Ostatnio przeczytalem opis glutaforce firmy hitec :
Cytat:
"Glutaforce to peptyd L-glutaminy, który jest równie ważny dla maksymalnego przyrostu masy mięśni jak Amino Anabol. L-glutamina jest wolnym aminokwasem, który występuje głównie w mięśniach szkieletowych i spośród wszystkich aminokwasów w organizmie jest tym, który w największym stopniu jest zużywany do budowy tkanki mięśniowej podczas intensywnego wysiłku fizycznego. 61% aminokwasów organizmu składa się z L-glutaminy.
Glutaforce należy stosować przede wszystkim przy dłuższych intensywnych obciążeniach, gdzie powinien być przedkładany nawet nad aminokwasy rozgałęzione BCAA (podczas gdy BCAA mają większe znaczenie przy krótszym i bardziej intensywnym treningu). Podczas intensywnego treningu zużywane jest aż do 40 g L-glutaminy! Nawet przy prawidłowym, bogatym w białko odżywianiu, niedobór L-glutaminy powstały w wyniku treningu zostaje uzupełniony dużo później niż niedobory innych aminokwasów. Glutaforce jest niezbędny dla każdego sportowca.
L-glutamina, wraz z innymi aminokwasami, dostarcza nie tylko azotu potrzebnego do przyrostu masy mięśni, odgrywa również ważną rolę w gospodarce elektrolitów, decydującej o maksymalnym przyroście masy mięśni.
Preparaty glutaminowe wykazują olbrzymie różnice jakościowe. Obecnie na rynku dostępne są preparaty określone mianem "L-glutamina" z zupełnie pozbawionym działania kwasem glutaminowym, z wolnym aminokwasem L-glutaminą (chemicznie niestabilny i tylko w ograniczonym stopniu użyteczny dla organizmu) i w sumie trzema różnymi peptydami L-glutaminy.
Tylko peptydy L-glutaminy są chemicznie stabilne i są również dobrze wchłaniane przez organizm. Jednakże również wśród peptydów L-glutaminy obserwujemy olbrzymie różnice jakościowe.
Im mniejsza jest masa cząsteczkowa peptydów, tym lepiej mogą być wchłaniane przez organizm. Dodatkowo zawartość L-glutaminy powinna być możliwie duża, ponieważ w przeciwnym wypadku produkt nie zawiera ilości wystarczającej dla przyrostu masy mięśni. Glutaforce spełnia oba te warunki tak jak żaden z produktów obecnie dostępnych na rynku.
Istnieje podstawowa zasada: im bardziej skuteczny jest peptyd L-glutaminy tym bardziej gorzki jest jego smak. Surowiec Glutaforce jest tak gorzki, że nie może być oferowany w postaci proszku, lecz tylko w postaci kapsułek o neutralnym smaku!"
i nurtuja mnie pewne pytania , mianowicie pisza tam ze:
1. L-glutamina zawiera kwas glutaminowy, ktory zupelnie nie jest przydatny...!? (zawsze myslalem ze glutamina to glutamina i nie ma tam innych zbednych skladnikow...jak to jest )
2. wolny aminokwas L-glutamina jest niestabilny i w malym stopniu wykorzystywany przez organizm ?
3. "Glutaforce należy stosować przede wszystkim przy dłuższych intensywnych obciążeniach" - przeciez panuje opinia ze przy dluzszych obciazeniach nastapi opisywane przez ktoregos z Was obciazenie organizmu amoniakiem (?) ...
Jak sie ustosunkowac do tych opisoow ? czy jest prawda to co pisza
mis " ﺖ ﺞ ﺢ ﺧ ﺱ ﺵ ﺼ ﺿ ﻁ ﻸ ﻵ "
"Moze dlatego zle sie czuje bo wczasie brania pilem sporo browarów 4-5 dziennie. A poza tym brałem bez osłonki. Do tego wszystkiego jadłem prowit-dla swiń wysoko-białkowy.ODPISZCIE co to może być?"
Pozdrawiam
misoo