Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Co raz czesciej w opisie skladu produktow widze takie rozbicie:
weglowodany xx gram
w tym cukry yy gr
A nawet ostatnio jeszcze
znalazlem:
weglowodany xx gram
w tym cukry yy gr
w tym poliole zz gr
cale zycie sie uczylem ze weglowodany to cukry - widac znowu wiedza psozla na przod. Ktos mi wytlumaczy o co tu biega i jakie o ma znaczenie dla organizmu ( np odchudzanie) ???
Szacuny
0
Napisanych postów
0
Na forum
2023 lat
Przeczytanych tematów
0
Wawelski ale nie rozumiem, np. w rodzynkach mam:
carbohydrates 65.4g
of which sugar 65.4g
a mowi sie, ze najlepiej jeść owoce i suszone owoce...
dalej nie rozumiem i nie mam zadnej odpowiedzi kilka postów wyzej. Nie wiem dalej jaki procent z cukrów po zjedzeniu zabierają grzyby na swoj "rozrost" i jaki cukier najlepiej jeść, zeby przyswoic go najwiecej a zeby byl trudno przyswajalny dla grzybów.
A pytając chce takiej odpowiedzi np. zeby jeść te produkty w ktorych wartosc "w tym cukry" bedzie jak najmniejsza (chodzi mi o weglowodany jkak najmniej szkodliwe dla osob z candida, ale nie chodzi mi tutaj o blonnik). Czy tak jest czy nie? Dostajac taka odpowiedz bede juz wiedzial wszystko co chce wiedziec. Ale moze to jest jeszcze bardziej skomplikowane niz mi sie wydaje...
znalazlem takie cos w artykule o candida:
Należy ograniczyć też proste węglowodany, które są momentalnie zamieniane w cukier. czy te węglowodany, które nie są uwzględnione pod pojęciem "w tym cukry" to nie są proste węglowodany i wlasnie one nie są momentalnie zamieniane w cukier? Czy zle rozumiem i jest jeszcze inaczej niz mysle...
Chyba jest tak jak mysle. Bo pogarsza mi się po owocach, rodzynkach, suszonych morelach, słodyczach, zwykłym cukrze, a wlasnie te produkty mają najwięcej tego cukru wyszczególnionego jako "cukry", a niby po chlebie, makaronach, ziemniakach nic mi nie jest (i jest bardzo malo cukrów zapisanych jako "w tym cukry"), a pisze się w artykułach o candida, zeby tego unikać. Jeśli ktoś się zna na candida to niech napisze i rozwieje moje wątpliwosci...
Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-02-21 14:14:57
Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-02-21 14:16:01
Szacuny
17
Napisanych postów
68
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
3021
rozpada sie do glukozy i fruktozy pod wplywem wody (hydroliza) w srodowisku kwaśnym, natomiast w naszym organizmie dzieje sie to przy pomocy enzymu sacharazy