SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

owoce/warzywa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4541

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Charon
Dlatego ja jem warzywa. Ale nie ma żadnych dowodów na to, że należy jeść je kilogramami. Ja je jem, ale tyle ile mi potrzeba. No i nie uzupełniam witamin oraz pierwiastków śladowych suplementami, lecz urozmaiconą dietą, produktami mało przetworzonymi, gdzie jest ich naprawdę sporo.
Dr Ellis, czy prof. Lutz wcale nie kładą aż tak dużego nacisku na warzywa. Lutz wymienia liście i łodygi warzyw jako produkty "zaakceptowane", ale absolutnie nie mówi nic o kilogramowych ilościach. Ja tam wolę zjeść więcej orzechów - to jest sam "cymes zdrowotny" wg mnie.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Lutz i Ellis reprezentują skrajne podejście do diety. To, że im coś służy nie znaczy, że większości populacji też. Jest udowodnione naukowo (badania epidemiologiczne), że dieta bogata w warzywa i owoce (co się określa na 5 porcji dziennie) poprawia jakość życia oraz zapobiega wielu schorzeniom i chorobom. Nie wiadomo jednak dokładnie dlaczego, czy przez błonnik, witaminy, minerały, czy inne prozdrowotne substancje. Prawdopodobnie przez to wszystko z naciskiem na te ostatnie.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Wcale to nie są skrajne podejścia. No i to przecież nie tylko im służy, ale tysiącom osób, które te diety stosują.
Co do tych warzyw to sprawa nie jest tak oczywista, jak Ty ją rysujesz. Warzywa są ważne, ale nie jest koniecznie jedzenie ich 5-razy dziennie, w dużych ilościach.
Przykłady:
- Eskimosi
- Masajowie
- mieszkańcy Lötschental, Szwajcaria

-http://www.jbc.org/cgi/reprint/87/3/651 - podsumowanie roku tylko na mięsie w szpitalu NY, ilosc wegli byla skrajnie niska - 1-2% dobowej podazy, tluszcz - ok 75-85%, reszta bialko.
po zakonczeniu eksperymentu (po roku) byli czujni umyslowo (mentally alert - w sensie, ze nie byli zamuleni), aktywni fizycznie, nie wykazano zadnych zmian fizycznych.
- na poczatku stracili troche wagi poprzez utrate wody, potem utrzymywali stala wage
- u jednego cisnienie sie nie zmienilo, u drugiego gorne spadlo o 20 a dolne zostalo bez zmian
- przy podazy bialka powyzej 40% pojawily sie biegunki
- nie bylo zadnych niedoborow witamin
- kwasowosc moczu wzrosla 2-3 x w porownaniu do diet mieszanych. pojawila sie acetonuria (obecność ciał ketonowych (gł. acetonu) w moczu)
- nie bylo zadnych uszkodzen nerek
- nie wykazano ZADNYCH negatywnych skutkow dlugoterminowego stosowania diety wylacznie miesnej

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Ale mylisz dwa fakty, ja nie piszę, że dieta uboga w warzywa spowoduje, że za rok umrzesz. Jak już napisałem poprawia jakość życia i je wydłuża. To jest fakt. Proszę wklej mi badanie, w którym będzie mowa o tym, że osoby spożywające samo mięso żyjące w "normalnych" warunkach, np. w Polsce żyją dłużej niż osoby będące na zbilansowanej diecie.

Poza tym przykłady, które wymieniłeś są nietrafne. To są pewne grupy, których organizm ewoluował by radzić sobie w warunkach, w jakich żyją. Masajowie piją tylko mleko i długo żyją. Eskimosi jedzą tylko mięso i długo żyją. Weź teraz to zamień i daj eskimosom mleko. Pewnie 99% dostałoby biegunki, bo go w życiu na oczy nie widzieli i mają niedobór laktazy.

