SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mleko!! Jest sens pić?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5394

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 153 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5887
Picie niskotluszczowego mleka znacznie zmniejsza otylosc brzuszna.Wplyw na to ma zawarty w mleku wapn.Naukowcy stwierdzili dodatkowo,ze dieta dosc bogata w mleko i produkty mleczne powoduje znaczne zmiany metaboliczne w organicznej dystybucji tluszczem,co miedzy innymi objawia sie spadkiem tkanki tluszczowej na brzuchu.Ta wlasciowosc dotyczy wszystkich ludzi,ale szczegolnie znaczaco wplywa na osoby mlode.

Pzdr;]

Wytrwały i zaciekły!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
wplywa na osoby mlode gdyż lepiej je trawią, mleko używam jako dodatek do kawy czy odżywki bialkowej codzień ok 300ml czuje się świetnie.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 528 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10358
Białko z mleka wypłukuje wapń z organizmu, wapń zawarty w mleku jest źle przyswajalny, na co wpływ ma niewłaściwa proporcja w stosunku do fosforu. To znalazlem na necie, badan nie posiadam

a i z wlasnych obserwacji to jak bylem maly przez pare (ponad 10) lat pilem z litr mleka od krowy co weekend, i nie mialem problemow, a teraz jak pije z kartonu raz na pare miechow to mam objawy nietolerancji laktozy

Zmieniony przez - beria66100 w dniu 2010-07-30 21:55:19

"socjalista - ogniwo posrednie miedzy malpa, a czlowiekiem" - Janusz Korwin-Mikke

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 153 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5887
Białko z mleka wypłukuje wapń z organizmu, wapń zawarty w mleku jest źle przyswajalny, na co wpływ ma niewłaściwa proporcja w stosunku do fosforu. To znalazlem na necie, badan nie posiadam.

Moim zdaniem to bzdura,ale nie znam sie.

Wytrwały i zaciekły!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 528 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10358
moim zdaniem tez, ale przydalo by sie jakies badania wychaczyc

"socjalista - ogniwo posrednie miedzy malpa, a czlowiekiem" - Janusz Korwin-Mikke

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 153 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5887
Mleko Jako Lek :
Moze nie doslownie,ale jednak jego konsumpcja ma wplyw na obnizenie poziomu otylosci brzusznej.Tak przynajmiej orzekli naukowcy z Taylor Colege Of Medicine w Houston.Takie cos znalazlem a co do tych informacji to przeczytaj moj post wyzej.

Pzdr

Wytrwały i zaciekły!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 528 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10358
to co oni twierdza, ze wapn z mleka, ktory sie slabo przyswaja tak rozkreca metabolizm, ze az sie spala miejscowo tluszcz na brzuchu, dobrze rozumiem? ;p

"socjalista - ogniwo posrednie miedzy malpa, a czlowiekiem" - Janusz Korwin-Mikke

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 153 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5887
Nie wiem mnie nie pytaj ;d Moze jakis ekspert z wieksza wiedza nas oswieci.

PS:Ja pije mleko(bardzo lubie;] ).Ten Art mi sie wydaje forma ciekawostki,a nie zeby zaprzestac albo pic w nadmiarze mleko.

Wytrwały i zaciekły!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jakis mckoks czy jak mu tam napisal ze bialko z mleka wylac do zlewu... doucz sie czlowieku.

mleko ma dobrze wchlanialny wapn i dosc korzystny stosunek wapnia do fosforu.

jak ktos nie ma problemu z traweiniem i lubi to czemu nie.

ogolnie mleko ma zarowno wady jak i zalety ale te wiadomosci niczym z filmow jak to ci uklad pokarmowy zryje czy cos brane sa chyba z artkulow typu pij mleko bedziesz kaleka.

podajcie wiarygodne zrodlo jak siejecie takie informacje

Zmieniony przez - psonic w dniu 2010-07-30 23:47:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
To tylko tak z Polski na ripostę można znaleźć także jakieś badania, ale jak już wspomniałem dyskusje na ten temat były nie raz.

dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka


Mleko i produkty mleczne – jedne ze zdrowszych składników codziennej diety

Mleko od początku historii człowieka stanowi w większości regionów świata jeden z podstawowych produktów żywnościowych. Sama natura obdarzyła człowieka tym pokarmem, aby zachował pełnię zdrowia. Mleko jest bardzo dobrze tolerowane i łatwo przyswajalne przez organizm większości ludzi. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców Europy Północnej, którzy genetycznie są przystosowani do spożywania mleka. Mleko jest niezbędnym i wartościowym składnikiem codziennej diety, a spożywanie zalecanej ilości mleka i jego przetworów zaspokaja niemal w 100% zapotrzebowanie organizmu na wapń i witaminę B2 oraz w niemal 60% przeciętne zapotrzebowanie na białko.

