...
Napisał(a)
Maltodekstryny mają różne ig. Faftaq, tak btw, masz jakieś info o ig nutriozy, bo nigdzie nie mogę znaleźć. Mix carbo i białek jak najbardziej wskazany, także dlatego, że białko zmniejsza średnie ig.
...
Napisał(a)
maltodextryny maja ig osculujace przy wartosci 100, 10 w ta czy w tamtą - wiosny nie czyni.
jesli chodzi o glikemie i reakcje insulinowa - matodextryny saporównywalne do glukozy, z lekką przewagą w strone malto.
czy tak czy siak warto sobie uswiadomic iz malto - to "wstepnie przetrawiona" skrobia, dlatego ig jest bardzo wysokie. Oobiscie zamiast carbo wolę mniej przetworzone zrodla wegli, jak suszone owoce, bialy ryz (amylopektyna)
Co do nutriozy - nie dysponuję informacjami. Wiem tylko, ze zastanawiało mnie iż znakowana jestjako blonnik, a jednak ma dostarczac stopniowo uwalnianej energii... Blonnik to substancja balastowa, a nie energetyczna. Chyba ze topolaczenie skorbii i blonnika.
jesli chodzi o glikemie i reakcje insulinowa - matodextryny saporównywalne do glukozy, z lekką przewagą w strone malto.
czy tak czy siak warto sobie uswiadomic iz malto - to "wstepnie przetrawiona" skrobia, dlatego ig jest bardzo wysokie. Oobiscie zamiast carbo wolę mniej przetworzone zrodla wegli, jak suszone owoce, bialy ryz (amylopektyna)
Co do nutriozy - nie dysponuję informacjami. Wiem tylko, ze zastanawiało mnie iż znakowana jestjako blonnik, a jednak ma dostarczac stopniowo uwalnianej energii... Blonnik to substancja balastowa, a nie energetyczna. Chyba ze topolaczenie skorbii i blonnika.
...
Napisał(a)
dokładnie tak jak faft pisze węgle i białko ja zawsze po treningu pije WPC i zjadam ryż. Trzeba pamiętac ze po treningu mamy okno anaboliczne więc białka tez są dobrze przyswajane. Co do autora tematu to trochę go rozumiem bo mi ciężko sie zmusic do jedzenia świeżo po treningu szczególnie gdy zdaża mi sie pic duże ilosci wody dodatkowo proszek moze dawac złudne wrażenie dobrego suplementu/lepszego zamiennika posiłku ponieważ mnie motywuje gdy jestem na cyklu i łykam kupe proszków różnego rodzaju jednak mam świadomosc że gainery carbo czy białka to gorsza alternatywa
http://www.sfd.pl/Pare_fotek-t589899.html MOJE ZDJĘCIA!
...
Napisał(a)
Faftaq, wiem tylko, że nutrioza w składzie jest podawana właśnie jako błonnik rozpuszczalny, a więc chyba chodzi o rozpuszczalną część błonnika, bo takową część błonnik minimalnie, ale posiada, a uzyskiwany jest z dekstryn pszennych. Niestety na tym moja wiedza się kończy, a mnie to zaciekawiło. A co sądzisz o skrobii kukurydzianej i izomaltulozie? Zwykłe chwyty marketingowe?
...
Napisał(a)
skrobii kukurydzianej ale genetycznie modyfikowanej -> do amylopektyny (tzw woskowej)?
...
Napisał(a)
Tak, tzw. waxy maize. Izomaltuloza, czyli glukoza o zmniejszonej kinetyce wchłaniania i woskowa skrobia kukurydziana mają rzekomo nie wywoływać huśtawki glikemicznej. Oczywiście w reklamach. A w rzeczywistości? Natrafiłeś może ostatnio na jakieś badania?
...
