Laktoza (4-O-β-D-galaktopiranozylo-D-glukopiranoza) to węglowodan zaliczany do grupy dwucukrów, zbudowanym z D-galaktozy i D-glukozy. Substancja ta znana jest również pod nazwami cukier mleczny lub cukier mlekowy. Laktoza występuje w mleku ssaków (mleko jest jedynym źródłem laktozy w przyrodzie). Wytwarzana jest z glukozy przez tzw. aparaty [...]
Likopen - organiczny związek chemiczny należący do karotenoidów (z grupy ksantofilów), naturalnie występujący w żywności pochodzenia roślinnego (jest to jasnoczerwony pigment roślinny), jest obecny przede wszystkim w pomidorach, a także w marchwi czy arbuzach. W organizmie ludzkim wykazuje potencjał antyoksydacyjny, a niektóre źródła wskazują że [...]
Magnesium Glycerophosphate - glicerofosforan magnezu, czyli połączenie magnezu, fosforu i glicerolu w jedną molekułę. Glicerol spożyty w odpowiedniej dawce pozytywnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, pomaga utrzymać właściwe nawodnienie komórek mięśniowych w sytuacjach intensywnego wysiłku, i przyczynia się do tzw. hiperhydracji [...]
Methoxyisoflavone - dokładnie 5-metylo-7-metoksy-izoflawon, związek należący do falwonoidów, pozyskiwany z soi. Działaniem przypomina ipriflawon - syntetyczną pochodną izoflawonów, który wykorzystuje się do lecznia osteoporozy. Przypisuje mu się zdolność do hamawania aktywności kortyzolu, a tym samym silne promowanie procesów anabolicznych (takich [...]
[...] dam link do sprawdzonego przeze mnie programu moze ktos z was sie skusi na HIIT :) Moze ktos z was przekona sie do tego treningu dzieki temu . Sam goraco polecam , jest trudny ale mam taka satysfakcja po kazdym treningu ze chce kolejne. http://speedy.sh/gNHhM/do-skakanki.rar PS: ja osobiscie skacze na skakance ale wiele aktywnosci jest dobrych :)
Witam wszystkich :-) To mój pierwszy i mam nadzieję, jeden z wielu postów na tym forum! Niedawno ze względów finansowych, zaprzestałam intensywnej gry w tenisa. Zapowiada się, że szansę na porządne treningi będę miała dopiero za kilka lat. Na dzień dzisiejszy tenis musi stać się dla mnie sportem czysto rekreacyjnym. Niestety, kierunek w życiu, [...]
Zacząć należy od zmian w diecie, bez ich wprowadzenia nie możemy liczyć na utratę tkanki tłuszczowej. Wbrew obiegowym mitom ćwiczenie brzucha nie jest sposobem na zmniejszenie tkanki tłuszczowej odłożonej w tym miejscu! Jak więc sobie poradzić ze zbędną tkanką tłuszczową? 1. Zastosować właściwa dietę, nastawioną na redukcję - należy dostarczać [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam forumowiczów. Na początek trochę o mnie: Wiek: 15 lat Waga: 66 kg Wzrost: 181 cm Staż: 0 (zaczynam) Uprawiany sport lub inne formy aktywności: teraz ograniczam się do ćwiczeń na lekcjach W-F. Cel: Przybrać na masie. Dietę na razie komponuje. Założyłem ten temat, bo chciałem się zapytać czy w tym wieku mogę ćwiczyć metodą Oliviera Lafaya? [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam! Mam 18 lat, zacząłem w tym roku studia. Po ponad rocznej przerwie w uprawianiu sportu (Lekka Atletyka 5x w tygodniu przez 3 lata, pozniej Boks Tajski 3x w tygodniu przez rok), która niestety miała miejsce po dosyć poważnej kontuzji (Złamanie nogi, śruby, takie tam wesołe rzeczy) chciałbym wrócić do sportu. Jak wiadomo, rok przerwy to kupa [...]
1.Oktopamina - beta,4-dihydroksyfenetylamina jest organicznym związkiem chemiczny naturalnie występującym w owocach gorzkiej pomarańczy (Citrus Aurantium L). Oktopamina wpływa na układ adrenergiczny i dopaminergiczny. Zwiekszać może uwalanianie kwasów tłuszczowych z adopocytów. Zatem oktopaminie przypisuje się właściwości termogeniczne i działanie [...]
