Szparagi pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne - mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne - zawierają sporo białka.
Mało kalorii
Zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne - mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Trzeba jedynie uważać z kalorycznymi dodatkami - masłem, śmietaną. Szparagi są cennym źródłem witamin C, K oraz z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A. Zdrowotnych zalet szparagów jest więcej:
* zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego;
* bez obaw mogą się nimi objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu;
* są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów.
Uwaga! Szparagi zawierają związki purynowe, których powinny wystrzegać się osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek. Jednak jadamy je tak rzadko i w niewielkich ilościach, że nikomu nie powinny zaszkodzić.
Zmieniony przez - Florelo w dniu 2010-06-19 21:56:44
volenti nihil difficile