SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

weglowodany vs cukry - o co biega?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 30288

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Co raz czesciej w opisie skladu produktow widze takie rozbicie:
weglowodany xx gram
w tym cukry yy gr

A nawet ostatnio jeszcze
znalazlem:
weglowodany xx gram
w tym cukry yy gr
w tym poliole zz gr


cale zycie sie uczylem ze weglowodany to cukry - widac znowu wiedza psozla na przod. Ktos mi wytlumaczy o co tu biega i jakie o ma znaczenie dla organizmu ( np odchudzanie) ???
2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 0 Na forum 2023 lat Przeczytanych tematów 0
Wawelski ale nie rozumiem, np. w rodzynkach mam:
carbohydrates 65.4g
of which sugar 65.4g

a mowi sie, ze najlepiej jeść owoce i suszone owoce...
dalej nie rozumiem i nie mam zadnej odpowiedzi kilka postów wyzej. Nie wiem dalej jaki procent z cukrów po zjedzeniu zabierają grzyby na swoj "rozrost" i jaki cukier najlepiej jeść, zeby przyswoic go najwiecej a zeby byl trudno przyswajalny dla grzybów.

A pytając chce takiej odpowiedzi np. zeby jeść te produkty w ktorych wartosc "w tym cukry" bedzie jak najmniejsza (chodzi mi o weglowodany jkak najmniej szkodliwe dla osob z candida, ale nie chodzi mi tutaj o blonnik). Czy tak jest czy nie? Dostajac taka odpowiedz bede juz wiedzial wszystko co chce wiedziec. Ale moze to jest jeszcze bardziej skomplikowane niz mi sie wydaje...

znalazlem takie cos w artykule o candida:
Należy ograniczyć też proste węglowodany, które są momentalnie zamieniane w cukier.
czy te węglowodany, które nie są uwzględnione pod pojęciem "w tym cukry" to nie są proste węglowodany i wlasnie one nie są momentalnie zamieniane w cukier? Czy zle rozumiem i jest jeszcze inaczej niz mysle...

Chyba jest tak jak mysle. Bo pogarsza mi się po owocach, rodzynkach, suszonych morelach, słodyczach, zwykłym cukrze, a wlasnie te produkty mają najwięcej tego cukru wyszczególnionego jako "cukry", a niby po chlebie, makaronach, ziemniakach nic mi nie jest (i jest bardzo malo cukrów zapisanych jako "w tym cukry"), a pisze się w artykułach o candida, zeby tego unikać. Jeśli ktoś się zna na candida to niech napisze i rozwieje moje wątpliwosci...

Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-02-21 14:14:57

Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-02-21 14:16:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 3809 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 41709
Chodzi pewnie o to ze ww dzielą sie na :
-cukry proste
-dwucukry
-wielocukry dzielące się na oligosacharydy i polisacharydy

tylko jeden klub
kocham aż po grób...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 210 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12434
Chyba że producent cukry potraktował jako węglowodany przyswajalne?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Producenci pisząc cukry mają na myśli węglowodany proste (głównie sacharoza)


Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2007-05-06 20:59:50

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
dokładnie

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 210 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12434
Mateo 1983 od keidy sacharoza to cukier prosty:)?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38697
Sacharoza jest dwucukrem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
glukoza (cukier prosty) + fruktoza (cukier prosty) => sacharoza (dwucukier)




Sacharoza pod wpływem wody rozpada się na glukozę i fruktozę , po dołączeniu cząstek wody rozpada się na cukry proste

Zmieniony przez - Rothen w dniu 2007-05-06 23:19:40

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 210 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12434
Nie rozpada się pod wpływem wody!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 3809 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 41709
jest dwucukrem , dobrze rozpuszczalnym w wodzie

tylko jeden klub
kocham aż po grób...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 68 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3021
rozpada sie do glukozy i fruktozy pod wplywem wody (hydroliza) w srodowisku kwaśnym, natomiast w naszym organizmie dzieje sie to przy pomocy enzymu sacharazy
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

TSE/Thyrotherm/Scorch Remix V3

Następny temat

Bakalie

WHEY premium