No i dlaczemu tak? no właśnie %-) Ja dzisiaj sprawdzałam ile ryby jest kupowanym, mrożonym filecie, wynik badań trochę mnie zdenerwował :)) A w kwestii sukienki, to o jakim kolerze myślałaś @-|:-D bo to wiesz, trza by poszukać motywacji %-)
Kawa zwiększa wytrzymałość sportowców Picie kawy połączone z ćwiczeniami fizycznymi skutkuje znacznym wzrostem wytrzymałości u sportowców. Naukowcy z The Australian Institute of Sport dowiedli, że kofeina stymuluje mięśnie do traktowania tłuszczów jako źródła energii dla organizmu. Eksperyment przeprowadzony na grupie rowerzystów potwierdził [...]
[...] nie pozostawia w ustach posmaku. Niektóre informacje głoszą, że aspartam zwiększa poczucie głodu przez wysyłanie do mózgu sprzecznych sygnałów, chociaż inne bardziej poważne badania zaprzeczają temu. W rzeczywistości pewna ich liczba udowodniła, że osoby używające aspartam tracą więcej na wadze od osób używających innych słodzików. Spadek wagi [...]
[...] cholesterolu i poprawieniem profilu lipidów krwi. W pracy zaprezentowanej na ostatniej konferencji American Heart Assocation, poświęconej epidemiologii, badacze podzielili badaną populację na dwie grupy, w których zastosowano różne diety, jednakowe pod względem liczby kalorii i ilości tłuszczów nasyconych. Pierwsza dieta była typowo [...]
Jak pić kawę, by skutecznie uniknąć senności Osoby, które często przyjmują niewielkie dawki kofeiny (na przykład zawartej w kawie), unikają senności, są sprawne umysłowo i nie mają kłopotów z zaśnięciem - informuje pismo "SLEEP". Naukowcy z Rush University Medical Center, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard Medical School [...]
[...] sobie nagle poradzić z tak dużą ilością pokarmu. W związku z tym, pogarsza się wchłanianie i wykorzystanie wielu składników odżywczych. Wiele ciekawych dowodów dostarczyły badania na zwierzętach. Jeżeli szczurom po okresie przegłodzenia dano swobodny dostęp do pokarmu, zjadały one 3-5 razy więcej pożywienia niż te, które odżywiane byty [...]
[...] u małych dzieci - zaobserwowali badacze brytyjscy. Wyniki publikuje pismo "Archives of Diseases in Childhood". Zespół z University of Southampton objął badaniami blisko 300 dzieci w czwartym roku życia. Przebadano je pod kątem występowania alergii skórnych oraz zachowań nadaktywnych, zaliczanych do zaburzeń zachowania. Na [...]
[...] żółtej prowadzi do stopniowej utraty wzroku w centralnej części pola widzenia. Ponieważ nie ma skutecznych metod leczenia, tym ważniejsze jest zapobieganie. Wcześniejsze badania wskazywały, że podawanie witamin o właściwościach przeciwutleniających (witaminy C i E oraz beta- karoten), a także cynku w pewnym stopniu chroni przed chorobą. [...]
[...] z Uniwersytetu Stanu Nowy Jork w Buffalo: ile piją alkoholu, jak często, czy jedzą coś przed lub w trakcie picia i czy mieszają różne alkohole. Jednocześnie od wszystkich badanych były pobierane próbki krwi, w których następnie określano poziom kluczowych enzymów wątrobowych. Jak czytamy w "Gazecie Wyborczej", po sześciu latach [...]
Dobierajmy wody naturalne do własnych zapotrzebowań W trosce o własne zdrowie przy wyborze wody naturalną do picia należy kierować się własnym zapotrzebowaniem na składniki mineralne - uważa prof. Stanisław Berger z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. W Warszawie trwa od środy II Kongres "Żywność, żywienie a [...]
