SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

SZOK!!!!!!!!!!! Wit. C

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1649

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 44 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 674
Ponadto zbyt duże dawki wit. C mogą prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, wywoływać bóle głowy, rozstrój żołądka, a nawet utrudniać zasypianie.

organizm potrafi pozbyć się każdej ilości wit. C z organizmu poprzez drogi moczowe... nigdy nie słyszałem o skutkach hiperwitaminozy(przedawkowania) wtaminy C

-||||-------||||-
-||--||- -||--||-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 318 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 30092
Niedziala bo popijamy ja herbatka z cukrem

.....Dlaczego jednak witamina C nie działa? Jest ona wytwarzana u niemal wszystkich żyjących ssaków, za wyjątkiem człowieka i paru innych gatunków. Produkowana jest bezpośrednio z glukozy i w rzeczywistości ma podobną do niej budowę. Obie ze sobą współzawodniczą.

Od wielu lat wiadomo, że cukier powoduje osłabienie systemu odpornościowego.
Wiadomo to od dziesięcioleci. W latach siedemdziesiątych odkryto, ze witamina C jest potrzebna białym krwinkom aby mogły fagocytozować bakterie i wirusy. Białe ciałka krwi muszą mieć pięćdziesiąt razy wyższe stężenie witaminy C w środku niż na zewnątrz, więc muszą ją kumulować.

Istnieje coś, co jest nazywane indeksem fagocytycznym, który informuje o tym, jak szybko dany makrofag, czy limfocyt jest w stanie pochłonąć wirusa, bakterię, czy komórkę rakową. W latach siedemdziesiątych Linus Pauling odkrył, że białe krwinki potrzebują dużych dawek witaminy C i to wtedy stworzył swoją teorię, że trzeba przyjmować wysokie dawki witaminy C w walce ze zwykłym przeziębieniem.

Ale jeśli wiemy, że glukoza i witamina C mają podobną budowę chemiczną, to co się dzieje, kiedy podnosi się poziom cukru? Współzawodniczą one wtedy ze sobą o to, która dostanie się do komórek. A czynnik pozwalający tym substancjom przenikać do wnętrza komórek jest w obu przypadkach ten sam. Jeśli więc więcej będzie glukozy, to mniej witaminy C dostanie się do komórek. Już poziom cukru o wartości 120 obniża indeks fagocytyczny o 75%....

wykład dr Ron Rosendale https://www.sfd.pl/Insulina_i_jej_wpływ_na_metabolizm-t90756.html



Zmieniony przez - polo_ w dniu 2008-02-17 11:38:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 5025 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 44470
no to teraz sie przyznać kto nie łyka dodatkowo Vit C?

--=Zanim zadasz kolejne pytanie na forum=--
http://www.sfd.pl/Pierwsza_Wizyta_Jasia_na_FORUM-t355004.html

"Jak nie wiesz to się dowiedz, wpierw pomyśl potem powiedz..."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta dla Mamy:)

Następny temat

W końcu moja dieta !

WHEY premium