doradca w AD
...
Napisał(a)
widze , że się spodobało ciesze się , jeśli chodzi o mnie banany na mnie bardzo dobrze działają kompozycja rozmaitych weglowodanów o wysokim ig na mnie bardzo dobrze działa przede wszytkim w czasie treningu ijak i równiez po
Gęstość, proporcje ,pocięcie ,estetyka
...
Napisał(a)
banany sa OK
ja bym sie akurat ig nie przejmował
ja bym sie akurat ig nie przejmował
"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze
...
Napisał(a)
marcinekkk mam nadzieje , ze nie nalezysz do jakiegos tajnego lobby bananowego??:D
ciekawy art soga lap
ciekawy art soga lap
"życie idioty to nie bułka z masłem"
...
Napisał(a)
jeśli tak to załatw mi tą ławeczkę z Chiquita
przydałaby się do odpoczynku na siłce
za ciekawy artykuł sog duchowy
przydałaby się do odpoczynku na siłce
za ciekawy artykuł sog duchowy
...
Napisał(a)
art. , którzy otiwra oczy nieodwiarkom! :) , za co sog!
Pytanie: a co z lambriami; ponoć babany często je wywołują?
Pytanie: a co z lambriami; ponoć babany często je wywołują?
...
Napisał(a)
dziady siedza w tych czarnych koncowkach na krancach bananow dlatego zawsze sie je oddcina.
doradca w AD
...
Napisał(a)
To ja się podczepię i podam inny artykuł, lekko przydługawy, ale miły w czytaniu - także o bananach.
ŚNIADANIE MISTRZÓW
W jednym z wywiadów Adam Małysz- zapytany o menu śniadaniowe odpowiedział: bułka z bananem. To zestawienie zdziwiło nie tylko sportowy świat, ale po ocenie dietetycznej tego menu okazuje się, że to świetny zestaw, aby uzyskać energię potrzebną do zwiększonego wysiłku, np. podczas jazdy na nartach.
Śniadanie to najważniejszy posiłek: od jego jakości zależy nasze samopoczucie w ciągu całego dnia. Już stare przysłowie mówi: śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Wysoko energetyczne śniadanie to element niezbędny, by uzyskać siły do zimowego szaleństwa i efektywnej wyprawy na narty.
WYGŁODZONY ORGANIZM
Każdego ranka nasz organizm budzi się do życia. Zaczyna nowy dzień wytężonej pracy. Dużym błędem z punktu widzenia dietetyki jest rozpoczynanie dnia z deficytem energetycznym. Nasz organizm strawił w ciągu nocy wszelkie produkty zjedzone wczoraj. Zmuszanie ustroju do pracy z zupełnie pustym żołądkiem jest dla niego dużym obciążeniem. To prawie tak samo, jak wymaganie od samochodu jazdy z pustym bakiem. Nad ranem zawartość glukozy we krwi jest najniższa, dlatego konieczne jest spożycie posiłku umożliwiającego wzrost poziomu glukozy.
ŚNIADANIE - WAŻNE DANIE
Jako najistotniejszy posiłek dnia śniadanie powinno dostarczać wszystkich składników niezbędnych do wystartowania pracy organizmu. W odpowiednich ilościach i proporcjach zawierać białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Tych ostatnich w zimie bardzo często brakuje naszemu organizmowi.
Dietetycy są zdania, że śniadanie powinno dostarczać około 25-35% wartości energii pochodzącej z wszystkich posiłków w ciągu doby. Wszystko zależy od ilości spożywanych codziennie posiłków. Jeżeli jemy 3 posiłki, to śniadanie ma stanowić do 35% energii diety, jeżeli 5 - to 25%. Tak więc jeżeli ktoś spożywa w ciągu dnia dietę stanowiącą 2000 kcal w pięciu posiłkach, jego śniadanie ma dostarczać około 500 kcal.
