Ostatnio spróbowałem u mojej Panny sałatki z pekińskiej i stwierdziłem, że fajny bajer jako dodatek do różnego rodzaju mięs itp
Potrzebujemy:
- kapuste pekińską ( u mnie była główka ok 1,2kg)
- jogurt typu greckiego (ja dałem 340g)
- czosnek - ja daję główkę
- przyprawa curry
- do smaku - sól, pieprz i jak ktoś chce to łyżka majonezu.
Przygotowanie:
Kapuchę "rozkładamy na czynniki pierwsze"
Nastepnie myjemy liście...
... i je suszymy:
Z czystych liści odkrawamy te "twarde elementy" - chociaż jak kto woli - jedni obcinają inni zostawiają.
Po wykrojeniu, szatkujemy liście...
... i wrzucamy je do michy
Następnie obieramy czosnek...
... i wduszamy go do kapuchy:
Wszystko mieszamy...
... i odstawiamy do lodówki na chwilę, żeby ładnie kapucha przeszła czosnkiem
Ja wyłożyłem na balkon na pół godzinki
Nastepnie dodajemy jogurt typu greckiego:
Wszystko mieszamy.
Dosypujemy curry, pieprzu i soli w ilościach jak kto lubi.
Ja dodałem łychę majonezu bo smaczniejsza jest
I smacznego
Szybki i prosty sposób na warzywka w naszej diecie
Pozdrawiam Moją Dziewczynę, która mi tą sałatke szykowała
Zmieniony przez - adzik123 w dniu 2009-11-13 18:03:52