowi podstawową jednostkę cukrową inuliny, a także jest składnikiem sacharozy. Charakteryzuje [...]
Fucosterol - fukosterol, organiczny związek chemiczny należący do steroli roślinnych, naturalnie występujący w algach (Pelvetia siliquosa), wykazujący specyficzną aktywność biologiczną gdy spożywany jest przez człowieka. W badaniach naukowych fukosterol wykazał się działaniem antyoksydacyjnym (neutralizującym wolne rodniki i inne reaktywne formy [...]
Gallic acid/ kwas galusowy - związek chemiczny należący do fenolokwasów, stanowi składnik garbników oraz glikozydów fenolowych, w formie niezwiązanej występuje w soku wakuolarnym komórek niektórych gatunków roślin. Do źródeł tych związków należą m.in.: herbata chińska, rdest i inne. Związek ten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, pomaga [...]
Gamma karoten - jeden z izomerów karotenu, jest prekursorem witaminy A, występuje w wielu warzywach (np. marchwi) czy kwiatach, jednak w znacznie mniejszych ilościach niż np. beta karoten. Odpowiada za barwę czerwoną produktów żywnościowych w których naturalnie występuje. Posiada właściwości przeciwutleniające, opóźnia procesy starzenia i [...]
Gamma-oryzanol – to kompleks estrów fitosteroli (campestrolu, stigmasterolu i sitosterolu) i kwasu felurowego oraz innych związków organicznych. Pozyskiwany jest z oleju z otrębów ryżowych i wykazuje specyficzną aktywnośc biologiczną. Gamma oryzanol przyjmowany drogą pokarmową może wpływać na wchłanianie cholesterolu z pokarmem, a także wykazuje [...]
Genistyna – organiczny związek chemiczny związek z grupy izoflawonów (nazywany także ze względu na niewielką aktywność estrogenową „fitoestrogenem”), występujący najobficiej w Glycine max (w soi) oraz np. w Radix puerariae, (Kudzu). Genistyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, antyagregacyjne, a także ma zdolność do wiązania się z receptorami [...]
Geranamina, DMAA, 1,3-dimetyloamylamina™ - organiczny związek chemiczny występujący w niewielkich ilościach w olejku geranaminowym (pozyskiwanym z rośliny Pelargonium odorantissimum). Substancja ta zaliczana jest do amin alifatycznych, wpływa na aktywność neuroprzekaźników, w tym katecholamin, z jednej strony hamując wychwyt zwrotny noradrenaliny [...]
Gingerole – główne składniki kłącza imbiru wykazujące aktywność biologiczną, które pod względem chemicznym są pochodnymi fenylopropanu. Posiadają właściwości przeciwzapalne, żółciopędne oraz regulujące pracę przewodu pokarmowego, a także działają napotnie i rozgrzewająco. Wykazano również korzystny wpływ gingeroli na funkcjonowanie układu [...]
Ginsenozydy –główne substancje biologicznie czynne występujące w żeń-szeniu, należące do grupy saponin triterpenowych. Wyróżnia się w tej grupie około 30 różnych związków, które naturalnie występują w korzeniach, liściach i organach generatywnych żeń-szenia. Ginsenozydy zwiększają powinowactwo hemoglobiny do tlenu, a w konsekwencji poprawiają [...]
Glicerol - najprostszy alkohol trójwodorotlenowy, zbudowany z krótkiego łańcucha węglowego oraz trzech grup hydroksylowych. Związek ten szeroko stosowany jest w przemyśle kosmetycznym i spożywczym oraz famaceutycznym (jako nośnik / substancja wypełniająca), wykazuje jednak specyficzne właściwości które sprawiają iż stanowi cenny element [...]
Glicyl magnezowy glutaminy - (Magnesium Glycyl Glutamine, MGG), nowoczesna stabilizowana forma glutaminy opracowana i opatentowana przez firmę Albion. Wg zapewnień właściciela patentu MGG charakteryzuje się wyższą stabilnością chemiczną niż konwencjonalne formy glutaminy, a także lepszą biodostępnością. Glutamina jest aminokwasem endogennym, który [...]
Glicyno-l-arginino-alfa-ketoizokapronian wapnia (Gakic, Gakick) - Specjalna opatentowana formuła stanowiąc połączenie aminokwasów glicyny, argininy oraz ketoizokaproonianu w postaci soli wapniowej. Glicyna i arginina to aminokwasy białkowe, oba stanowią prekursor kreatyny, substancji o silnym działaniu anabolicznym , arginina dodatkowo nasila [...]
Glikocyjamina (glycocyamine) - jest należy do grupy związków guanidynowych i jest pochodną glicyny i bezpośrednim prekursorem kreatyny w procesie endogennej syntezy. Może więc korzystnie wpływać na poziom kreatyny w organizmie zarówno w trakcie jak i po zakónczniu suplementacji kreatyną Reakcja przekształcania glikocyjaminy w kreatynę wymaga [...]
Glukonian kreatyny – jest to połączenie kreatyny i glukozy w jedną molekułę, które zapewnić ma maksymalną przyswajalność otrzymanego związku zarówno z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, jak i z krwiobiegu do komórek mięśniowych. Połączenie kreatyny i glukozy wg zapewnień producenta pozwala otrzymać efekt podobny jak w wypadku stosowania wysokich [...]
Glukoza/dekstroza - to węglowodan znany również pod nazwą cukier gronowy należący do monocukrów. Znajduje się w tkankach zwierzęcych, owocach, miodzie, a poza tym stanowi podstawową jednostkę tworzącą cukry złożone. Przez organizm człowieka glukoza wykorzystywana jest przede wszystkim jako główne źródło energii- należy podkreślić fakt, iż komórki [...]
Glukuronolakton (D-glukurono-3 ,6-lakton; DGL))– organiczny związek chemiczny będący metabolitem glukozy, naturalnie występujący w żywności. Wpływa na przebieg przemian energetycznych zachodzących w organizmie, wykazuje też pewien potencjał detoksykacyjny, hepatoprotekcyjny, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie aparatu ruchu. [...]
Glutamine AKG - alfaketoglutaran glutaminy to sol kwasu glutarowego i aminokwasu - glutaminy. Alfaketoglutaran to pośredni produkt cyklu Krebsa, który odgrywa bardzo istotną rolę w procesach energetycznych zachodzących w komórkach. Glutamina jest aminokwasem, który bierze udział w syntezie białek ustrojowych, a także jest niezbędna dla utrzymania [...]