[...] nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach bazuje. Ogólnie, według wiedzy naukowej z ostatnich 10 lat, słuszne wydaje się ograniczenie podaży mięsa (szczególnie czerwonego), a zwiększenie ilości warzyw i owoców. Produkty mleczne, słodycze, słodzone napoje, alkohol oraz węglowodany o szybkiej kinetyce, nie powinny być dostarczane poza [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł [...]
[...] aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, [...]
[...] Zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne. Zastosowanie Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się kompoty, [...]
[...] i glukagon. Naszym pierwotnym problemem w trakcie rozwoju ewolucyjnego było podniesienie poziomu cukru we krwi, tak, żeby mózg i komórki nerwowe, a przede wszystkim czerwone krwinki miały pod dostatkiem glukozy. Więc z punktu widzenia ewolucji, jeśli coś jest ważne, mamy zbędne mechanizmy. Fakt, ze mamy tylko jeden hormon pozwalający [...]
[...] infekcje .Dzieję się tak ponieważ : -Po wysiłku wzrasta ilość properdyny która przyczynia się do zwalczania bakterii, pierwotniaków i wirusów oraz eliminuje nieprawidłowe czerwone krwinki. - Wzrasta ilość immunoglobulin (przeciwciał), -Wzrasta aktywność żerna leukocytów -W mniejszym stopniu wzrasta aktywność monocytów -Rośnie [...]
[...] naukowcy doszli do wniosku że piwo jest znakomitym zabezpieczeniem przed rakotwórczymi substancjami! W tym celu przetestowali 24 gatunki piwa z całego świata, białe i czerwone wina, brandy i japońską niezbyt mocną wódkę sake. Test miał za cel wskazanie najlepszego zabezpieczenia przed trującymi związkami sprzyjającymi powstawaniu raka, [...]
[...] na sniadanie) LUB 2 pomidory polane jogurtem naturalnym bez cukru niskotluszczowym z czosnkiem LUB 2 gotowane jajka z kromką razowca. Piję tylko wodę lub herbaty zielone czerwone lub inne ze słodzikiem (nie jestem w stanie zrezygnowac ze slodkiego smaku). COdziennie wypijam też żelazo i magnez (podczas treningu) musujące. Brałam Thermo Line [...]
[...] proszek. Zażywać 3-4 razy dz. po pół łyżeczki do herbaty. Miód kokoryczkowy – Mel Polygonati: na każde pół łyżeczki proszku dać 1 łyżeczkę miodu, i 1 łyżkę wina czerwonego; wymieszać i zażywać po 1 łyżce (przed zażyciem miód zawsze zamieszać!;. Stosować 2 razy dz. Nalewka kokoryczkowa - Tinctura Polygonati: pół szkl. ziela lub kłączy [...]
[...] Dzika róża Zyskała sławę dzięki swoim owocom, a także płatkom. Ale właściwości lecznicze posiadają przede wszystkim te gatunki, których owoce są gładkie i intensywnie czerwone. Owoce dzikiej róży to nic innego, jak naturalna pigułka witaminy C oraz źródło innych witamin (A, B1, B2, E, K i P), flawonoidów, karotenoidów, garbników, pektyn i [...]
[...] wzrostu, epinefrynę i glukagon. Naszą pierwotną troską w trakcie rozwoju ewolucyjnego było podnoszenie poziomu cukru we krwi, tak, by mózg i komórki nerwowe, a zwłaszcza czerwone krwinki miały pod dostatkiem glukozy. Więc z punktu widzenia ewolucji, jeśli jakaś funkcja jest ważna, organizm realizuje ją na kilka sposobów. Fakt, że mamy tylko [...]
[...] gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru. 7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, [...]
[...] rękoma np. Dendeira - uderzenie palcami w oczy. W Rio nazywano ją „Vadiacao” co oznaczało „zawadiaka, hulaka”. Gangi Carioca nosiły czerwone jedwabne chusty na szyi. Owa chusta oznaczała przynależność i chroniła w czasie pojedynku na brzytwy przed podcięciem gardła. Traciła ona bardzo na popularności. [...]