[...] W dzikiej formie występuje na Półwyspie Apenińskim oraz Bałkańskim. Obecnie uprawia się ją praktycznie na całym świecie i docenia się jej walory smakowe oraz to, że dobroczynnie działa na nasz organizm. Pietruszka pojawiła się w polskich kuchniach dopiero w XVI wieku. Dziś natomiast mamy do niej dostęp nieograniczony. Dlatego korzystajmy z [...]
[...] przejechałam pewnego razu kilka tysięcy kilometrów, śpiąc w samochodzie i gotując raz w tygodniu, bo zajmowałam się chodzeniem po górach i zwiedzaniem a jednak jadłam czysto, 5 razy dziennie i ani razu nie skorzystałam z Fast Food. Wycieczka trwała 5 tygodni a do dyspozycji miałam: lodówkę samochodową, kuchenkę gazową i sklep raz na [...]
Witam Mam pytanie : ogolnie zwykło sie mowic ze oliwe z oliwek powinno sie trzymac w chlodnym i ciemnym miejscu - najlepiej w lodowce. Tylko mi w lodowce oliwa mętnieje na taką masę jak kisiel... czy ona wtedy traci swoje wlasciwosci odzywcze ? czy tak powinno byc>
Witam Do tej pory pilem tylko oliwe z oliwek i olej lniany. Ale dzisiaj na sprobowanie kupilem sobie olej z dyni i orzechow wloskich, jak myslicie lepiej pic oleje czy jjesc z nich nasiona ( a tak przy okazji gdzie powiniem je trzymac w lodowce czy szafce ? ) ? A z olejem konpnym jak jest? czytalem ze jest bardziej wartosciowy niz oliwa z [...]
Dzisiaj kupilem pierwsza oliwe z oliwek za 15 zeta EXTRA VIRGIN OLIVE OIL firmy LUCCESE mam nadzieje ze to byl dobry wybor... 1)czy po otwarciu trzeba trzymac ja w lodowce? 2)ile lyzeczek od herbaty mam pic (ze zdrowych tluszczy dodatkowo pije pol szklanki siemienia lnianego 2x dziennnie, no i puszke tunczyka)? 3)czy lepiej pic ja oddzielnie czy [...]
[...] z powodu fast foodów, ale pojawiają się po współczesnym domowym jedzeniu. Na szczęście od niedawna wiadomo, czego konkretnie mamy się wystrzegać. Naukowe odkrycia Rak – przyczyna nieznana? – Raczej ukrywana – twierdzi amerykański badacz Brian Peskin. Przecież już w 1920 r. niemiecki profesor Otto Warburg (laureat Nagrody Nobla) odkrył, że [...]
[...] tłuszczów. Przykład "OLESTRY" pokazuje jakie mistrzostwo w dzisiejszych czasach jest w stanie osiągnąć technologia żywności - potrafi zapchać nas produktami spożywczymi zawierającymi tłuszcz, które nie powodują tycia. Mimo tego, podczas rozwoju tego pseudo tłuszczu wystąpiły drobne komplikacje, gdy odkryto, że wywołuje biegunkę. [...]
A czy oliwę z oliwek trzeba trzymać w lodówce czy można w szafce? Jak ostatnio wsadziłem ją do lodówki to zrobił mi sie na niej dziwny osad i jak lałem ją na łyżeczkę to leciała jak zwykła woda, natomiast oliwa trzymana w szafce widać że jest gęsta i wolno sie leje. Więc co jest lepsze(piję oliwę z pierwszego tłoczenia)?
[...] Całość wymieszać, dodać zioła: sól, biały pieprz, majeranek, cząber itp. Włożyć do formy i piec 20 - 30 min. w temp. 210 - 180 stopni. pasta do chleba chudy bialy ser, tunczyk w sosie wlasnym i jogurt naturalny (zeby sie lepiej sklejalo) Zupa z porów/Porcja na 4 osoby/ 5 porów/białe części/ 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 litr [...]