Napisał(a)
co do dostarczania energii przez nutrioze to nie chodzi raczej o polaczenie blonnika ze skrobia, a zdolnosc do czesciowej degradacji prowadzonej przez flore bakteryjna.
chyba ze cos myle
chyba ze cos myle
...
Napisał(a)
ADRIANUS88 - skorbie dzielimy na: amylozy i amylopektyny (skrobia woskowa - czyli waxy maize, lub tez - vitargo). Amylozy wchlaniaja sie wolniej i maja nizsze ig, amylopektyny - szybko i ig mają wieksze. Wiekszsc produktow skrobiowych - ma przewagę amylopektyny nad amylozą, wiec wiekszosc oczyszczonych produktow skrobiowych - ma wsyokie ig. Ryz basmati - ktory amylozy ma wiecej - ig ma niżze niz zwykly bialy (przewaga amylopektyny).
Takj więc - nie wiem na jakiej zasadzie waxy maize, czyli skrobia woskowa - czyli amylopektyna - mialaby miec niskie ig.
Na pewno skorbia jest rozwiazaniem lepszym niz glukoza i maltodextryny, wieksza masa cząsteczkowa sprawia - iż mozna roztwór bardziej naładowac weglowodanami - utrzymując okresloną osmolalnośc. Jest tez przyjazniejsza dla zólądka (dlatego przy problemach zoladkowych podaje sie "kleiki" a nie cukier). Swego czasu wrzucalem kilka badan na forum dotyczacych amylopektyny.
Na pewno jednak nie sa to wegle o niskiej glikemii. Poza tym - są tez koszmarnie drogie. Osobiscie preferuje ryz bialy (przewaga amylopektyny), jako opcję potreningową.
Co do izomaltulozy - narazie wstrzymalbym się z wydawaniem opini. Faktycznie ig niskie, szereg badan - gdzie wykazano iż jest zdecydowanie przyjazniejsza niż inne wegle proste dla parametrow takich jak wzrost poziomu glukozy we krwi czy reakcja insulinowa. Ale ja mam na uwadze, iż co do fruktozy optymizm był podobny - a po pewnym czasie wyszlo wyszlo jak wyszlo. Aktualnie powiem: wyglada ciekawie.
psonic - chyba jest tak jak mówisz.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-23 23:31:22
Takj więc - nie wiem na jakiej zasadzie waxy maize, czyli skrobia woskowa - czyli amylopektyna - mialaby miec niskie ig.
Na pewno skorbia jest rozwiazaniem lepszym niz glukoza i maltodextryny, wieksza masa cząsteczkowa sprawia - iż mozna roztwór bardziej naładowac weglowodanami - utrzymując okresloną osmolalnośc. Jest tez przyjazniejsza dla zólądka (dlatego przy problemach zoladkowych podaje sie "kleiki" a nie cukier). Swego czasu wrzucalem kilka badan na forum dotyczacych amylopektyny.
Na pewno jednak nie sa to wegle o niskiej glikemii. Poza tym - są tez koszmarnie drogie. Osobiscie preferuje ryz bialy (przewaga amylopektyny), jako opcję potreningową.
Co do izomaltulozy - narazie wstrzymalbym się z wydawaniem opini. Faktycznie ig niskie, szereg badan - gdzie wykazano iż jest zdecydowanie przyjazniejsza niż inne wegle proste dla parametrow takich jak wzrost poziomu glukozy we krwi czy reakcja insulinowa. Ale ja mam na uwadze, iż co do fruktozy optymizm był podobny - a po pewnym czasie wyszlo wyszlo jak wyszlo. Aktualnie powiem: wyglada ciekawie.
psonic - chyba jest tak jak mówisz.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-23 23:31:22
1
...
Napisał(a)
Adrianus88 - tutaj wrzucalem abstract dotyczący amylopektyny:
https://www.sfd.pl/Suplemacja_okołotreningowa-t461071-s4.html
https://www.sfd.pl/Suplemacja_okołotreningowa-t461071-s4.html
Polecane artykuły