W Polsce mleko i jego przetwory stanowią najbogatsze i najlepiej przyswajalne źródło wapnia, makroelementu, który powinien być dostarczany organizmowi przez całe życie, aby nie zużywał wcześniej zmagazynowanych zapasów własnych. Należy bowiem pamiętać, że jedynie odpowiednia jego podaż w diecie stanowił skuteczne zabezpieczenie przed wystąpieniem osteoporozy w wieku starszym, a ponadto w żadnych innych produktach wapń nie występuje w tak dużych ilościach i w tak dobrze przyswajalnej postaci.

W ostatnich latach, wiele ośrodków naukowych zwraca uwagę na fakt pogorszenia parametrów zdrowotnych i zwiększenia ryzyka chorobami cywilizacyjnymi wśród populacji, które systematycznie zmniejszają spożycie mleka i jego przetworów w codziennej diecie. Na przestrzeni ponad 30-tu lat zaobserwowano, iż wraz ze zmniejszeniem spożycia mleka i produktów mlecznych narasta częstość występowania otyłości i cukrzycy typu2. Wykazano bowiem, że zmniejszona konsumpcja produktów mlecznych koreluje z większym ryzykiem insulinooporności, która jest jedną z głównych przyczyn powstawania obu chorób. Wykazano bowiem, że dieta bogata w łatwo przyswajalny wapń pochodzący z produktów mlecznych, ułatwia redukcję masy ciała u pacjentów z cukrzycą typu 2. Z badania CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) wynika, że wzrost spożycia wapnia w codziennej diecie pochodzącego z produktów mlecznych silnie odwrotnie koreluje z insulinoopornością u osób z nadwagę, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia w przyszłości cukrzycy typu 2.

Niezwykle ciekawe wyniki zaobserwowali badacze z Uniwersytetu w Cardiff, którzy obserwując grupę 2375 mężczyzn wykazali, że zwiększone spożycie mleka i produktów mlecznych, zbliżone do ilości zalecanych zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, zmniejsza o 62% ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego. Jest to niezwykle istotna obserwacja, gdyż przykładowo w Polsce liczba osób dotkniętych tym zespołem szacowana jest na ok. 7 milionów ludzi. Zespół ten charakteryzuje się występowaniem otyłości brzusznej, insulinoopornością lub wręcz cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem triglicerydów oraz niskimi wartościami „dobrego” cholesterolu. Osoby, u których rozpoznano zespół metaboliczny mają wielokrotnie wyższe ryzyko wystąpienia zawałów serca czy udarów mózgu.
„Obwinianie” mleka jako głównego czynnika alergizującego człowieka nie znajduje uzasadnienia w rzeczywistości. Prawda wygląda nieco inaczej, albowiem alergia na mleko jest zjawiskiem dość rzadkim, gdyż tylko ok. 3% dzieci uczulonych jest na białka mleka. U większości z nich ( w 3 na 4 przypadki) alergia ta ustępuje samoistnie między 2 a 3 rokiem życia, jako efekt dojrzewania układu pokarmowego. Należy przy tym pamiętać, że pasteryzowanie mleka (obróbka termiczna) lub poddanie go działaniu wysokiego ciśnienia powoduje, że mleko lub produkty mleczne stają się produktami o obniżonym działaniu alergizującym. Nieco większym problemem jest nietolerancja laktozy uniemożliwiająca im picie mleka słodkiego, co jest wynikiem upośledzonego trawienia i wchłaniania cukru mlecznego, nazywanego laktozą. Przyczyną tego jest częściowy lub całkowity zanik u tych ludzi zdolności nabłonka jelitowego do syntezy enzymu laktazy. W przypadku częściowego braku enzymu lub obniżenia jego aktywności nie ma natomiast przeciwwskazań co do spożywania fermentowanych napojów mlecznych i innych przetworów nabiałowych, gdyż produkty fermentowane nie zawierają już cukru mlecznego. Jednakże, u części populacji dotkniętej tym schorzeniem możliwe jest spożywanie mleka słodkiego w umiarkowanych ilościach, wprowadzanych do diety stopniowo.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proszę o pomoc!!

Następny temat

dieta do sprawdzenia

WHEY premium