SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

odżywka bez kwasu asparginowego, bedzie jakaś?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3603

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 3357 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 19536
Wniosek z tego taki, że wszystko jest szkodliwe i nie wolno wychodzić z domu, ale w domu też czyhają różne niebezpieczeństwa, niejedzenie też jest złe, ale bez jedzenia wytrzymasz załóżmy miesiąc, a ze słodzikami, barwnikami i aminokwasami wiele dłużej.

Nie ma się co przejmować, kiedyś tłuszcz był obwiniany o całe zło, teraz węglowodany, za parę lat i to się może zmienić-ale rozpatrywanie każdego składnika raczej nie ma sensu.

Zmieniony przez - KOTC w dniu 2010-01-07 23:59:41

[][][]--140kg--[][][]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 151
Moim zdaniem powinny być wiarygodne badania epidemiologiczne.
Dziwne, że takich nie ma (także potwierdzających brak szkodliwości).
Co do bariery krew-mózg są dość różne opinie, może zależeć w dużym stopniu od stężenia, do tego sa opinie, że kwas asparaginowy jest korzystny dla mózgu i jest używany w leczeniu dawka 3-5 gram - a to by stanowiło dowód że ta bariera krew-mózg jest dość płynna... i zależy od punktu widzenia.
kilka aminokwasów jest uznawanych za szkodliwe w większej dawce lub niewłaściwych proporcjach – być może zamiast odzywek lepiej jeść więcej kurczaka :)

Wiadomo, ze firmy szukają róznych sposobów na konkurencję, ale w tym przypadku możliwe jest też że aspartam został dopuszczcony do uzytku wbrew opiniom medycznym.
Dylemat o szkodliwości aspartamu (kw. asparaginowego) pewnie kiedys się rozstrzygnie.
Co do glutaminy jest tzw. syndrom chińskiego żywienia (glutaminian sodu) a mimo to się go stosuje i także jest w odzywkach.

Swoją drogą przydałaby się informacja o zawartości kwasu asparaginowego i glutaminowego w naturalnych produktach które zawieraja go najwiecej. Wówczas byłoby widać jaka jest rozsądna „norma” np. ile zawiera mleko.
Oba aminokwasy są wytwarzane przez człowieka i zaspokajają jego potrzeby.
Mleko też jest specyficznym produktem, czy kwas asparaginowy można znaleźć w większej dawce w innym popularnym produkcie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 3357 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 19536
Oczywiście, że lepiej zjeść coś innego niż białko w proszku-nikt chyba nie uważa inaczej, czasami po prostu nie ma możliwości, brak czasu, wysokie zapotrzebowanie.

Co do wypowiedzi wyżej-nie nazywaj aspartamu, kwasem asparginowym-to nie jest to samo.

[][][]--140kg--[][][]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
iveride - co do bariery krwe mozg - pisałem o glutaminianie, a nie asparaginianie. Nie uwazam by było to względne zjawisko.

Co do ilosci asparaginianu i glutaminianu w mleku - to bialka mleka mleka skladają sie z kazeiny i bialek serwatkowych. Skoro izolat bialka serwatkowego nie jest pochodzenia naturalnego - to procentowo (w relacji do innych aminsokwasów) zawiera on podobne ilosci kwasu asparaginowego/glutaminowego co bialko ta frkacja wystepująca naturalnie w mleku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 151
procentowo aminokwasy z odżywki mogą odpowiadać białku serwatkowemu, ale tak w ciemno to tez nie wiadomo, bo jednak produkcja, kondensacja może zmieniać proporcje, jednak nawet przyjmując że sklad procentowy jest bardzo zblizony to pytaniem jest ile tej serwatki/mleka trzeba zużyć by wyprodukować odżywkę.
chyba podpowiedzią może byc porównanie ceny mleka do ceny odzywek z uwzględnineim ceny sera i masła :)
cos mi sie wydaje, że bardzo duzo trezba tej serwatki by wyprodukować 100 gram odzywki - jeśli do 100 gram odżywki potrzeba 20 mitrów mleka to jest juz dośc duże ryzyko że coś stanie sie trucizna z racji przedawkowania. z pewnościa można ustalić ile mleka potzreba do zrobienia odżywki.
ALE najbardziej niepokoi to, że ci co uważaja że aspartam jest szkodliwy odnoszą sie do dawek asparatmu , a ktoś co spożywa 7 gram kwasu asparaginowego z odżywki musiałby spozyć pewnie z 30-40 gram aspartamu pastyli asparatmu sa chyba 30 mg czyli to odpowiada dawce około 1000 pastylek asparatamu (w przeliczeniu na kwas asparaginowy) a to BARDZO duzo. No chyba że informacje o szkodliwośći asparatmu sa całkowicie wyssane z palca (też mozliwe). Istotna rzecz a trudno o badania, co najwyzej jest informacja, ż ejakaś organizacja typu WHO kwestionuje metody nadań Włochów (którzy uznali szkodliwość aspartamu na szczurach).
Raczej potrezbny jest dowód wprost - badania potwiedzające brak szkodliwości.