Osthola 98% - jest substancją klasyfikowaną jako rodzaj kumaryny, pozyskiwaną przede wszystkim z Cnidium monnieri (selernicy) oraz kilku innych gatunków roślin. Związek ten jest afrodyzjakiem – zwiększa libido oraz wpływa korzystnie na aktywność seksualną. Stosowany jest w leczeniu zaburzeń erekcji. Działa poprzez zwiększenie stężenia cGMP oraz [...]
Pausinystalia bark extract ( standardized for Aphrodine HCI) - ekstrakt z rośliny Pausinystalia brachythyrsum / Pausinystalia yohimbe, będacy źrodłem alkaloidu indolowego - johimbiny. Substancja ta znana powszechnie jako afrodyzjak i środek na potencję wykazuje także potencjał termogeniczny i stymulujący. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy i ośrodki [...]
Pieprz cayenne – jest to rodzaj ostrej przyprawy pozyskiwanej z papryki chilli, o zastosowaniu nie tylko kulinarnym ale również w szeroko pojętej suplementacji. Pieprz kajeński jest źródłem kapsaicyny, alkaloidu który oddziałuje na receptor waniloidowy, odczuwane jest to jako charakterystyczne „ciepło”. Wzrost temperatury związany jest z [...]
Piroglutamat argininy – jest to sól aminokwasu -argininy (patrz -> arginina) i kwasu piroglutaminowego. Piroglutamat argininy stanowi częsty składnik tzw. stymulatorów HGH, czyli suplementów diety które mają na celu zwiększyć sekrecję somatotropiny, a tym samym nasilić procesy regeneracji narządów i tkanek - w tym tkanki mięśniowej i łącznej. [...]
Psyllium seed Husk – są to preparowane łuski nasion babki płesznik (babka śródziemnomorska), które stanowią obfite źródło błonnika (głównie hemicelulozy). Właściowości błonnika, czyli substancji balastowej nie podlegającej trawieniu przez organizm człowieka opisane zostały w osobnych tematach. Nadmienić warto iż odpowiednia podaż błonnika ma [...]
R-Beta-Methylphenylethylamine HCI - n-metylowana pochodna beta-fenyloetyloaminy, związku z grupy amin naturalnie występującego w żywności (np. czekoladzie), jak również syntetyzowany w ludzkim organizmie z aminokwasu l-fenyloalaniny. Beta-fenyloetyloamina pełni funkcję neuroprzekaźnika zwiększać może poziom dopaminy i noradrenaliny. Niestety [...]
Raspberry ketone – keton malinowy, naturalnie występujący w żywności (owoc maliny) związek fenolowy. W przemyśle spożywczym używany jako naturalny aromat, w suplementach diety – jako środek nasilający lipolizę, a więc wspomagajacy odchudzanie. Z racji wysokich kosztów pozyskiwania z naturalnych źrodeł keton malinowy syntetyzuje się na przemysłową [...]
Saw palmetto /Palma sabałowa – roślina należąca do rodzaju arekowatych, naturalnie wystepująca na terenach Ameryki Północnej. Owoce sabalu są źródłem fitosteroli (kampesterol, beta-sitosterol, stigamsterol i pochodnych) oraz innych związków. Składniki aktywne wpływają na aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy i aromatazay, obniżają poziom SHGB i [...]
Synefryna – jest to organiczny związek chemiczny zawarty w owocach gorzkiej pomarańczy (Citrus Aurantium L), i z nich jest pozyskiwany na przemysłową skalę. Gorzka pomarańcza to mało popularny u nas owoc, obecny na polskim rynku jedynie w postaci dalekiego przetworu – curacao i proszkowych ekstraktów. Synefryna wraz z oktopaminą (drugi składnik [...]
Trans-resveratrol - aktywna postać resweratrolu (jego izomer geometryczny), charakteryzująca się dobrą przyswajalnością przez organizm człowieka. Wiele badań naukowych z użyciem polifenoli wykazało, iż biodostępność niektórych jest krańcowo niska, stąd też powstała potrzeba selekcji rozmaitych ich form w taki sposób by ewentualna suplementacja [...]