NOWE BADANIA : SOJA - PROTEIN vs. WHEY PROTEIN
Anabolic Protein ( mieszanka soja - serwatka ) przewyższa samą serwatkę w budowie czystej masy mięśniowej!
D. Kalman et. al, pokazuje w J. of the Int. Soc. of Sports Nutrition, czerwiec 2007, odnośnie budowy "lean body mass" ( czystej masy mięśniowej ) że nie stwierdzono żadnych znaczących różnic w suplementacji, pomiędzy białku sojowym a serwatkowym, lub mieszanek z serwatki i soi.
Te badania potwierdzają że takie osoby jak np. Prof. Tsvetkov, Sofia i inne, które nie są zależne od koncernów produkujących serwatkę i już od dłuższego czasu przemawiają za większym spożyciem soi w żywieniu sportowym, mają zupełną rację. Białka sojowe są dla większości sportowców przynajmniej tak samo dobre, jak serwatka albo ogólnie białko z mleka, do budowy czystej masy mięśniowej. Idealna jest mieszanka z dwóch komponentów białek, czyli soi i serwatki, ponieważ łączy w sobie zalety dwóch białek,
( co pokazuje poziom Estradiol/Testosteron, gdzie w mieszance soja - serwatka jest dużo lepszy niż w samej serwatce lub soi ), co sprawia niesamowite anaboliczne działanie.
Wyniki badań potwierdzają że soja, serwatka i mieszanki tych dwóch białek, są tak samo dobre do budowy masy mięśniowej. Badane osoby podczas badań przez 12 tygodni w takich samych warunkach przy różnych rodzajach suplementacji białek zbudowali 0,9kg czystej masy mięśniowej. Przy wynikach hormonalnych (testosteron i wolny testosteron)
nie odnotowano żadnych znaczących różnic. W grupie gdzie stosowano serwatkę poziom estradiolu był najniższy, lecz w grupie gdzie stosowano mieszankę soja-serwatka różnica pomiędzy Estradiol a Testosteron była najwyższa.
Zatem mieszanka soi z serwatką ma właściwości obniżające Estradiol (nie tak silnie jak sama serwatka) i równocześnie utrzymuje Testosteron na wysokim poziomie (zwiększa poziom Testosteronu), gdzie ta ostatnia właściwość jest wyraźnie wyższa w mieszance soja-serwatka, niż w samej serwatce.
Taktyka producentów serwatki, którzy stwarzali mit o właściwościach serwatki, że jest to najlepsze białko i przewyższają inne rodzaje białek a większość sportowców w tę bajkę uwierzyło, pozwoliło im narzucać coraz wyższe ceny. Dzięki tym niezależnym badaniom zmieni się sytuacja na rynku co spowoduje nacisk na koncerny produkujące serwatkę.
Co na to nasz Guru M.C.???