A tak w ogóle to Eskimosi mają krótszą średnią życia niż w Polsce, więc nie jest to najlepszy przykład. Poza tym na długość życia ma wpływ wiele czynników. W Stanach średnia długość życia jest dłuższa niż w Polsce. Czy to oznacza, że hamburgery i i frytki wydłużają życie? W końcu tłuszcze nasycone są zawsze super. To, że w towarzystwie węgli, to już szczegół.

Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-23 15:12:30

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Charon: "Jak już napisałem poprawia jakość życia i je wydłuża. To jest fakt."
No właśnie o to mi chodzi. Nigdzie nie znalazłem przekonywających dowodów na to, że tylko duże ilości warzyw poprawiają jakość życia i je wydłużają.
Nie podałem tych przykładów po to, żeby się do nich stosować, tylko żeby podać przykłady, gdzie warzywa nie odgrywają tak dużej roli i jest ok.
Powtórzę to - warzywa są ok i warto je jeść. Ale nigdzie nie jest udowodnione, że muszą być to duże ilości, 5-razy dziennie.
Poza tym ja nie chcę się opierać na jakichś tam obiegowych opiniach, lecz na faktach udowodnionych. Potrzebne są rzetelne badania nad danym zjawiskiem. Chętnie się z takowymi zapoznam, jeśli mi je podasz.
Np. że jedzenie warzyw 2-razy dziennie nie przyczynia się w takim stopniu do poprawy jakości życia jak jedzenie ich 5-razy dziennie.
Co do dalszej twojej wypowiedzi to się zgadzam - to, że USA średnia długość życia jest wyższa niż w Polsce o niczym nie świadczy.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Tak na szybko, ewentualnie poszukam dalej po weekendzie, bo jest tego więcej i są bardziej szczegółowe:

Fruit and vegetable consumption and self-reported functional health in men and women in the European Prospective Investigation into Cancer-Norfolk (EPIC-Norfolk): a population-based cross-sectional study.

* Myint PK,
* Welch AA,
* Bingham SA,
* Surtees PG,
* Wainwright NW,
* Luben RN,
* Wareham NJ,
* Smith RD,
* Harvey IM,
* Day NE,
* Khaw KT.

Department of Public Health and Primary Care, University of Cambridge, UK. [email protected]

OBJECTIVES: To investigate the association between fruit and vegetable consumption and self-reported physical and mental functional health measured by an anglicised short-form 36-item questionnaire (UK SF-36). DESIGN: Population-based cross-sectional study. SETTING: General community in Norfolk, UK. SUBJECTS: A total of 16,792 men and women aged 40-79 years recruited from general practice population registers as part of the European Prospective Investigation into Cancer (EPIC)-Norfolk study, who completed food-frequency questionnaires in 1993-1997 and Health and Life Experiences Questionnaires 18 months later, were enrolled in the study. RESULTS: Mean SF-36 physical component summary scores increased significantly with increasing total fruit and vegetable consumption in both men and women (P < 0.0001 for trend). Men and women in the top quartile of consumption compared with the bottom quartile had a significantly higher likelihood of reporting good physical health (defined as a score > or = 55); odds ratio (OR) 1.30, 95% confidence interval (CI) 1.11-1.53 for men and OR 1.28, 95% CI 1.11-1.48 for women, after controlling for age, body mass index, smoking, education, social class, prevalent illness and total energy intake. Exclusion of current smokers and people with prevalent illness did not alter the associations. CONCLUSION: Higher fruit and vegetable consumption is associated with better self-reported physical functional health within a general population. Increasing daily intake by two portions of fruit and vegetables was associated with an 11% higher likelihood of good functional health. Since the current average consumption of fruit and vegetables in the UK is about three portions, the recommended 'five a day' strategy may have additional benefit for functional as well as other health outcomes in the population.


Fruit, vegetable, and antioxidant intake and all-cause, cancer, and cardiovascular disease mortality in a community-dwelling population in Washington County, Maryland.

