O to planowana dieta, jej zarys.
Bardzo prosiłbym o sprawdzenie i ewentualne korekty i rady, z góry dziekuje za pomoc, pozdrawiam ! :)
O mnie :
Trening podzielony będę miał na cykle :
* Cykl adaptacji treningowej po dłuższej przerwie
* Cykl budowania siły statycznej/maksymalnej
* Cykl budowania siły dynamicznej/mocy
* Cykl budowania wytrzymałości siłowej i ogólnej
Trening siłowy trzy razy w tygodniu poniedziałek, środa piętek.
Później dojdzie 1-2 razy w tygodniu wtorek-czwartek trening aerobowy/interwałowy.
Trening pod sporty walki, które zamierzam wznowić w przyszłym roku, ten trening ma służyc jako zbudowanie bazy sprawnościowej przed rozpoczęciem treningów sportów walki tj. MMA.
Niestety moje treningi i dieta będą uzależnione od mojej pracy, tj. praca trzyzmianowa, praca fizyczna przy maszynie - niezbyt wymagająca fizycznie (czasami) ;)
Trzy zmiany :
- 1 zmiana - 06.00-14.00
- 2 zmiana - 14.00-22.00
- 3 zmiana - 22.00-06.00
do tego musze doliczyć czas na dojarzy autobusem.
Teraz trochę danych :
Wiek : 23 lata
Staż treningowy : Od trzynastego roku życia sporty walki, Od dwudziestego roku życia dodatkowo siłownia.
Waga obecna : 70 kg
Waga docelowa ok. 80 kg, waga nie jest w tym wypadku najważniejsza.
Wzrost wagi nie jest aż tak istotny, bardziej zależy mi na wzroście cech motorycznych tj. siła, moc, wytrzymałość, ale mile widziany wzrost suchej masy, efektywnej masy mięśniowej.
A oto zarys diety :
- Białko - 2g na kilogram masy ciała
- Węglowodany 3-4g na kilogram masy ciała
- Tłuszcze 1g na kilogram masy ciała
To daje nam :
- Białka 140g dziennie
- Węglowodanów 210-280g dziennie
- Tłuszczy 70g dziennie
Makroskładniki w jednym posiłku - (Docelowo 5 + możliwe szejk białkowo węglowodanowy po treningu, posiłków dziennie) :
- Białka 28g w porcji
- Węglowodanów 42-56g w porcji
- Tłuszczy 14g w porcji
Plan dni, pracy i treningów i diety na trzy tygodnie i od początku (trzyzmianowa praca) :
Pierwsza zmiana 06.00-14.00/dzień treningowy :
* Pobudka 04.00
* POSIŁEK PIERWSZY 04.20
* No i do pracy
* Przerwę w pracy mam o 09.40 lub 10.10 ( nie wiem o której lepiej zjeść)
No i więc POSIŁEK DRUGI
* Prace kończę o 14 i mógłbym ok. 14.20 zjeść posiłek prędzej przygotowany w domu zabrany ze sobą do
pracy czyli POSIŁEK TRAECI - PRZED TRENINGOWY
* W domu byłbym ok. 16.30
* Trening miałbym ok. 17.30
* Po treningu ok. 19.30 POSILEK CZWARTY - PO TRENINGOWY, lub szejk białkowo węglowodanowy (to zależy od budżetu),
a później tak ok. 20.00 POSIŁEK CZWARTY
* Tak ok. 22 POSIŁEK PIĄTY
* 22.30 Spać
Dieta na ten tydzień (Pierwszej zmiany) :
POSIŁEK PIERWSZY :
- Płatki owsiane/pszenne/żytnie 75-100g
- Twaróg chudy 100g
- Garstka rodzynek ???
- 2 jajka gotowane
- Jakiś owoc, banan/jabłko/gruszka/kiwi
POSIŁEK DRUGI :
Kanapki:
- Pieczywo razowe/wieloziarniste 125g
- Puszka tuńczyka w sosie własnym + 2-3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (ma wyjść z tego
pasta rybna do kanapek)
- Plastry pomidora, ogórka, cebuli
- Jakiś owoc, banan/jabłko/gruszka/kiwi
POSIŁEK TRZECI (PRZED TRENINGOWY) :
- Ryż brązowy/basamati lub makaron pełnoziarnisty/kasza jęczmienna/perłowa/gryczana 75-100g
- Pierś z kurczaka/indyka lub chuda wołowina 150g
- Surówka ze świeżych warzyw
POSIŁEK CZWARTY (PO TRENINGOWY) :
- Ryż brązowy/basamati/biały lub makaron pełnoziarnisty/kasza jęczmienna/perłowa/gryczana 75-100g
lub ziemniaki 350-400g
- Pierś z kurczaka/indyka lub chuda wołowina 150g
- Surówka ze świeżych warzyw
POSIŁEK PIĄTY (30 minut PRZED SNEM) :
- Chudy twaróg/serek wiejski 200g
- 10 ml oliwy z oliwek lub 5g siemię lnianego
Druga zmiana 14.00-22.00/dzień treningowy :
* Pobudka 07.00
* POSIŁEK PIERWSZY 07.30 - PRZED TRENINGOWY
* Trening ok. 09.30
* Po treningu ok. 11.30 POSILEK DRUGI - PO TRENINGOWY, lub szejk białkowo węglowodanowy(to zależy od budżetu),
a później tak ok. 12.00 POSIŁEK DRUGI
* No i do pracy
* Przerwę w pracy mam o 18.00 (możliwość regulacji czasu na posiłek) No i więc POSIŁEK TRZECI
* Prace kończę o 22.00, w domu jestem tak ok. 23.20
* 23.30 POSIŁEK CZWARTY
* 24.00 Spać
Dieta na ten tydzień (Drugiej zmiany) :
POSIŁEK PIERWSZY (PRZED TRENINGOWY) :
- Płatki owsiane/pszenne/żytnie 75-100g
- Twaróg chudy 100g
- Garstka rodzynek ???
