no to jeszcze raz same pytania, bo możliwe że w tekście jakoś umykają -czy podczas redukcji, gdy spalamy wiecej niż przyjmujemy, ma duże znaczenie IG? np biały ryż zamiast brązowego przed treningiem, czy zwykły makaron zamiast z pełnego ziarna na posiłek w środku dnia? -czy smażenie (na oleju roślinnym lub oliwie) jajek/warzyw/piersi jest [...]
Ja uzywam kombiwar codziennie. 5-10min i mieso jest upieczone. Zamiast parowaru mam garnek do gotowania na parze, ale uzywan glownie do warzyw. Polecam zdecydowanie kombiwar, ograniczysz smazenie i stracisz mniej czasu na pieczenie w piekarniku. Cenowo spokojnie do 150zl kupisz.
Bry dzień... Ostatni mam zwątpienie w dietę... 6 m-cy micha z dużą ilością białka, mało węgli, jak już to z warzyw. Na urlopie, micha to wiejskie tłuste żarcie oblane tłuszczem z węglami, białko w małych ilościach, i co po powrocie, spadek wagi... Ja *******e zgłupiałem, raz zrobiłem spacer 2,5 h, i jednego dnia przez godzinę ABS i pompki żeby [...]
co do unikania węgli to chyba zależy od diety, pamiętam jak przy poprzedniej redukcji węgle ograniczyłem tylko do posiłku przed treningiem, a w dzień beznadziejne samopoczucie, teraz mam powiedzmy koło 200g węgli i przynajmniej jestem w stanie myśleć i pracować a co do smażenie to u siebie w kuchni mam więcej dymów po smażeniu na oliwie niż na [...]
chciałbym, ale jajecznicy z płatkami owsianymi inaczej ze smakiem nie umiem robić, warzywa jeszcze jakoś dam radę gotować, a na pieczenie warunków zbytnich nie mam, no nic dzięki za odpowiedzi, postaram się ograniczyć smażenie do 1x dziennie
Akurat smażenie jajecznicy to nie jest specjalnie szkodliwe, gdyż jajko ścina się w stosunkowo niskiej temperaturze. Chodzi o długotrwałe smażenie mięs, a jeszcze ,,lepiej,, w panierce
Czy smażenie mięsa na oliwie z oliwek liczy się jako spożycie owego tłuszczu? Jeśli i tak nadal za mało (myślałem, że tłuszczy to 1.5g/1kgmc) to orzechy zacznę wpulać albo łyżeczkę oliwy przed snem. :) Dzisiaj do śniadania dodałem rodzynki. :)
Czy smażenie mięsa na oliwie z oliwek liczy się jako spożycie owego tłuszczu? Zdecydowanie NIE. Po pierwsze smażenie ogranicz. Nie mówię by w ogóle eliminować, ale stopniowo ograniczać. A po drugie, mam nadzieję że nie smażysz na oliwie z oliwek....z pierwszego tłoczenia Extra Virgin? Taką oliwę piję się wyłącznie na surowo lub dodaje do sałatek. [...]
Ja uważam, że najzdrowszy do smażenia jest Olej kokosowy całkowicie naturalny, tłoczony na zimno Idealny do smażenia - świetnie się wchłania w potrawy, wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie, Idealny do smażenia warzyw, konsystencja masła natomiast powoduje, że jest to doskonały dodatek do pieczywa, a także idealnie [...]
Odnośnie wyboru oleju do smażenia Witaj Richard Ogólnie oleje mają niską temperaturę dymienia Najczęściej pomiędzy 150-200 stopni Celcjusza Jak wiadomo podczas smażenia mamy do czynienia z temperaturą powyżej 200 stopni Istotną sprawą jest długość czasu smażenia Jednym słowem im dłużej smażymy tym wyżej podnosi się temperatura tłuszczu (oczywiście [...]
dziękuje, jak zawsze fachowa odpowiedź moje smażenie ogranicza się to robienia omleta, i może raz w tyg. fileta z warzywami, więc nie trwa ono zbyt długo, dlatego chyba zainwestuję w olej rzepakowy a oliwę zostawię sobie do popijania w trakcie posiłków co do smalcu, to ciekawe, często o różnych wszechwiedzących "guru" można było [...]
witam właśnie kończę cykl budowania masy (8 miesięcy) i bardzo zalałem się tłuszczem (23% bf). Moja dieta to tak naprawdę pół-dieta tzn. częste posiłki bogate w białko i węglowodany złożone zgodnie z zapotrzebowaniem a dodatkowo normalny tryb życia czyli. sosy do obiadu, panierki, częste smażenie zamiast gotowania/pieczenia, słodycze, jedzenie [...]
Panowie, a jak robić frytki żeby takie tłuste nie były? Na blachę, oblać oliwą i do piekarnika? nie przychodzi mi do głowy jakiś inny, lepszy sposób. Możesz w taki sposób jak napisałeś, ale możesz też wsypać najpierw pokrojone ziemniaki do miski, przyprawić (jeśli chcesz) i dodać tak z dwie łyżki oleju, w zależności od ilości i trochę mieszasz. [...]
Czasami w dużych marketach na działach ze zdrową żywnością można dostać. Ja mam właśnie Lubellę chyba. Sprawdza się dobrze, nawet w codziennym użytku typu smażenie ryby czy kotlety :)
mój błąd, posiłek potreningowy jest planowany na ok 18:30-18:45... co do zdrowych tłuszczy, myślałem, że dorsz, margaryny, oliwa będą wystarczały, ale skoro radzisz wywalić dorsza wędzonego, którego wziąłem głównie ze względu łatwości przyrządzania oraz wartości odżywczych z tabelki, to będe musiał go zastąpić rybą pod inną postacią, tak? Ale jak [...]
cześć chodzi mi o to czy jak smaże jedzenie na oliwie i np. powinienem dodawać do tego posiłku łyże oliwy to to co wlałem do smażenia starcza? czy potem jeszcze zimnej dolać na posiłek.? dokładnie chodzi mi o to czy ta oliwa smażona zostaje w tym posiłku usmażonym czy sie jakoś ulatnia ;] ?