SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs mikołajkowy !!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4490

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1777 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29465
1. Szybkie zamrażanie jest lepsze ponieważ wtedy tworzy się więcej małych kryształków a nie jeden/kilku dużych ”kryształów centralnych”. Duże kryształy ze względu na swoją wielkość niszczą ściany i błony komórkowe ,przez co woda związana w sokach komórkowych wpływa do przestrzeni międzykomórkowych. Po rozmrożeniu woda z sokami odpływa a produkt staję się wiotki, kolejnym minusem jest to ,że tkanka produktu jest po prostu niszczona. Przy szybkim zamrażaniu (małych kryształkach) takie zniszczenia nie występują(małe kryształki mieszczą się w komórkach), dlatego powinno się wybierać właśnie ten rodzaj zamrażania
2. Denaturacja jest raczej nieodwracalnym procesem(przez zmiany II, III i IV struktury [dla informacji: są to struktury mówiące nam o przestrzennym położeniu łańcuchów/komórek w białku]) struktura wyznaczona przez DNA czyli sekwencja aminokwasów pozostaje bez zmian. Istnieje jednak proces tak zwanej „Renaturacja” który przywraca II i III strukturę do pierwotnego stanu, niestety struktura IV-rzędowa nie jest przywracana, przez co możemy powiedzieć że denaturacja jest procesem tylko częściowo odtwarzalnym. I tak w ramach wyjaśnienia dla tych którze nie więdzą jak wygląda proces denaturacjii :) to może być ona spowodowana przez silne mieszanie,wstrząsanie, ogrzewanie lub napromieniowanie.
3. Wydaje mi się że jest to Testosteron.
4. Glukoza
5. Nie robimy ładowań
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3962 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 51046
1. Lepszy jest szybki, gdyż ginie więcej drobnoustrojów.
Mrożenie szybki – 70% ginie bezpośrednio, 20% śmierć opóźniona.
Mrożenie wolne – 70% śmierć opóźniona, 20% bezpośrednia.

2. Denaturacja polega na całkowitym zniszczeniu struktury białek. Jest to odwracalne tylko w wypadku białek o prostej budowie i po usunięciu czynnika denaturującego białko wraca do pierwotnej postaci
Może być to proces zarówno odwracalny jak i nieodwracalny.
3.Testosteron
4.Glukoza i fruktoza
5. Nie robimy ładowań na diecie low carb.


Zmieniony przez - Volcanodon w dniu 2008-12-06 20:25:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75961 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754448
Jeszcze dwie odpowiedzi i koniec.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 71 Wiek 37 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3089
1. Jaki rodzaj zamrazania zywnosci jest lepszy (szybki czy wolny)

Szybki-Przy szybkim zamrażaniu istnieje
większa szansa odwracalności
procesu zamrażania, tzn. powrotu
produktu po rozmrożeniu.

Wskutek odwodnienia komórek następuje ścinanie się białka, a po rozmrożeniu produktu
zamrażanego powoli obserwujemy duże wycieki soku komórkowego. Ma to
szczególnie duże znaczenie w zamrażaniu produktów zwierzęcych. Podczas
szybkiego zamrażania liczba kryształów jest znacznie większa, a ich
rozmiary mniejsze. Kryształy mieszczą się więc wewnątrz
komórek i nie niszczą dzięki temu ścianek tkanki.

2. Czy denaturacja bialka jest procesem (calkowicie, czesciowo?) odwracalnym? Wyjasnic dlaczego.

Denaturacja może być procesem odwracalnym i nieodwracalnym.

Białka, które mogą ulegać także procesowi odwrotnemu, tzw. renaturacji - po usunięciu czynnika, który tę denaturację wywołał.
Niewielka część białek ulega trwałej denaturacji pod wpływem zwiększonego stężenia soli w roztworze,
jednak proces wysalania jest w większości przypadków w pełni odwracalny, dzięki czemu umożliwia izolowanie lub rozdzielanie białek.

Renaturacja polega na przywracaniu II- i III-rzędowej budowy prostych białek, poprzez powolne powracanie do warunków przed denaturacją (np. ochładzania) i dotyczy wielu małych cząsteczek białek.
Renaturacja stanowi dowód na to, że cała informacja o budowie białka (II- i III-rzędowa) jest zawarta w sekwencji aminokwasów, która nie ulega zmianie podczas denaturacji.
Struktura IV rzędowa nie jest podczas tego procesu odtwarzana.

3. testosteron

4. Jaki cukier wystepujacy w organizmie ma izomerie optyczna L?

W budowie węglowodanów możemy wyróżnić również izomerię
optyczną.
Izomerem optycznym nazywamy taki cukier, który zawiera przynajmniej
jeden
asymetryczny atom węgla, dzięki czemu może występować w formie
dwóch
izomerów optycznych L i D <-- są to tak zwane enancjomery.
Gdy przy węglu asymetrycznym grupa hydroksylowa (-OH) jest po
stronie lewej, wówczas mówimy o izomerii L
Gdy przy węglu asymetrycznym grupa hydroksylowa (-OH) jest po
stronie prawej, wówczas mówimy o izomerii D

5.Na low carb nie robimy ładowania węglowodanami
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1800 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 72338
1. Nie stwierdzono ogólnej zależności między szybkością zamrażania i jakością zamrożonych produktów. Wpływ ten był w przeszłości mocno przeceniany, obecnie przyjmuje się, że wrażliwość produktów na szybkość zamrażania jest zróżnicowana. Produkty tkankowe o mniej zwartej konsystencji doznają większych uszkodzeń.
Wyróżnia się pod tym względem 4 grupy produktów:
-produkty, na które szybkość zamrażania praktycznie
nie ma wpływu (o dużej zawartości suchej substancji, przetłuszczone mięso, część potraw);
-produkty mało wrażliwe na szybkość, przy zachowaniu pewnej wartości minimalnej (ryby, chude mięso, potrawy zawierające skrobię);
-produkty poprawiające jakość przy wzroście szybkości (produkty roślinne o małej suchej substancji, ale jędrnej tkance);
- produkty zachowujące dobrą jakość tylko przy szybkim i ultraszybkim zamrażaniu (m.in. maliny, pomidory, ogórki).
2. Denaturacja może być procesem odwracalnym i nieodwracalnym. Przejście od natywnego, niskoenergetycznego stanu do formy zdenaturowanej związane jest ze wzrostem nieuporządkowania łańcucha, której to przemianie towarzyszy wzrost entropii. Uporządkowanie najbliższych cząsteczek wody wzrasta jednak, w wyniku hydratacji grup hydrofobowych łańcuchów bocznych uwolnionych podczas denaturacji.
3.Testosteron
4.Glukoza
5. Nie robimy ładowań węglowodanami na diecie low carb.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1859 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31643
Koniec?

Zmieniony przez - szepke w dniu 2008-12-06 20:53:13

NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 177 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 2786
mozna jeszcze wysylac odpowiedzi?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 613 Wiek 12 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11615
No juz raczej nie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 613 Wiek 12 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11615
kiedy wyniki beda
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1859 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31643
Daj Modom choć chwilę do zastonowienia się :D

Zmieniony przez - szepke w dniu 2008-12-06 21:02:20

NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie?

Następny temat

Dieta bez cukrowa ? Dobry pomysł.. same białka a trening

WHEY premium