[...] i na forum nie znalazłem Arta bezpośrednio o tym problemie postanowiłem wiec poszukac troche i zbudowac artykul dotyczący podstawowych informacji na temat zamiennikow cukru uzywanych w przemysle spożywczym a mianowicie: Poliole. Tak wiec na początek podstawowe info: poliole sa to alkohole wywadzace się z cukrow prostych (min. Sorbitol, [...]
[...] dwóch godzinach nie dawać wyniku, który pozwoliłby odróżnić cukrzycę od niedoczynności tarczycy. Pacjent z niewydolnością tarczycy traci zdolność szybkiego metabolizowania cukru, podobnie jak diabetyk. Diabetycy znani są z chwiejności i zmienności. Przyczyną tego może być powolne trawienie i absorpcja pokarmów. Inna to „ospałość wątroby", która [...]
[...] energetyczna" nie znająca przestoju, nieustannie pracująca, która kieruje swoim działaniem dzięki wykorzystywaniu, przede wszystkim glukozy ( jednej z prostszych odmian cukru), znajdującej się we krwi. W organizmie musi być obecna glukoza i, nawet w warunkach głodu będzie on kontynuował jej wytwarzanie tak długo, jak długo w ciele [...]
[...] nie idzie na zdrowie. Pierwsza grupa to osoby, których organizm nie produkuje (w wystarczającej ilości lub wcale) enzymu laktazy, koniecznego do strawienia zawartego w mleku cukru laktozy. Dotyczy to 10-15% Polaków, a objawia się wzdęciami, bólami brzucha, rozwolnieniem. Należy wtedy przerzucić się na przetwory mleczne (mają mniej laktozy albo [...]
[...] ich przyjmować, bo do zatrzymania potasu dochodzi u nich szczególnie łatwo i może to być przyczyną groźnych zaburzeń pracy serca. Diuretyki mogą trochę podwyższać poziom cukru i cholesterolu we krwi. Rzadko wywołują napady dny moczanowej, czyli bolesnego zapalenia stawów na skutek zwiększenia ilości kwasu moczowego w organizmie. Twój lekarz [...]
[...] z ogółem diet wegetariańskich, zakładająca odrzucenie wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Niskotłuszczowa dieta wegańska bardzo korzystnie wpływa na kontrolę cukru, jak i układ krwionośny (m.in. znaczny spadek "złego" cholesterolu) osób z cukrzycą. Jest skuteczniejsza niż diety zwykle polecane dla takich osób. Zostało to [...]
[...] Wysoki poziom insuliny we krwi powoduje utrudnienie/zablokowanie moblizacji tłuszczu z komórek tłuszczowych. Wielu ludzi ma słabą wrażliwość insulinową i kontrola poziomu cukru we krwi przy niskiej podaży węglowodanów pozwala na tracenie tłuszczu i złagodzenie innych niekorzystych efektów spowodanych wysokim stężeniem glukozy we krwi. W [...]
[...] pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu. Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu. Ponadto większa ilość tych produktów, a mniej mięsa oraz przetworów zbożowych sprzyja utrzymaniu równowagi [...]
[...] był jak najprostszy i najkrótszy. • Węglowodany zapewniają pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię przez bardzo długi okres czasu. Trzeba jednak unikać rafinowanego cukru, czerpać go natomiast z takich naturalnych produktów jak owoce i miód. • Do każdego posiłku powinny być zastosowane jarzyny i to nie ze względu na dużą ilość witamin [...]
[...] okresem czy jest to czas bezpośrednio po treningu, czy tez znacznie poprzedzający wykonanie sesji treningowej. Należy pamiętać, że duże i długotrwałe podniesienie poziomu cukru we krwi powoduje właśnie odkładanie się nadmiaru niewykorzystanej energii pod postacią tkanki tłuszczowej. Poziom cukru we krwi jest zależny do szybkości wejścia z [...]
[...] jest trudniejsza do strawienia niż laktoza, która jest cukrem prostym, jednak ta też nie jest dobrze przyswajane przez niemowlęta. Ludzkie mleko posiada specyficzną odmianę cukru - laktazę. Dzieci nie znoszą mleka krowiego bardziej niż czegokolwiek na świecie. Jak już było powiedziane, powoduje ono u nich biegunkę oraz wymioty i niestrawności. [...]
[...] białka. Przyswajanie białek poprawia się, gdy w ciągu tego samego posiłku konsumowane są węglowodany. Są one w procesie trawienia rozkładane na glukozę, która jest formą cukru znajdującego się zwykle we krwi glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym [...]
[...] posiłkach z tego względu że strawienie go wymaga relatywnie dużego wysiłku od organizmu. Tradycyjnie dodajemy niewielką ilość zdrowych tłuszczy, dla wolniejszego uwalniania cukru z posiłku. Na diecie CKD posiłek przedtreningowy wygląda jak każdy inny w ciągu dnia. Na TKD stosujemy około 30-50g wegli prostych (najlepiej carbo, lub mieszanka [...]
[...] paliwa energetycznego. W takich okolicznościach cukier mając utrudniony dostęp do komórek, często gromadzi się w krwiobiegu prowadząc do hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi). Osoby u których stwierdza się nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu bardzo często zapadają na cukrzycę oraz choroby jej towarzyszące. Hormon wzrostu nie [...]
[...] (źródło) (źródło) Poprzez obniżanie poziomu trójglicerydów oraz podwyższanie poziomu HDL, diety low-carb prowadzą do unormowania tego stosunku. 6. Zredukowany poziom cukru we krwi oraz insuliny (ze znaczną poprawą u cukrzyków typu II) Kiedy spożywamy węglowodany, są one rozbijane w układzie trawiennym do cukrów prostych (głównie glukozy). [...]
[...] rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię - groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z "pasieniem się" - jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane [...]
[...] umożliwia sprawne przewodzenie impulsów nerwowych. Witamina D zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie insuliny, a tym samym wpływa na odpowiedni poziom cukru w organizmie. Korzystnie wpływa na słuch, gdyż decyduje o dobrym stanie kostek ucha wewnętrznego. Oddziałuje na komórki szpiku kostnego produkujące komórki obronne [...]
[...] co ma pozytywny wpływ na motywację do treningu. Fakty: Kofeina działa poprzez zwiększenie poziomu cyklicznego AMP (monofosforanu adenozyny), przez co wzrasta stężenie cukru we krwi i lipoliza. To powoduje przypływ energii podczas długotrwałych ćwiczeń (przedłużone sesje krążeniowe). Zmiany w metabolizmie substratów energetycznych w [...]
[...] przeciążenie organizmu, dostosowanie się do nowo zaistniałej sytuacji wytrącającej organizm z równowagi. IG - Skrót od Indeks Glikemiczny, pokazuje szybkość wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu węglowodanowego względem glukozy, której IG wynosi 100. Oddychanie komórkowe (tlenowe/beztlenowe) - jego celem jest uwolnienie energii ze [...]