...
Napisał(a)
Po zmieleniu robi sie ze skorupek prawie pył. Pół łyzeczki popijac woda naprawde wchodzi spokojnie.
...
Napisał(a)
Teoretycznie skorupka od jajka składa się w 98% z węglanu wapnia CaCO3, który jest nierozpuszczalny w wodzie a co za tym idzie nie przyswajalny, jedyne przyswojenie jakie może wystąpić to poprzez roztworzenie w soku żołądkowym i powstanie CaCl2 który już powinien być przyswajalny. Można by rozpuścić skorupki w occie, lub soku cytrynowym, kwasy te wypierają słabszą grupe kwaswoą CO3 2-, i powstaje związek rozpuszczalny a co za tym idzie 100% przyswajalny
hej ho hej ho martwy by sie robiło
...
Napisał(a)
Ja oglądałem na discowery szkołę przetrwania i tam gość zjadł zawartość a skorupke pochrupał i mówił że zawierają dużo wapnia. haha
pozdr.
...
Napisał(a)
Misiowit, mylisz się, skorupki jaja są przyswajalne w 90%, są bardzo dobrym źródłem wapnia. Nigdy jednak nie należy spożywać ich "na surowo". Należy je dokładnie umyć i gotować we wrzątku lub chociaż wrzucić je do wrzątku na czas ok. 5 minut.
zdr.
Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2009-02-08 22:31:23
zdr.
Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2009-02-08 22:31:23
Poprzedni temat
Jaka dieta dla chudzielca?? POMOCY
Następny temat
bole Brzucha :(( pomocy!
Polecane artykuły