BANANOWY MAGAZYN
Adam Małysz miał rację - banan to bardzo dobry pomysł na śniadanie. W bananach znajdziemy wszystko, co potrzebne jest, aby nasz organizm otrzymał energię i dobrze zaczął dzień. Zawiera stosunkowo dużo (jak na owoc) cennego odżywczo białka, a obecne w nim kwasy tłuszczowe regulują stosunek tych nasyconych do nienasyconych. Banany zawierają też znacznie więcej niż inne owoce węglowodanów trawionych przez człowieka.
Banany to skarbnica przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy E i witaminy C, które chronią nasz organizm przed atakiem wolnych rodników mających niszczący wpływ na komórki. W bananie znajdziemy też sporo witamin z grupy B, które dbają o dobrą kondycję naszego układu nerwowego. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też możemy być pewni, że witaminy nie ulegną zniszczeniu. Banan bogaty jest też w potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Potasu jest w bananach bardzo dużo. Pierwiastek ten wpływa na regulację ciśnienia krwi i gospodarkę wodną organizmu. Banany zawierają też pierwiastki śladowe: miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod. W bananie obecny jest też błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit oraz sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
BANAN TO ZDROWIE
Udowodniono, że banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Ze względu na swój unikalny skład regulują poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyźmie. Owoce zawierają też serotoninę, która jest jednym z przekaźników układu nerwowego i poprawia samopoczucie. W bananach wykryto związki podobne do hormonów poprawiających nastrój. Francuzi nazwali te owoce "hormonami radości i urody życia". Charakterystyczny dla dojrzałego banana aromat pochodzi od kwasu izowalerianowego, który działa tak uspokajająco, jak waleriana. Warto jednak pamiętać, że ze względu na sporą zawartość węglowodanów, bananów nie powinny jadać osoby chore na cukrzycę i osoby z nadwagą.
W KUCHNI Z BANANEM
Banany surowe są pyszne jako owoc deserowy. Świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów, sałatek owocowych, koktajli mlecznych. Można je też suszyć, wędzić, nawet - grillować. Smaczne są banany smażone w cieście naleśnikowym. Banany to też ciekawy dodatek do zup, mięs i sosów. Choć kojarzą się głównie z deserami, dobrze sprawdzają się jako dodatek do dań pikantnych.
Obok odmian słodkich i soczystych, istnieją odmiany bananów skrobiowych (mączystych), które Afrykańczycy przetwarzają na suszone płatki, kaszę i mączkę. We Wschodniej Afryce (50% światowej uprawy bananów) są surowcem na piwo, a w Południowo-Wschodniej Azji - pąki męskich kwiatów banana spożywa się po ugotowaniu jako warzywo.
Owoce banana można spotkać także pakowane w puszkach w zalewie słodkiej oraz przerobione do postaci przecieru. Plastry niedojrzałych owoców są przetwarzane na chipsy.
W BANANOWYM GAJU
Botanicznie zdefiniowano około 300 gatunków bananów, jednak w uprawie spotyka się tylko dwadzieścia. Gatunki różnią się między sobą wielkością, kształtem oraz zawartością skrobi. W krajach tropikalnych banan uprawiany jest ze względu na duży udział skrobii, podobnie jak w Polsce ziemniaki i zboża. Z typowo skrobiowych odmian uzyskuje się mąkę do wyrobu chleba, delikatnych kaszek dla niemowląt i małych dzieci.
W tropikach najczęściej spożywa się banany niedojrzałe - gotowane lub pieczone, natomiast towarem eksportowym są jedynie banany słodkie, pochodzące od banana rajskiego (Musa paradisiaca).
Najsławniejsze odmiany banana to: banan rajski (zwyczajny), pizang, fruit banana (owocowy), cooking banana (przeznaczony do gotowania), apple banana (jabłkowy), red banana (czerwony), baby banana (dziecięcy), textile banana (tekstylny).
