Witam, na wstępie pare słów o mnie. 3-4 lata temu zacząłem trening kulturystyczny, ze względu na moją wyjątkowo małą masę. Zrobiłem około 8 kilo, przyznam że nie bez trudu (z suplami i dietą), obecnie dobiłem do 55 (tak, zrobiłem 8 kg, i ważę 55...). Przez te pare lat zebrałem sporą wiedzę na temat treningu, diety i supli, a nawet zostałem na [...]
[...] kg i teraz waga ani drgnie co moge jeszcze zrobic?czym sie wspomoc zeby waga nadal spadala? wiem ze teraz bedzie trudniej ale od 2 tyg waga ani drgnie co moge wprowadzic do aktywnosci fizycznej? moge dziennie pozowlic sobie tylko na 1 h pozniej to wiadomo rodzina-dziecko itp itd. aktywnosc fizyczna glownie w sumie wylacznie wieczorem czasem [...]
Prozdrowotne właściwości kwasów n-3 wykazano głównie w profilaktyce i leczeniu chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorobach nerek, reumatycznym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, chorobie Leśniowskiego-Crohn'a i przewlekłej zaporowej chorobie płuc. Zmiany nawyków żywnościowych spowodowały zmianę stosunku kwasów [...]
W uznaniu aktywności i szerokiej wiedzy dotyczącej treningu, odżywiania etc. grono moderatorskie zdecydowało nadać Ci status doradcy w dziale Dzienniki treningowe dla początkujących. "Na rozruch" otrzymujesz również 150 zł do wykorzystania na zakupy w sklepie SFD. Gratuluję. Na pytania dotyczące zamówienia odpowiem na priv. Zmieniony przez - [...]
wraz z moderatorami dzialu suple nakrylismy cie, jak wynosisz tajne dane na temat sfd dla innych serwisow o tematyce sportowej pod pseudonimem Bolek... z racji tego, nie mozemy patrzec na to bezczynnie i postanawiamy cie nagrodzic kwota w wysokosci 150zł do wykorzystania w sklepie sfd:-)) zachecamy do dalszej wspolprcay i aktywnosci. BAN%-)
Celuloza mikrokrystaliczna – popularny wypełniacz preparatów w wersji kapsułkowanej i proszkowej . Celuloza mikrokrystaliczna otrzymywana jest w wyniku hydrolizy celulozy. Nie wykazuje aktywności biologicznej, nie jest źródłem kalorii, składnik używany w celu zapobiegania zbrylaniu i zlepianiu się proszków. Koloidalna celuloza mikrokrystaliczna [...]
Chlorek sodu - NaCl, sól kuchenna, podstawowe źródło sodu i chloru w naszej diecie. Sód należy do podstawowych elektrolitów, bierze czynny udział w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu w równowadze, a także w przekazywaniu impulsów nerwowych, regulacji ciśnienia krwi; chlor stanowi główny anion w przestrzeniach [...]
Cissus quadrangularis - roślina blisko spokrewniona z winoroślami, pochodząca z Indii, gdzie znana jest także pod nazwą asthisamharaka. Wykorzystywana była jako surowiec leczniczy w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Stanowi źrodło następujących substancji aktywnych: triterpenoidy, onocer-7-en-3alpha, 21 beta-diol,21alfa-diol, alfa-sitosterol, [...]
Sprzężony kwas linolowy CLA (kwas cis-9, trans-11 oktadekadienowy) - związek należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6, jest izomerem kwasu linolowego posiadającym dwa sprzężone wiązania podwójne. CLA jest naturalnym składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w tłuszczu mlecznym, tłustym nabiale oraz mięsie [...]
Cofeine Anhydrous - kofeina bezwodna. Syntetyczna postać kofeiny charakteryzująca się bardzo szybkim wchłanianiem z przewodu pokarmowego oraz gwałtownym, ale relatywnie krótkim w porównaniu do roślinnych ekstraktów zawierających metyloksantyny działaniem. Kofeina blokuje receptory adenozynowe w mózgu, przez co odsuwa w czasie objawy zmęczenia i [...]
Coffe bean Extract (50%polyphenols) - ekstrakt z nasion kawy, będący źródłem bioaktywnych związków - polifenoli (standaryzowany na 50% zawartość w/w). Standaryzacja jest procesem, który potwierdza określone stężenie aktywnych substancji w ekstrakcie, wyznacza jego jakość i skuteczność w wywoływaniu zamierzonej reakcji w organizmie. Polifenole [...]
Coffee extract(bean) - ekstrakt z nasion kawy,stanowiący źródło cennych dla zdrowia, bioaktywnych związków - polifenoli. Substancje zawarte w nasionach kawy mają właściwości podobne do tych zawartych w liściach zielonej herbaty i pestkach winogron: neutralizują aktywność wolnych rodników tlenowych, a także nasilać mogą proces lipolizy [...]
Cytomelt - handlowa nazwa L-izomeru trójjodotyrozyny, czyli hormonu produkowanego przez tarczycę. Stosowany jest w celu zwiększenia podstawowej przemiany materii, nasilania procesów syntezy białek mięśniowych oraz regulowania gospodarki energetycznej (usprawniania przebiegu procesów związanych z wykorzystaniem tłuszczu w formie wolnych kwasów [...]
Swego czasu ktoś sformułował przykaz zgodnie z którym nie należy nic jeść po godzinie 18:00. O dziwo jego treść przyjęła się jako opis pożądanej praktyki żywieniowej na tyle dobrze, że doczekała się szerokiego podparcia teoretycznego powielanego systematycznie w kolorowej prasie i przy różnych okazjach w życiu codziennym. Genezy tego błędnego [...]
DHA / Kwas dokozaheksaenowy - nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega 3 (kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla), naturalnie występujący w żywności, przede wszystkim rybach morskich takich jak łosoś, może także powstawać w organizmie ludzkim z kwasu [...]
Ekstrakt śliwy afrykańskiej (Pygeum africanum) – surowcem służącym do sporządzania ekstraktu jest kora, która zawiera fitosterole (beta-sitosterol, daukosterol), alkohole alifatyczne, związki triterpenowe (kwas ursolowy, frydelina, kwas epi- i maslinowy), kwas ferulowy, kwasy tłuszczowe i inne. Wyciąg ten polecany jest mężczyznom w profilaktyce [...]
Ekstrakt z Garcinia cambogia – ekstrakt roślinny będący źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA), substancji wykazującej aktywność biologiczną. Kwas hydroksycytrynowy jest specyficznym inhibitorem enzymu - liazy cytrynianowej, przez co zmniejsza dostępność acetylo-CoA do procesu syntezy kwasów tłuszczowych de novo. Przyjmowanie preparatów [...]
EPA / Kwas eikozapentaenowy - nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega 3 (kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla), naturalnie występujący w żywności, głownie – rybach morskich takich jak łosoś, może także powstawać w organizmie ludzkim z kwasu [...]
Ewodiamina - substancja pochodzenia naturalnego (jej źródłem są rośliny z rodziny Rutacea) należącado alkaloidów, wykazująca działanie termogeniczne i stymulujące. Mechanizm działania polega najprawdopodobniej na stymulacji receptorów waniloidowych co prowadzi do nasilonej produkcji ciepła (termogeneza), a co za tym idzie wiekszego wydatku [...]