1. Jaki rodzaj zamrazania zywnosci jest lepszy (szybki czy wolny)
Szybki-Przy szybkim zamrażaniu istnieje
większa szansa odwracalności
procesu zamrażania, tzn. powrotu
produktu po rozmrożeniu.
Wskutek odwodnienia komórek następuje ścinanie się białka, a po rozmrożeniu produktu
zamrażanego powoli obserwujemy duże wycieki soku komórkowego. Ma to
szczególnie duże znaczenie w zamrażaniu produktów zwierzęcych. Podczas
szybkiego zamrażania liczba kryształów jest znacznie większa, a ich
rozmiary mniejsze. Kryształy mieszczą się więc wewnątrz
komórek i nie niszczą dzięki temu ścianek tkanki.
2. Czy denaturacja bialka jest procesem (calkowicie, czesciowo?) odwracalnym? Wyjasnic dlaczego.
Denaturacja może być procesem odwracalnym i nieodwracalnym.
Białka, które mogą ulegać także procesowi odwrotnemu, tzw. renaturacji - po usunięciu czynnika, który tę denaturację wywołał.
Niewielka część białek ulega trwałej denaturacji pod wpływem zwiększonego stężenia soli w roztworze,
jednak proces wysalania jest w większości przypadków w pełni odwracalny, dzięki czemu umożliwia izolowanie lub rozdzielanie białek.
Renaturacja polega na przywracaniu II- i III-rzędowej budowy prostych białek, poprzez powolne powracanie do warunków przed denaturacją (np. ochładzania) i dotyczy wielu małych cząsteczek białek.
Renaturacja stanowi dowód na to, że cała informacja o budowie białka (II- i III-rzędowa) jest zawarta w sekwencji aminokwasów, która nie ulega zmianie podczas denaturacji.
Struktura IV rzędowa nie jest podczas tego procesu odtwarzana.
3. testosteron
4. Jaki cukier wystepujacy w
organizmie ma izomerie optyczna L?
W budowie węglowodanów możemy wyróżnić również izomerię
optyczną.
Izomerem optycznym nazywamy taki cukier, który zawiera przynajmniej
jeden
asymetryczny atom węgla, dzięki czemu może występować w formie
dwóch
izomerów optycznych L i D <-- są to tak zwane enancjomery.
Gdy przy węglu asymetrycznym grupa hydroksylowa (-OH) jest po
stronie lewej, wówczas mówimy o izomerii L
Gdy przy węglu asymetrycznym grupa hydroksylowa (-OH) jest po
stronie prawej, wówczas mówimy o izomerii D
5.Na low carb nie robimy ładowania węglowodanami