Banan na wadze
Zawartość składników odżywczych w 100g części jadalnej:
Wartość energetyczna 399kJ, 95kcal.
Białko: 1,0 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 23,5 g
Woda: 74,4 g
Błonnik: 1,7 g
Beta-karoten: 48 ug
Witamina E: 0,27 mg
Witamina B6: 0,36 mg
Tiamina: 0,04 mg
Ryboflawina: 0,1 mg
Niacyna: 0,5 mg
Witamina C: 9,0 mg
Wapń: 6,0 mg
Fosfor: 20 mg
Żelazo: 0,4 mg
Sód: 1,0 mg
Potas: 395 mg
Magnez: 33 mg
Cynk: 0,4 mg
Miedź: 0,1 mg
Mangan: 0,42 mg
Wypowiedź eksperta
Anna Czarnewicz-Kamińska, ekspert ds. żywienia
„Widziałam w sklepie chipsy z suszonych bananów. Czy są tak samo tłuste, jak chipsy z ziemniaków? Kto powinien je jadać?”
Chipsy bananowe są wytwarzane bez dodatku tłuszczu, dlatego kalorycznością nie dorównują chipsom ziemniaczanym. W czasie produkcji tego smakołyku suszone banany umieszcza się jedynie w roztworze cukru lub miodu, a następnie suszy. Wysuszone są pakowane i trafiają na półkę sklepową bez innego przetworzenia.
Banany są łatwo przyswajalne i mają charakter zasadotwórczy. Powinny je spożywać osoby skarżące się na schorzenia przewodu pokarmowego oraz dzieci chore na celiakię. W badaniach wykazano, że banany wspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Zawarte w nich substancje chronią śluzówkę i ścianki żołądka przed szkodliwym wpływem kwasu, zapobiegając też nawrotom owrzodzenia. Niedojrzałe banany są wskazane dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i powodują powolny wzrost glukozy we krwi.
Owoce banana zawierają ważne dla mózgu substancje tyrozynę i dopaminę. Są to substancje psychoaktywne, które wykazują działanie uspokajające u osób nadpobudliwych, nerwowych i zestresowanych. Bananom przypisuje się właściwości podnoszenia jasności myślenia, zwiększenia koncentracji i zdolności twórczych człowieka. Dlatego właśnie już wieki temu żywili się nimi mędrcy – miały wpływ na ich inteligencję i spokój wewnętrzny.
Źródło artykułu: MODA na ZDROWIE nr 3 (46) marzec 2007
Autor: Weronika Różyłło
(poprawiłem literówki w artykule, ale z racji godziny i długości nie ustrzegłem się zapewne własnych)
Zmieniony przez - Chong Li w dniu 2007-03-06 22:06:57
ŚNIADANIE MISTRZÓW
W jednym z wywiadów Adam Małysz- zapytany o menu śniadaniowe odpowiedział: bułka z bananem. To zestawienie zdziwiło nie tylko sportowy świat, ale po ocenie dietetycznej tego menu okazuje się, że to świetny zestaw, aby uzyskać energię potrzebną do zwiększonego wysiłku, np. podczas jazdy na nartach.
Śniadanie to najważniejszy posiłek: od jego jakości zależy nasze samopoczucie w ciągu całego dnia. Już stare przysłowie mówi: śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Wysoko energetyczne śniadanie to element niezbędny, by uzyskać siły do zimowego szaleństwa i efektywnej wyprawy na narty.
WYGŁODZONY ORGANIZM
Każdego ranka nasz organizm budzi się do życia. Zaczyna nowy dzień wytężonej pracy. Dużym błędem z punktu widzenia dietetyki jest rozpoczynanie dnia z deficytem energetycznym. Nasz organizm strawił w ciągu nocy wszelkie produkty zjedzone wczoraj. Zmuszanie ustroju do pracy z zupełnie pustym żołądkiem jest dla niego dużym obciążeniem. To prawie tak samo, jak wymaganie od samochodu jazdy z pustym bakiem. Nad ranem zawartość glukozy we krwi jest najniższa, dlatego konieczne jest spożycie posiłku umożliwiającego wzrost poziomu glukozy.