* Genkinger JM,
* Platz EA,
* Hoffman SC,
* Comstock GW,
* Helzlsouer KJ.

Department of Epidemiology, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 615 North Wolfe Street, Baltimore, MD 21205, USA.

Higher intake of fruits, vegetables, and antioxidants may help protect against oxidative damage, thus lowering cancer and cardiovascular disease risk. This Washington County, Maryland, prospective study examined the association of fruit, vegetable, and antioxidant intake with all-cause, cancer, and cardiovascular disease death. CLUE participants who donated a blood sample in 1974 and 1989 and completed a food frequency questionnaire in 1989 (N = 6,151) were included in the analysis. Participants were followed to date of death or January 1, 2002. Compared with those in the bottom fifth, participants in the highest fifth of fruit and vegetable intake had a lower risk of all-cause (cases = 910; hazard ratio (HR) = 0.63, 95% confidence interval (CI): 0.51, 0.78; p-trend = 0.0004), cancer (cases = 307; HR = 0.65, 95% CI: 0.45, 0.93; p-trend = 0.08), and cardiovascular disease (cases = 225; HR = 0.76, 95% CI: 0.54, 1.06; p-trend = 0.15) mortality. Higher intake of cruciferous vegetables was associated with lower risk of all-cause mortality (HR = 0.74, 95% CI: 0.60, 0.91; p-trend = 0.04). No statistically significant associations were observed between dietary vitamin C, vitamin E, and beta-carotene intake and mortality. Overall, greater intake of fruits and vegetables was associated with lower risk of all-cause, cancer, and cardiovascular disease death. These findings support the general health recommendation to consume multiple servings of fruits and vegetables (5-9/day).



Intake of vegetables rich in carotenoids and risk of coronary heart disease in men: The Physicians' Health Study.

* Liu S,
* Lee IM,
* Ajani U,
* Cole SR,
* Buring JE,
* Manson JE;
* Physicians' Health Study.

Division of Preventive Medicine, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA 02215, USA. [email protected]

BACKGROUND: Previous studies of diet and coronary heart disease (CHD) have focused on intake of nutrients rather than whole foods. Because of the findings that dietary fibre, folate and antioxidants may be protective for CHD, increased intake of vegetables has been recommended. However, due to the chemical and physical complexity of vegetables, the effects of individual nutrients may differ if eaten as whole foods. Moreover, little is known about the direct association between vegetable intake and risk of CHD. METHODS: We prospectively evaluated the relation between vegetable intake and CHD risk in the Physicians' Health Study, a randomized trial of aspirin and beta-carotene among 22 071 US male physicians aged 40-84 years in 1982. In this analysis, we included 15 220 men without heart disease, stroke or cancer at baseline who provided information on their vegetable intake at baseline, and in the 2nd, 4th and 6th years of follow-up using a simple semiquantitative food frequency questionnaire including eight vegetables. We confirmed 1148 incident cases of CHD (387 incident cases of myocardial infarction and 761 incident cases of coronary artery bypass grafting or percutaneous transluminal coronary angioplasty) during 12 years of follow-up. RESULTS: After adjusting for age, randomized treatment, body mass index (BMI), smoking, alcohol intake, physical activity, history of diabetes, history of hypertension, history of high cholesterol, and use of multivitamins, men who consumed at least 2.5 servings/day of vegetables had a relative risk (RR) of 0.77 (95% CI : 0.60-0.98) for CHD, compared with men in the lowest category (<1 serving/day). Adjusting for the same covariates in an analysis of the overall trend that considered intake of vegetables as a continuous variable, we found a RR of 0.83 (95% CI : 0.71-0.98) for risk of CHD for each additional serving/day of vegetables. The inverse relation between vegetable intake and CHD risk was more evident among men with a BMI > or =25 (RR = 0.71, 95% CI : 0.51-0.99) or current smokers (RR = 0.40, 95% CI : 0.18-0.86) comparing highest to the lowest categories of intake. CONCLUSIONS: Our results suggest an inverse association between vegetable intake and risk of CHD. These prospective data support current dietary guidelines to increase vegetable intake for the prevention of CHD.


Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease: the Women's Health Study.

* Liu S,
* Manson JE,
* Lee IM,
* Cole SR,
* Hennekens CH,
* Willett WC,
* Buring JE.

Division of Preventive Medicine and Channing Laboratory, the Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA 02215, USA. [email protected]

BACKGROUND: Prospective data relating fruit and vegetable intake to cardiovascular disease (CVD) risk are sparse, particularly for women. OBJECTIVE: In a large, prospective cohort of women, we examined the hypothesis that higher fruit and vegetable intake reduces CVD risk. DESIGN: In 1993 we assessed fruit and vegetable intake among 39876 female health professionals with no previous history of CVD or cancer by use of a detailed food-frequency questionnaire. We subsequently followed these women for an average of 5 y for incidence of nonfatal myocardial infarction (MI), stroke, percutaneous transluminal coronary angioplasty, coronary artery bypass graft, or death due to CVD. RESULTS: During 195647 person-years of follow-up, we documented 418 incident cases of CVD including 126 MIs. After adjustment for age, randomized treatment status, and smoking, we observed a significant inverse association between fruit and vegetable intake and CVD risk. For increasing quintiles of total fruit and vegetable intake (median servings/d: 2. 6, 4.1, 5.5, 7.1, and 10.2), the corresponding relative risks (RRs) were 1.0 (reference), 0.78, 0.72, 0.68, and 0.68 (95% CI comparing the 2 extreme quintiles: 0.51, 0.92; P: for trend = 0.01). An inverse, though not statistically significant, trend remained after additional adjustment for other known CVD risk factors, with RRs of 1.0, 0.75, 0.83, 0.80, and 0.85 (95% CI for extreme quintiles: 0.61, 1.17). After excluding participants with a self-reported history of diabetes, hypertension, or high cholesterol at baseline, the multivariate-adjusted RR was 0.45 when extreme quintiles were compared (95% CI: 0.22, 0.91; P: for trend = 0.09). Higher fruit and vegetable intake was also associated with a lower risk of MI, with an adjusted RR of 0.62 for extreme quintiles (95% CI: 0.37, 1.04; P: for trend = 0.07). CONCLUSION: These data suggest that higher intake of fruit and vegetables may be protective against CVD and support current dietary guidelines to increase fruit and vegetable intake.

PMID: 11010932 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-23 15:44:40

Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-23 15:45:24

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
"Overall, greater intake of fruits and vegetables was associated with lower risk of all-cause, cancer, and cardiovascular disease death."
Czyli udowodniono korelację. Ale, żeby udowodnić, że jedna zmienna wpływa na drugą trzeba dowieść, iż żadne inne zmienne nie wpływają na badaną przez nas zmienną zależną. To są podstawy metodologiczne, nierzadko zapominane.
Na razie to wyłapałem. Później odniosę się do reszty.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Tak wiem, podobnie było z cholesterolem.

Tak samo jest z markerami chorób serca, czy czynnikami je podnoszącymi.

Jedzenie warzyw i owoców nie zapewni Ci nieśmiertelności, jednak warto je jeść w większych ilościach niż większość spożywa.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
No właśnie ja nadal nie jestem co do tego przekonany. Im więcej czytam tym bardziej skłaniam się do diety low-carb, ale opartej głównie na tłuszczach zwierzęcych (czyli mięcho), natomiast na umiarkowanej ilości warzyw oraz owoców. Będę dalej "badał" i sprawdzał. Zobaczymy, co będzie

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Czy warzywa są przereklamowane? - artykuł Guardiana
http://gotowanie.onet.pl/1341621,1,artykul.html 

All the good things for those who wait

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pomocy - odchudzanie

Następny temat

Wołowina w konserwie

WHEY premium