[...] na temat wpływu izoflawonów sojowych na układ krążenia. Jednakże faktem jest, że u osób spożywających duże ilości izoflawonów (40 gram dziennie) znajdują się duże ilości azotu mocznikowego we krwi. Azot mocznikowy wpływa negatywnie na produkcje tlenku azotu w organizmie osłabiając naczynia krwionośne, jednocześnie zwiększając poziom wolnych [...]
[...] które nie zawsze spożywają regularne, pełnowartościowe posiłki. 2. Stwarza anaboliczne środowiska w organizmie Ograniczenie katabolizmu jest równoznaczne z poprawą bilansu azotowego organizmu. Chcąc rozniecić w swoim organizmie płomień przemian anabolicznych, musisz zadbać o jego dodatnią wartość. Dlaczego bilans azotu? Ponieważ pierwiastek [...]
[...] substancja do stosowania na powierzchnię E 938 Argon gaz do pakowania E 939 Hel gaz do pakowania E 941 Azot gaz do pakowania E 942 Podtlenek azotu gaz nośny E 948 Tlen gaz do pakowania E 950 Acesulfam-K substancja słodząca E 951 Aspartam substancja słodząca E 952 Kwas cyklaminowy i jego sole: [...]
[...] spożywają dziennie nawet po 4 g białka na kilogram masy ciała. Trzeba jednak pamiętać o tym, że stosują oni sterydy anaboliczne, które w ogromnym stopniu „podkręcają” obieg azotu w organizmie. Czasami kulturyści trenujący „na sucho” zastanawiają się dlaczego nie mogą odtłuścić mięśni spożywając małą ilość węglowodanów przy ogromnej ilości [...]
[...] kreioobiegu dostają się wolne aminokwasy, które są częściowo zużywane do syntezy nowych - aktualnie najbardziej potrzebnych białek, a częściowo - po odłączeniu zawierającej azot grupy aminowej - wykorzystane jako źródło energii. Każdy aminokwas musi w swojej budowie zawierać jeden, a czasem nawet dwa jony azotu - tę jego część nazywamy grupą [...]
[...] kreioobiegu dostają się wolne aminokwasy, które są częściowo zużywane do syntezy nowych - aktualnie najbardziej potrzebnych białek, a częściowo - po odłączeniu zawierającej azot grupy aminowej - wykorzystane jako źródło energii. Każdy aminokwas musi w swojej budowie zawierać jeden, a czasem nawet dwa jony azotu - tę jego część nazywamy grupą [...]
[...] czerwonych krwinek i znalazl zastosowanie w niedokrwistosci i schorzen jelitowo-zoladkowych oraz przy wycienczeniu organizmu. Witamina B12 zawiera w swej czasteczce kobalt,azot,fosfor.W organizmie wystepuje w polaczeniu z bialkiem i jest zwiazkiem bardzo czynnym.Brak jej w pozywieniu powoduje anemie oraz zaburzenia w procesie [...]
[...] tzw. aminokwasem nieproteogennym, czyli nie wchodzi w skład białek ustrojowych, , lecz jest niezbędna w procesach ich przemiany. Tauryna, podobnie jak glutamina, magazynuje azot w organizmie, jednak są to większe ilości - zawiera go w 50%. Ponadto, przy wysokim stężeniu tego aminokwasu, organizm wytwarza mniej glutaminy (tauryna może zastępować [...]
[...] Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne z dwóch powodów. Jednym z nich jest [...]
[...] wraz ze znaczną utratą tkanki tłuszczowej. Na podstawie wspomnianych doświadczeń wysnuto daleko idące wnioski: „ CLA pomaga zwiększać syntezę białek w mięśniach, zatrzymując azot, blokuje działanie hormonu katabolicznego, jakim jest kortyzol, jednocześnie podnosząc termogenezę organizmu- zużywa się na ten cel tkankę tłuszczową." To nie wszystko: [...]
[...] powszechnie znana jest rola argininy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zanim jednak przejdę do tej najbardziej nas intrygującej roli, jaką jest produkcja tlenku azotu (NO), na początku wymienię kilka innych funkcji, aby zobrazować jak ważny i często niedoceniany (szczególnie przez sportowców) jest ten aminokwas. Arginina uczestniczy [...]
[...] (najbardziej obciążanych) w danej dyscyplinie sportowej. Aby zapewnić im optymalne warunki do wzrostu i regeneracji, koniecznym jest utrzymanie w nich dodatniego bilansu azotowego, będącego miarą zgromadzonego w mięśniach, pełniącego funkcje budulcowe, białka. L-glutamina stanowi ponad 60% zasobów wolnych aminokwasów w komórkach mięśniowych i [...]
[...] powszechnie znana jest rola argininy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zanim jednak przejdę do tej najbardziej nas intrygującej roli, jaką jest produkcja tlenku azotu (NO), na początku wymienię kilka innych funkcji, aby zobrazować jak ważny i często niedoceniany (szczególnie przez sportowców) jest ten aminokwas. Arginina uczestniczy [...]
[...] ponieważ nie muszą podlegać procesom trawienia a dzięki temu zaraz po spożyciu mogą dotrzeć tam, gdzie są najbardziej potrzebne. Glutamina to główny ,,magazyn i transporter” azotu w organizmie człowieka. Azot to bardzo charakterystyczny pierwiastek dla białka, który nie występuje w tłuszczach ani w węglowodanach. Ilość zgromadzonego białka w [...]
[...] jest L-glutamina. Ta jest wchłaniana w jelicie i zostaje przekształcona w L-alaninę, która z kolei staje się źródłem energii. L-glutamina jest ponadto idealnym "nośnikiem" azotu. Dzięki szczególnej budowie cząsteczkowej, może łatwo syntezować amid azotowy i przetransportować go w organizmie tam, gdzie jest potrzebny do syntezy tkanki [...]
[...] znajdują się pewne składniki, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. Nazwał je "witaminami", połączenie łacińskich słów vita = życie i amine = związki zawierające azot. Dopiero później dowiedziono, że nie wszystkie witaminy są związkami zawierającymi azot. Nazwa ''witamina" już się wówczas jednak przyjęła na dobre. Witaminy dzielą się [...]
[...] do mięśni podczas intensywnego treningu - Wspiera przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej - Poprawia wytrzymałość mięśni oraz szczytową moc - Zawiera naukowo badany azotan kreatyny Cellucor CN3 jest przedtreningowym suplementem zawierającym azotan kreatyny – wspaniały związek stworzony z połączenia kreatyny z azotem. Azotan kreatyny [...]
[...] między innymi przyrost wagi, który nie jest możliwy bez stosowania odpowiednich suplementów. AMINO ACIDS (AMINOKWASY) - aminokwasy są kwasami organicznymi zawierającymi azot. Działają ona jak chemiczne cegiełki do budowy tkanki mięśniowej. Odpowiedzialne są również za szereg funkcji organizmu, z których najważniejszą jest wspomaganie w [...]
[...] na ile skutecznie wykorzystywane jest białko w naszym organizmie. Aby określić wartość BV dla pokarmu naukowcy podają osobie określoną ilość białek, a następnie mierzą pobór azotu w stosunku do jego wydalania. Jest to ogromne uproszczenie, ponieważ rzeczywisty proces jest znacznie bardziej skomplikowany. Teoretycznie biologiczna wartość 100 jest [...]