ŚNIADANIE - WAŻNE DANIE
Jako najistotniejszy posiłek dnia śniadanie powinno dostarczać wszystkich składników niezbędnych do wystartowania pracy organizmu. W odpowiednich ilościach i proporcjach zawierać białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Tych ostatnich w zimie bardzo często brakuje naszemu organizmowi.
Dietetycy są zdania, że śniadanie powinno dostarczać około 25-35% wartości energii pochodzącej z wszystkich posiłków w ciągu doby. Wszystko zależy od ilości spożywanych codziennie posiłków. Jeżeli jemy 3 posiłki, to śniadanie ma stanowić do 35% energii diety, jeżeli 5 - to 25%. Tak więc jeżeli ktoś spożywa w ciągu dnia dietę stanowiącą 2000 kcal w pięciu posiłkach, jego śniadanie ma dostarczać około 500 kcal.
BANANOWY MAGAZYN
Adam Małysz miał rację - banan to bardzo dobry pomysł na śniadanie. W bananach znajdziemy wszystko, co potrzebne jest, aby nasz organizm otrzymał energię i dobrze zaczął dzień. Zawiera stosunkowo dużo (jak na owoc) cennego odżywczo białka, a obecne w nim kwasy tłuszczowe regulują stosunek tych nasyconych do nienasyconych. Banany zawierają też znacznie więcej niż inne owoce węglowodanów trawionych przez człowieka.
Banany to skarbnica przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy E i witaminy C, które chronią nasz organizm przed atakiem wolnych rodników mających niszczący wpływ na komórki. W bananie znajdziemy też sporo witamin z grupy B, które dbają o dobrą kondycję naszego układu nerwowego. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też możemy być pewni, że witaminy nie ulegną zniszczeniu. Banan bogaty jest też w potas, magnez i selen chroniące przed chorobami serca. Potasu jest w bananach bardzo dużo. Pierwiastek ten wpływa na regulację ciśnienia krwi i gospodarkę wodną organizmu. Banany zawierają też pierwiastki śladowe: miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod. W bananie obecny jest też błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit oraz sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
BANAN TO ZDROWIE
Udowodniono, że banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Ze względu na swój unikalny skład regulują poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyźmie. Owoce zawierają też serotoninę, która jest jednym z przekaźników układu nerwowego i poprawia samopoczucie. W bananach wykryto związki podobne do hormonów poprawiających nastrój. Francuzi nazwali te owoce "hormonami radości i urody życia". Charakterystyczny dla dojrzałego banana aromat pochodzi od kwasu izowalerianowego, który działa tak uspokajająco, jak waleriana. Warto jednak pamiętać, że ze względu na sporą zawartość węglowodanów, bananów nie powinny jadać osoby chore na cukrzycę i osoby z nadwagą.
W KUCHNI Z BANANEM
Banany surowe są pyszne jako owoc deserowy. Świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów, sałatek owocowych, koktajli mlecznych. Można je też suszyć, wędzić, nawet - grillować. Smaczne są banany smażone w cieście naleśnikowym. Banany to też ciekawy dodatek do zup, mięs i sosów. Choć kojarzą się głównie z deserami, dobrze sprawdzają się jako dodatek do dań pikantnych.
Obok odmian słodkich i soczystych, istnieją odmiany bananów skrobiowych (mączystych), które Afrykańczycy przetwarzają na suszone płatki, kaszę i mączkę. We Wschodniej Afryce (50% światowej uprawy bananów) są surowcem na piwo, a w Południowo-Wschodniej Azji - pąki męskich kwiatów banana spożywa się po ugotowaniu jako warzywo.
Owoce banana można spotkać także pakowane w puszkach w zalewie słodkiej oraz przerobione do postaci przecieru. Plastry niedojrzałych owoców są przetwarzane na chipsy.
