no to jeszcze raz same pytania, bo możliwe że w tekście jakoś umykają -czy podczas redukcji, gdy spalamy wiecej niż przyjmujemy, ma duże znaczenie IG? np biały ryż zamiast brązowego przed treningiem, czy zwykły makaron zamiast z pełnego ziarna na posiłek w środku dnia? -czy smażenie (na oleju roślinnym lub oliwie) jajek/warzyw/piersi jest [...]
co do unikania węgli to chyba zależy od diety, pamiętam jak przy poprzedniej redukcji węgle ograniczyłem tylko do posiłku przed treningiem, a w dzień beznadziejne samopoczucie, teraz mam powiedzmy koło 200g węgli i przynajmniej jestem w stanie myśleć i pracować a co do smażenie to u siebie w kuchni mam więcej dymów po smażeniu na oliwie niż na [...]
wiec proponujesz zmiane do ABC, przysiady + inne cwiczenie na nogi ? Z dzialem dieta sie zaznajomiłem i w sumie pol roku temu obliczylem diete i poszczegolne zapotrzebowania. Teraz naprawde nie chcialbym sie bawic w odmierzanie jedzenia gdyz to zabija przyjemnosc jaka z niego plynie. Jednak staram sie zachowywac posilki na takie jakie mialem [...]
Ja daje zawsze sosy. Zazwyczaj z przecieru pomidorowego +majeranek +oregano +chilli/pieprz. Ewentualnie robie sos ze śmietany +zioła małgorzaty. Musze chyba poprostu przestawic sie na troche n smażenie mięsa zamiast gotowania to wyjdzie na + dla smaku ale troche na - dla zdrowia, ale tyle co nic... Dzieki wszystkim za wsparcie obiecuje jeszcze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Okej, dzięki za tak wiele szybkich odpowiedzi. Zaczniemy od początku, czyli śniadanie. Będę próbował powoli zastępować Chocapic owsianymi. Nie będzie to łatwe, ale spróbuję zrobić tak jak pisał Nugat, czyli będę mieszał aż się przyzwyczaję. Czyli jaki trening na FBW? Osoby z którymi ćwiczę, a zaczynaliśmy tak samo już ćwiczą poszczególne partie w [...]
Nie nie, nie... Ja go nie spozywam w ogole. Myslalem ze moje zarcie nie powinno miec w ogole stycznosci z nim. Nie mam zamiaru rowniez go jako tako spozywac, ale na nim smazyc? Czemu nie? Jesli byloby to zdrowe dla mnie. A jak wiadomo im wiecej roznorodnosci w kucni tym lepiej to pewnie ze tak! Zwlaszcza ze co jakis mam mozliwosc co jakis kupna [...]
s.m.p.a. napisał: smażenie smalec ew olej rzepakowy rafinowany reszta do polewania góra-forte napisał: Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Chyba można na rzepakowym:-) [...]
Jeżeli organizm podczas trawienia produkuje określoną ilość enzymów, to jeżeli będę dodatkowo zażywał enzymy trawienne w tabletkach to większa ilość pokarmu się dobrze strawi i wchłonie? Wchłanialność i strawność zależy głównie od rodzaju spożywanego pokarmu i procesów technologicznych (gotowanie, smażenie itp) jakim ten pokarm został poddany. [...]
Akurat krótkotrwałe smażenie na oliwie - jak to ma miejsce w przypadku drobiu - nie jest zbrodnią. Można powiedzieć, że oliwa jest dość uniwersalnym rozwiązaniem. Swoją drogą jak brałem kiedyś udział w sprawdzaniu jakości frytury (prościutka metoda LRSM), to oliwa z oliwek zachowywała wysoką jakość nawet po wielogodzinnym smażeniu. Polecany przez [...]
Wiem, pewnie nie jest to najlepszy sposób na obróbkę, ale czasami jak się człowiek spieszy, to trzeba. Wrzucam surową rybę, daję opcję OPTIGRILL na 3 minuty i już mam gotowe. ;-) A na pewno lepsze to niż smażenie.
z teflonowymi tackami takie grillowanie to zwykle smazenie. najzdrowiej jest wybrac modele, w ktorych mieso lezy na "szczebelkach" a calosc jest ogrzewana od dolu oddalona 1,2,3,cm plyta grzewcza. czyli dwustronne odpadaja. niestety konkretnych modeli w tej konwencji nie znam, sam wlasnie zabieram sie za szukanie.
Głównie mi chodziło o efekt jojo ;) poza tym, nadmiar skóry, zmniejszenie masy kostnej, zmniejszenie metabolizmu, spory spadek masy mięśniowej z tych 8kg. :) ale jak będziesz kontynuował dietę to organizm "przyzwyczai się" do nowej wagi i będzie dobrze :). Łyżeczka dziennie to wg. mnie za mało :) bo to by było raptem 10g tłuszczów, w tym [...]