- 2 jajka gotowane
- Jakiś owoc, banan/jabłko/gruszka/kiwi
POSIŁEK DRUGI (PO TRENINGOWY) :
- Ryż brązowy/basamati/biały lub makaron pełnoziarnisty/kasza jęczmienna/perłowa/gryczana 75-100g
lub ziemniaki 350-400g
- Pierś z kurczaka/indyka lub chuda wołowina 150g
- Surówka ze świeżych warzyw
POSIŁEK TRZECI :
Kanapki:
- Pieczywo razowe/wieloziarniste 125g
- Puszka tuńczyka w sosie własnym + 2-3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (ma wyjść z tego pasta rybna do kanapek)
- Plastry pomidora, ogórka, cebuli
- Jakiś owoc, banan/jabłko/gruszka/kiwi
POSIŁEK CZWARTY (30 minut PRZED SNEM) :
- Chudy twaróg/serek wiejski 200g
- 10 ml oliwy z oliwek lub 5g siemię lnianego
Trzecia zmiana 22.00-06.00/dzień treningowy :
* Pobudka 14.00
* POSIŁEK PIERWSZY 14.30 - PRZED TRENINGOWY
* Trening ok. 16.30
* Po treningu ok. 18.30 POSILEK DRUGI - PO TRENINGOWY, lub szejk białkowo węglowodanowy(to zależy od budżetu),
a później tak ok. 20.00 POSIŁEK DRUGI
* No i do pracy
* Przerwę w pracy mam o 02.00 (możliwość regulacji czasu na posiłek) No i więc POSIŁEK TRZECI
* Prace kończę o 06.00, w domu jestem tak ok. 07.30
* 07.40 POSIŁEK CZWARTY
* 08.00 Spać
Dieta na ten tydzień (Trzeciej zmiany) :
POSIŁEK PIERWSZY (PRZED TRENINGOWY) :
- Płatki owsiane/pszenne/żytnie 75-100g
- Twaróg chudy 100g
- Garstka rodzynek ???
- 2 jajka gotowane
- Jakiś owoc, banan/jabłko/gruszka/kiwi
POSIŁEK DRUGI (PO TRENINGOWY) :
- Ryż brązowy/basamati/biały lub makaron pełnoziarnisty/kasza jęczmienna/perłowa/gryczana 75-100g
lub ziemniaki 350-400g
- Pierś z kurczaka/indyka lub chuda wołowina 150g
- Surówka ze świeżych warzyw
POSIŁEK TRZECI :
Kanapki:
- Pieczywo razowe/wieloziarniste 125g
- Puszka tuńczyka w sosie własnym + 2-3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (ma wyjść z tego pasta rybna do kanapek)
- Plastry pomidora, ogórka, cebuli
- Jakiś owoc, banan/jabłko/gruszka/kiwi
POSIŁEK CZWARTY (30 minut PRZED SNEM) :
- Chudy twaróg/serek wiejski 200g
- 10 ml oliwy z oliwek lub 5g siemię lnianego
I to by wyglądało w ten sposób.
Proszę Was o ocenę rady i wskazówki.
Z góry dziękuje
Aha jeszcze kilka pytań, mianowicie :
1) Czy należy obierać owoce lub warzywa ze skóry ?
2) Czy jeść warzywa konserwowe np. ogórki, pomidory, kukurydze, paprykę, fasolkę, groszek, marchewkę i inne ?
3) Znacie może jakieś przepisy na dietetyczne, nisko kaloryczne sosy do ryżu, makaronu, kasz, ziemniaków i mięs ?
To na razie by było na tyle, czekam za odpowiedzią, pozdrawiam !
Zmieniony przez - tutus2010 w dniu 2010-10-03 22:51:54