1) na poczatku mam jedna niejasnosc, poniewaz byly 2 sposoby na obliczenie zapotrzebowania kalorycznego, i w obu wychodzi mi inny wynik (inne zapotrzebowanie)niewiem dlaczego, moze popelnilam jakis bład.
**** Etap I ****
Kobiety
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) - 161
BMR= (9.99 X 64) + (6.25 X 166) - (4.92 X 18) - 161
BMR= (639,36) + (1037,5) - (88,56) - 161
BMR= 1427,3
K:
1. mnożymy wagę x 24 godziny = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x 0,9 = poprawny BMR dla kobiet
3. poprawiony BMR x współczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne
Współczynnik aktywności:
Średnio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Ćwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca)
1) 1536
2) 1382,4
3) 1658,88
2) w etapie II trzeba wybrac ilosc bialka ja wybrałam 1,5g nie wiem czy dobrze.
i drugi problem to weglowodany,nie wiem jaka ich ilosc wybrac, od czego to zalezy.
****Etap II **** - wyliczanie makroskładników pokarmowych
Rozkład naszych makroskładników zaczniemy od białka. Jest ono bardzo ważnym składnikiem każdej diety, ale redukcyjnej szczególnie, standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg. Jest to wzór ogólny, ale dla większości prawdziwy
1,5x64 = 96g białka
A jak wiemy 1g białka to ~4 kcal na g, więc :
4x96 = 384 kcal a więc to ilość kcal jaką musimy dostarczyć z białek
Następnym makroskładnikiem są węglowodany ich ilość nasz "model" ustanowił na 120g co daje nam w kcal :
no i tujest wlasnie podane ile weg. przyjmuje 'model' i wlasnie niewiem skad ja mam widziec ile mam ja..
prosze o pomoc, bylabym bardzo wdzeczna.