Od siebie dodam,że najzdrowsze są jaja na miękko:) Swego czasu byłem na wykładzie profesora,który przyjechał do Polski z Kanady specjalnie na wykład o jajach,wykorzystywaniu białka jaj,mitów odnośnie szkodliwego wpływu jaj na organizm człowieka itp :) Odradzam jedzenie surowych jaj oraz ich smażenie,z wiadomych względów,reszta-jak kto lubi... [...]
Nie jest najgorsze :) do takie krótkiego smażenia świetnie się nada do krótkiego i owszem, ale to wyższych temperatur raczej nie bardzo, no chyba że zależy nam na pogorszeniu zdrowia (of kors po latach). Ja gdy robię placka z płatków owsianych to smażę go co najmniej z 5-6 minut z jednej strony i na drugiej kolejne 2-3 mi. w przybliżeniu daje mi [...]
Dziedzina zajmująca się odżywianiem, dietetyka to dość szeroki dział. To czy dany produkt jest warty spożycia zależy od jego jakości, wartości. Nie które produkty warto unikać, a mimo wszystko np. po treningu warto je uwzględnić. Zależy to od wielu czynników. Produktów żywnościowych jest tak dużo że ciężko napisać które jeść, a które unikać. [...]
Masło zdaje się szybko się utlenia. Gdzieś na forum jest wyszczególnienie temperatur, które wytrzymują różne tłuszcze. Należy unikać smażenia na tłuszczach z dużą zawartością kwasów wielonienasyconych, bo pod wpływem temperatury szybko się rozpadają (wolne rodniki). http://www.sfd.pl/D.Szukała-smażenie-t77111.html
W przypadku obróbki termicznej jak smażenie dodawać kcal?. Zawsze robiłem tak ,że wpisywałem produkty bez ujmowania w dzienniku obróbki. Produkty ważone surowe. Zmieniony przez - Jaraw w dniu 2016-02-02 18:40:28
łuszcze - składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu [...]
Chodzi o smażenie ziemniaków, śmiałbym twierdzić nawet iż, są wartościowszym źródłem węglowodanów niż ryż, ponieważ są jednym z nie licznych źrodeł skrobii o potencjale zasadotwórczym, ale nie ma co gdybać, dieta powinna być urozmaicana.
seria super ciekawa, wrzucaj dalej... kulturystyczne to jednak nie sa posiłki... a w szczególności odradzam smażenie na oliwie z oliwek, w dodatku na tak dużym ogniu
Możesz aczkolwiek oliwa bardziej do krótkiego mało intensywnego smażenia jak np jajecznica, ryba , pierś ( bez panierek) jeśli wchodzi w gre ostre smażenie to smalec super się sprawdz no i to co popuri wyzej doradził. Ps. zeby ci nigdy do głowy nie przyszło smażyć czy podgrzewac olej lniany
lol Teflon ma dobre właściwości smarujące oraz nie przywierają do neigo żadne zanieczyszczenia! Więc smażenie nie ma tu nic do rzeczy, jak smażysz to on się nie niszczy, używaj drewnianych lopatek i będzie ok Ale jeżeli ci chodzi o wł. zdrowotne to polecam Gotowanie/Parowanie Co do Patelni to mi średnio za 80 zł służy 2 lata
No dzieki za info. Ta oliwa z oliwek ktora uzywam (carezza extra virgin) ma 15g nasyconych, 78g jednonienasyconych, 7g wielonienasyconych. Wiec chyba dobra do krotkiego smazenia? Rozumiem ze smazenie filetow z kurczaka, czy jajecznicy zalicza sie do szybkiego smazenia? PS cena tej oliwy tez bardzo dobra, bo w Netto place za 750ml 12,- pln
Raczej nie da rady, cukier jest substancją konserwującą. Ja już chcesz zdrowsze to zamiast normalnego cukru użyj ksylitolu. Gdzieś na necie widziałem ze stewią że niby ma właściwości grzybobójcze, ale głowy nie dam uciąć tak samo jak z ksylitolem, w tym roku pierwszy raz robiłem. to będzie tak 1kg owoców ok 15-20g pektyn stewia dla smaku [...]
Tak. zdecydowanie należy wliczać w bilans kcal diety tłuszcze, które użyliśmy do smażenia. Nie znikają one i nie wyparowują bo to nie jest woda. Większość wsiąka w produkt w większym lub mniejszym stopniu . Zasady smażenia: https://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia Tłuszcze do smażenia: [...]
Również brałem i nadal biorę sterydy. sam po sobie widzę, że gdy ograniczam smażenie, słodycze, a jem chude mięso (kurak), rybkę i do tego się ruszam, waga spada, a przynajmniej nie wzrasta. Jak długo brała Pani sterydy? Jaki preparat? Z czy było/jest to związane?
Wszystko wychodzi na 0 , ponieważ : Przykład : Usmaż sobie jajka , to te białko ścięte jest do niczego. Dlatego też gotowanie , smażenie , pieczenie itd. zmiejsza wartość odżywczą posiłków . Dlatego surowe jajko ma większą wartość odżywczą niż smażone. Gotowanie warzyw też "zabija" w nich witaminy i inne białka , węglowodany. [...]