SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaka przyswajalność bialka od jajek ;]

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4687

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 142 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2926
Konkretnie... Lepiej zjeść o 10 rano 8 jajek i o 14 obiados, czy o 10 4 jajka o 12 4 i o 14 obiados.?? Z jednej strony śniadanie nbajwazniejsze wiec powinno się zjeść więcej wcześniej, ale z drugiej nie wiem czy zdąża się przetworzyć w takiej ilości..
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 229 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1449
Najważniejsze żeby nie były surowe bo wtedy wchłaniają się w niecałych 40 procentach, możesz smialo jeść 8 na raz.

"I'll be back"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 2284 Wiek 3 lata Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 62198
A co się dzieje z pozostałymi 60% jajek?Pozdrawiam.

rower1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 229 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1449
Wydalasz

"I'll be back"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 142 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2926
no i o to mi chodziło...
dziekowac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 2284 Wiek 3 lata Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 62198
To samo można powiedzieć o każdym pokarmie,który zjadasz.Trzeba mieć na takie stwierdzenie dowody,a nie wypisywać co ślina na język przyniesie.Ponawiam pytanie.Skąd te rewelacje,że z surowego jajka tylko 40% jest wchłaniane? Pozdrawiam.
1

rower1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 2685 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 96609
pomijając aspekt salmonelli - białko jaja zawiera awidynę - substancję wiążącą biotynę (witaminę H). Kompleks awidyny z biotyną jest odporny na działanie enzymów - trypsyny i chymotrypsyny. Z punktu widzenia żywienia człowieka awidyna jest traktowana jako substancja antyodżywcza. Z tego tytułu nie zaleca sie spożywania surowych jaj, gdyż może to prowadzic do znacznych niedoborów tej witaminy. W jaju gotowanym, awidyna ulega denaturacji i przestaje wykazywać swoje groźne działanie dla biotyny. Biotyna wchodzi w skład enzymówbiorących udziała w neoglukogenezie, syntezie kwasów tłuszczowych, katabolizmie aminokwasów rozgałęzionych. Niedobór biotyny może powodować znuzenie, brak apetytu, łuszczenie sie skóry, wypadanie włosów. Pamietam jak na studiach prowadziłem badania na szczurach które były zywione tylko i wyłacznie białkiem jaja. Wszystkie po 4 dniach zdechły Sytuacja taka nie wydarzyła sie po żadnym innym produkcie. Białko po ugotowaniu ( w wyniku denaturacji) jest lepiej przyswajalne. Nie ma właściwe żadnych czynników, któe przemawiały by na korzysć surowych jaj. Chyba że ktoś taka formę podania lubi...

szukala
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 2284 Wiek 3 lata Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 62198
W jednym z wydań KiF-a znany dietetyk Petr Fort miał zupełnie inne zdanie.Obróka termiczna niszczy naturalne enzymy zawarte w pożywieniu,ale to już jest inna bajka.Pozdrawiam.

rower1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
rower mam wrazenie ze nie zrozumiales txtu ktory podal miniak . albo rozwin albo nie uogolniaj
__
poza tym temat nie jest ogolnie o pozywieniu tylko konkretnie o jajkach . to znacznie zmienia postac rzeczy, takze jak to inna bajka to po co nam ja opowiadasz ?

Zmieniony przez - psonic w dniu 2008-12-12 21:30:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
CO za dieta??

Nie zapominaj o warzywach...

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 2284 Wiek 3 lata Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 62198
Tekst zrozumiałem doskonale.Pojawia się zawsze gdy jest rozmowa na temat jajek.W KiF-ie z marca 2005 jest artykuł dr.Petra Forta.Autor nawet mówi o przyswajalności jajek,że im dłuższa obróbka termiczna tym gorsza przyswajalność.Poczytaj też plan treningowy Wodyna.Na pierwszej stronie jest jego dieta.Pozdrawiam.

rower1

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mAse slucha

Następny temat

Zapotrzebowanie Kalori

WHEY premium