[...] produkujący witaminy grupy B, i spełniający bardzo ważną funkcję, a mianowicie chroniących organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych. Wynika z te go, że brak tylko jednego rodzaju bakterii może spowodować nieobliczalne komplikacje w naszym zdrowiu. Francuski profesor Pachent pisze: Zauważyłem, że u kobiet, które [...]
[...] kulturysta przygotowując się do zawodów redukuje spożycie węglowodanów, by zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej. Skutkiem tego flaczeją mu mięśnie, ponieważ w organizmie brakuje glukozy do bieżącego uzupełnienia zapasów glikogenu, wyczerpanych przez trening siłowy. Im bliżej zawodów, tym mniej węglowodanów zjada zawodnik, by w pełni wyczerpać [...]
[...] Tiamina (podobnie jak inne witaminy rozpuszczalne w wodzie) nie gromadzi się w organizmie w większych ilościach, stad istnieje konieczność stałego jej uzupełniania. Przy braku witaminy B1 w diecie jej zapasy ustrojowe wyczerpują się w ciągu ok. 14 dni (przy zwiększonym jej zużyciu, np. podczas treningu, znacznie wcześniej). Tiamina wpływa na [...]
[...] jednak po swoich dziadkach. Gen otyłości może być aktywny, średnio aktywny i nieobecny. Choć na nadwagę wpływają jeszcze – niezależne od genetyki – nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia. Nawet jeśli ktoś nie ma tego genu, to może go sobie wyhodować złą dietą. Miałam pacjenta z poważną nadwagą, który [...]
[...] mięśni, tylko zatrzymaniem wody w tkankach. Czy kreatyna powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe? Uważa się, że kreatyna ulega całkowitemu wchłanianiu w jelicie cienkim. Choć brak jednoznacznych dowodów, by kreatyna powodowała bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy wymioty, niektórzy obserwują u siebie takie objawy. Może to być związane z dwiema [...]
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU SPOSOBY OCZYSZCZANIA ORGANIZMU Zastosowanie kuracji oczyszczania organizmu, u niektórych osób może mieć bardzo dobre rezultaty, u innych natomiast ledwo zauważalne zmiany. .Nie należy się tym martwić. Każdy organizm jest inny. I dlatego nie ma uniwersalnego sposobu na wszystkie dolegliwości. Spróbujcie zastosować różne [...]
[...] odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne mechanizmy utrzymujące równowagę środowiska wewnętrznego organizmu, które po-zwalają złagodzić [...]
[...] leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina, histydyna i arginina (te dwa ostatnie niezbędne dla dzieci). Te aminokwasy muszą być dostarczane codziennie, gdyż brak nawet jednego z nich lub jego niedostateczna zawartość w białku pokarmowym uniemożliwia syntezę białka ustrojowego. Pozostałe 12 aminokwasów, zwanych endogennymi, [...]
[...] na skutek utraty krwi wywołuje wydzielanie do krwi znacznych ilości wazopresyny. Wydzielanie wazopresyny w czasie obniżonego ciśnienia tętniczego zachodzi na skutek braku impulsacji aferentnej z baroreceptorów zatok tętnic szyjnych i łuku aorty oraz zwiększenia zawartości we krwi angiotestyny II. W tych warunkach wazopresyna wydzielana [...]
[...] smaku warto stosować zioła! Przyprawy są także świetnymi katalizatorami, wyzwalającymi w układzie trawiennym bardzo ważne, pozytywne procesy. Dostarczają również wielu brakujących mikroelementów, soli mineralnych i witamin. Właściwie używane w kuchni mogą nie tylko uregulować przemianę materii, wspomóc terapię wielu dolegliwości, ale [...]
[...] „czynnikiem ryzyka miażdżycy”. Jednak zmiana nazwy z korelacji na czynnik ryzyka w dalszym ciągu nie zmienia faktu, że związku przyczynowo-skutkowego brak. Jeśli autorzy pracy nie rozróżniają tych dwóch pojęć, to z całą pewnością powinni nauczyć się chociażby podstaw wnioskowania statystycznego. Możliwe też, że autorzy [...]
[...] biegunki) He he ale gdy tej soli bedzie za mało nasz organizm sie o nią upomni.Po prostu poczujemy ochote aby zjeść cos słonego. Inne objawy to wzmożone pragnienie, brak apetytu, omdlenia. Co zrobic kiedy jest jej za dużo ?...Ograniczyc spozycie Pamietać,ze wiele produktów konserwowanych jest np. benzoesanem sodu. Mnóstwo jej jest w [...]
[...] suplementacji kreatyną. Pomimo że tekst ten jest ściśle związany z tamtym opracowaniem, to już na wstępie chciałbym zaznaczyć, że moim celem nie jest wytykanie błędów czy braków w artykule Krzyśka. Jest to jedynie moje osobiste spojrzenie na suplementację diety osoby trenującej, pod kątem osiągania wyników we wspinaczce sportowej. Tekst [...]
[...] jodu zostanie wchłonięte, a ile wydalone przez organizm. Badacze wyszli z hipotezą, że organizm będzie wchłaniał jod póki się nim nie nasyci - wtedy dopiero można mówić o braku niedoboru. Co się okazało - ludzkie ciało ssie jod jak gąbka, nasycając się nim do granic możliwości, a potem faktycznie całkowicie przestaje przyjmować kolejne porcje. [...]