bariera krew-mózg odnośnie kwasu glutaminowego trochę sie kłóci z dośiwdaczeniem i syndromem chińskiej kuchni - w każdym razie glutaminian sodu (grupa glutaminowa) w niekorzystny sposób odzdziaływuje na uklad nerwowy,
w przypadku kwasy asparaginowego nawet kiedys leczono aburzenia umysłowe - to dość moćny dowód
inan sprawa że nie wiadomo czy nadmiar tych kwasów rzeczywicie zabija komórki newwowe napływem zbyt dużej ilości wapnia - bo to jednak chyba ciagle hipoteza, tym bardziej ze brak liczb jaka ilość nie jest szkodliwa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 151
jak na razie odstawiłem treca, z wiadra 1800 pozostało 1700g
i przestawiam się tylko na prowiant przynjmaniej do czasu zweryfikowania hipotez co do obu kwasów.
gdyby jednak była odżywka z niska procentowa zawartością tych aminokwasów to by warto było kupować, co znaczy niska? IMO poniżej 0,5%
Olimp reklamuje jeden posiłek zastępczy jako "aspartam free" to jak chca byc konsekwentni to niech wyprodukuja też "kwas asparaginowy i glutaminowy free" - co by pewnie byłoby dwojako rozumiane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
chyba podpowiedzią może byc porównanie ceny mleka do ceny odzywek z uwzględnineim ceny sera i masła - chyba jednak nie jest to takie proste .

Poza tym piszesz tak jabky kwas glutaminowy/glutaminian byl sam w sobie zły. NIe - przeciez jest podstawowym i waznym neurprzekaznikiem. Nie mozna mowic jedynie ze jest on szkodliwy - gdyż jest potrzebny. Jego ewentualny nadmiar w mozgu jest szkodliwy.

Ja sklaniam się ku opini ze aspartam nie jest tak szkodliwy jak sugeruja włoskie badania.

Poza tym syndrom kuchni chinskiej o którym piszesz - to chyba cos innego niz CI się wydaje.... Syndrom kuchni chinskiej - to reakcja alergiczna. Reakcję alergiczną wywolac moga oreczhy, truskawi itp. Nie jest tez raczej prawdą izsyndrom ten jest powiązany bezposrednio z z glutaminianem sodu.

Food Chem Toxicol. 1993 Dec;31(12):1019-35.
Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review.

Tarasoff L, Kelly MF.

Department of Chemistry, Faculty of Business & Technology, University of Western Sydney, Campbelltown, NSW, Australia.

Comment in:

* Food Chem Toxicol. 1995 Jan;33(1):69-78.

71 healthy subjects were treated with placebos and monosodium L-glutamate (MSG) doses of 1.5, 3.0 and 3.15 g/person, which represented a body mass-adjusted dose range of 0.015-0.07 g/kg body weight before a standardized breakfast over 5 days. The study used a rigorous randomized double-blind crossover design that controlled for subjects who had MSG after-tastes. Capsules and specially formulated drinks were used as vehicles for placebo and MSG treatments. Subjects mostly had no responses to placebo (86%) and MSG (85%) treatments. Sensations, previously attributed to MSG, did not occur at a significantly higher rate than did those elicited by placebo treatment. A significant (P < 0.05) negative correlation between MSG dose and after-effects was found. The profound effect of food in negating the effects of large MSG doses was demonstrated. The common practice of extrapolating food-free experimental results to 'in use' situations was called into question. An exhaustive review of previous methodologies identified the strong taste of MSG as the factor invalidating most 'blind' and 'double-blind' claims by previous researchers. The present study led to the conclusion that 'Chinese Restaurant Syndrome' is an anecdote applied to a variety of postprandial illnesses; rigorous and realistic scientific evidence linking the syndrome to MSG could not be found.

PMID: 8282275 [PubMed - indexed for MEDLINE]


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-08 02:10:29

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-01-08 02:11:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 6776 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 50488
chyba podpowiedzią może byc porównanie ceny mleka do ceny odzywek z uwzględnineim ceny sera i masła :)
To podpowiedź? Nie raczej, nie jest to podpowiedź. Serwatka powstaje przy okazji produkcji innych wyrobów i jest bardzo tanim surowcem. Dlatego porównywanie tych cen mija się całkowicie z celem i nie mówi absolutnie nic.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 151
Jeśli nie białko serwatkowe to co?
Może białko jajka &#8211; ponoć najlepsze (lub jedno z takich) i ... &#8211; okazuje się że też zawiera kwas asparaginowy i glutaminowy. I to całkiem sporo &#8211; ciekawy link do jajca:
http://kulturystyka.pl/wszystko-o-jajkach/#more-1311

widać że najlepsze z białek zawiera oba aminokwasy! Z tego wynika, że ci od anty-aspartamu przeholowali, bo tyle kwasu asparaginowego co wyjdzie z aspartamu to pestka w porównaniu do jednego jajeczka na miękko

ale kto wie? Może Natura mówi stanowcze NIE zabijaniu nienarodzonych piskląt! Ewolucja tak skonstruowała skład jajek, żeby ich konsumenci więcej tracili niż zyskiwali? Kto wie.
a picie mleka przez dorosłe osobniki to byłoby dewiacja u samców

I tak by trzeba zadać podstawowe pytanie &#8211; jeśli białko to jakie?

Ktoś zna może gdzie są zestawione produkty w rozbiciu na aminokwasy?
Ciekawe też jak wygląda skład samego żółtka i białka jajek?

Widać człowieka powinna jeść węgle i to nie każde &#8211; najlepiej same warzywka, co by znaczyło że do spożywczego tylko samochodem po kapustę i marchewkę :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Co Ty człowieku wymyślasz za niestworzone historie..?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kreatyna na zejscie

Następny temat

DETONATOR

WHEY premium