tak, wciagnalem cie na swoja czarna liste z powodu na ktory nawet nie zwrocilem uwagi %)
rozumiem, ze wg. ciebie fruktoza /pomijajac pierwsze 20-30g dziennie, ktore sa przeksztalcane enzymatycznie do glukozy/ jest tak samo metabolizowana jak glukoza? bo juz jakis czas temu odkryto, ze w przeciwienstwie do wspomnianej glukozy, ktora po spozyciu moze zostac wykorzystana jako zrodlo energii, zmagazynowana, badz przeksztalcona do trojglicerydow, fruktoza jest bezposrednio przeksztalcana do trojglicerydow
a syrop kukurydziany o wysokiej zawartosci fruktozy zostal uznany za jedna z najpowazniejszych przyczyn otylosci
takich zajawek jest cala masa
np. komorki tluszczowe powstajace przy udziale kwasow tluszczowych nasyconyc sa bardziej oporne na redukcje niz te powstajace przy udziale innych kwasow
i ta 'czarna magia' przeklada sie na dosc proste zalecenia zywieniowe, typu:
- nie jedz kilograma suszonych owocow dziennie ale czerp
wegle ze zrodel takich jak ryz, kasza, zboza etc.
- nie zaspokajaj calego swojego zapotrzebowania na tluszcze kwasami tluszczowymi nasyconymi ale dorzuc oliwe z oliwe i olej lniany