SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jak to jest z węglami ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1005

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 248 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4436
Meczy mnie takie pytanie juz od pewnego czasu. W zasadzie niemoge znalezc odpowiedzi. Mianowice chodzi mi o to ze: wiadmomo ze węgle dzielimy na złozone i prote prawda ? Czy jezeli np ziemniaki przetworzymy w jakis sposób np ugotujemy, usmazymy wiec wiem ze indeks glikemiczny wzrasta więc czy to juz są cukry proste ??? Innymi słowy czy węgle złozone przetworzone zamieniają się na węgle proste spowodowane wzrostem indeksu glikomicznego ?

I've been working for life now I'm barely alive...

Reprezentuje prawde 100% jak garden ;]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Węgle proste to np. glukoza
Węgle złożone to np. skrobia

Połączenia cząsteczek glukozy buduje skrobie.
Węglowodan prosty to jeden sacharyd natomiast węglowodan złożony to 2 lub więcej. Glikogen, skrobia to wielocukry bo buduje je wiele cząsteczek glukozy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 248 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4436
Dobra dzięki choc i tak nie kapuje ale bede jeszcze szperał..chyba ze mogłbys jakos na chłopski rozum to wyjasnic.

I've been working for life now I'm barely alive...

Reprezentuje prawde 100% jak garden ;]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Np. ryż który zawiera skrobię (glukoza+glukoza+glukoza...)
Gotowanie -> rozrywanie wiązań (wzrost ig)
Ale to nadal jest skrobia a nie cukier prosty
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIetka redukcyjna przy FBW/HIIT

Następny temat

lubicie/pijecie kawę?

WHEY premium