W BANANOWYM GAJU
Botanicznie zdefiniowano około 300 gatunków bananów, jednak w uprawie spotyka się tylko dwadzieścia. Gatunki różnią się między sobą wielkością, kształtem oraz zawartością skrobi. W krajach tropikalnych banan uprawiany jest ze względu na duży udział skrobii, podobnie jak w Polsce ziemniaki i zboża. Z typowo skrobiowych odmian uzyskuje się mąkę do wyrobu chleba, delikatnych kaszek dla niemowląt i małych dzieci.
W tropikach najczęściej spożywa się banany niedojrzałe - gotowane lub pieczone, natomiast towarem eksportowym są jedynie banany słodkie, pochodzące od banana rajskiego (Musa paradisiaca).
Najsławniejsze odmiany banana to: banan rajski (zwyczajny), pizang, fruit banana (owocowy), cooking banana (przeznaczony do gotowania), apple banana (jabłkowy), red banana (czerwony), baby banana (dziecięcy), textile banana (tekstylny).
Banan na wadze
Zawartość składników odżywczych w 100g części jadalnej:
Wartość energetyczna 399kJ, 95kcal.
Białko: 1,0 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 23,5 g
Woda: 74,4 g
Błonnik: 1,7 g
Beta-karoten: 48 ug
Witamina E: 0,27 mg
Witamina B6: 0,36 mg
Tiamina: 0,04 mg
Ryboflawina: 0,1 mg
Niacyna: 0,5 mg
Witamina C: 9,0 mg
Wapń: 6,0 mg
Fosfor: 20 mg
Żelazo: 0,4 mg
Sód: 1,0 mg
Potas: 395 mg
Magnez: 33 mg
Cynk: 0,4 mg
Miedź: 0,1 mg
Mangan: 0,42 mg
Wypowiedź eksperta
Anna Czarnewicz-Kamińska, ekspert ds. żywienia
„Widziałam w sklepie chipsy z suszonych bananów. Czy są tak samo tłuste, jak chipsy z ziemniaków? Kto powinien je jadać?”
Chipsy bananowe są wytwarzane bez dodatku tłuszczu, dlatego kalorycznością nie dorównują chipsom ziemniaczanym. W czasie produkcji tego smakołyku suszone banany umieszcza się jedynie w roztworze cukru lub miodu, a następnie suszy. Wysuszone są pakowane i trafiają na półkę sklepową bez innego przetworzenia.
Banany są łatwo przyswajalne i mają charakter zasadotwórczy. Powinny je spożywać osoby skarżące się na schorzenia przewodu pokarmowego oraz dzieci chore na celiakię. W badaniach wykazano, że banany wspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Zawarte w nich substancje chronią śluzówkę i ścianki żołądka przed szkodliwym wpływem kwasu, zapobiegając też nawrotom owrzodzenia. Niedojrzałe banany są wskazane dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i powodują powolny wzrost glukozy we krwi.
Owoce banana zawierają ważne dla mózgu substancje tyrozynę i dopaminę. Są to substancje psychoaktywne, które wykazują działanie uspokajające u osób nadpobudliwych, nerwowych i zestresowanych. Bananom przypisuje się właściwości podnoszenia jasności myślenia, zwiększenia koncentracji i zdolności twórczych człowieka. Dlatego właśnie już wieki temu żywili się nimi mędrcy – miały wpływ na ich inteligencję i spokój wewnętrzny.
Źródło artykułu: MODA na ZDROWIE nr 3 (46) marzec 2007
Autor: Weronika Różyłło
(poprawiłem literówki w artykule, ale z racji godziny i długości nie ustrzegłem się zapewne własnych)
Zmieniony przez - Chong Li w dniu 2007-03-06 22:06:57
Pochlebcy są podobni do przyjaciół tak jak wilki do psów
Polecane artykuły