Banany koloru marchewki mogą poprawić wzrok dzieci Pomarańczowe banany, wyjątkowo bogate w beta-karoten, pomogą uzupełniać niedobory witaminy A i zapobiegać ślepocie u dzieci z Wysp Pacyfiku i Mikronezji - informuje najnowszy numer tygodnika "New Scientist". Pomarańczowe banany, przez lokalne społeczności nazywane "karat", [...]
[...] kobiet ze stwierdzoną endometriozą oraz ponad 500 kobiet bez zdiagnozowanej choroby. Zebrano dane na temat odżywiania się wszystkich pacjentek w ciągu roku poprzedzającego badanie, ich stylu życia, przebytych chorób oraz ciąż i porodów. Badacze pytali kobiety m.in. o to, ile razy w tygodniu jadają wybrane produkty żywnościowe. Następnie, ze [...]
[...] po wysiłku fizycznym odpowiada nasz mózg. Jak podejrzewają naukowcy, celem takiej "interwencji" mózgu może być przeciwdziałanie uszkodzeniom mięśni. Najnowsze badania zespołu Pauli Robson-Ansley z Uniwersytetu w Cape Town (w Republice Południowej Afryki) dostarczają nowych dowodów na potwierdzenie tej teorii. Południowoafrykańscy [...]
[...] spożycia produktów sojowych, mogłaby pomóc w prewencji choroby nerek, a być może też w prewencji choroby wieńcowej serca u cukrzyków" - podkreśla prowadząca najnowsze badania Sandra R. Teixeira, z Uniwersytetu Stanu Illinois w Urbana-Champaign. Badania przeprowadzono na 14 emerytowanych wojskowych w wieku od 53 do 73 lat, którzy leczyli [...]
[...] różne rodzaje neuropatii, stwardnienie zanikowe boczne (choroba Lou Gehriga) i stwardnienie rozsiane. Zespół naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis prowadził badania na komórkach nerwowych. Miały one mutację taką, jak u zmienionych genetycznie myszy (znanych naukowcom z tego, że połączenia nerwowe degenerują u nich po uszkodzeniu [...]
Nowy czeski lek na raka piersi Czescy naukowcy opracowali nowy lek na raka piersi. Testy kliniczne, prowadzone w Czechach, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, udowodniły już skuteczność preparatu. Naukowcy mówią jednak, że lek (nazwany PK-1 i PK-2) czeka jeszcze kilka lat badań. Nowy środek należy do grupy tzw. polimerycznych leków [...]
Przyprawa MAGGI Pierwsza przyprawa MAGGI została opracowana w 1886 roku przez Juliusa Maggi. Michael Johannes Julius Maggi urodził się w 1846 roku w rodzinie właścicieli młynów w Szwajcarii. Jako nowoczesny przedsiębiorca potrafił nie tylko zadbać o rozwój rodzinnej firmy, ale również interesował się losem zatrudnionych przez siebie ludzi, [...]
Szkodliwe związki w mięsie łososi W mięsie łososi, pochodzących z hodowli, wykryto kolejne (po PCB i dioksynach) szkodliwe związki. Są to zapewniające ognioodporność dodatki, stosowane w wyrobach elektronicznych i meblach - informuje serwis "Eurekalert". Już wcześniej stwierdzono, że mięso łososi pochodzących z hodowli może zawierać [...]
Zatruć i zakażeń pokarmowych można uniknąć Zatrucia i zakażenia pokarmowe występują na całym świecie. Są następstwem spożycia pokarmów, lub wody zanieczyszczonych chorobotwórczymi bakteriami, wirusami, lub pasożytami Najłatwiejszym i najbardziej skutecznym sposobem uchronienia się przed nimi jest zachowanie higieny osobistej i właściwe [...]
Po operacji serca trochę alkoholu nie zaszkodzi "Umiarkowane" spożywanie alkoholu może polepszyć rokowanie osób po operacji serca - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Heart". Przeprowadzili je na 225 mężczyznach naukowcy z niemieckiego uniwersytetu w Heidelbergu. U mężczyzn, którzy wypijali tygodniowo sześć lub więcej [...]