Nie dawaj bezkrytycznej wiary niskim deklaracjom sodu na opakowaniach. Nieraz bywa tak, że jest on ukryty pod symbolem jakiegoś komponentu smakowego. Nie musi być w tym nawet złych intencji firmy, bo ta może dodawać ów składnik nie znając lub nie wnikając w jego dokładny skład patentowy. OLIMP robi u siebie lub powtarza analizy producentów surowców i nie opiera się jedynie na ich deklaracjach.
Prosta rada - unikasz sodu - nie wciągaj białka jaja.
Ale nie popadajmy w paranoję... Aby wyeliminować sód, trzeba zrezygnować z jedzenia białka. Podaję poniżej zawartość sodu w mg na 100g produktu białkowego:
wołowina - do 130
wieprzowina - do 115
cielęcina - do 160
podroby - do 600
kurczak - do 70
indyk - do 80
biały ser - do 50 (ale są i po 600)
żółty ser - do 1400 (masakra)
Full - i teraz zobacz - w 100g białka z kurczaka masz 350mg sodu, kiedy np. w Pure Whey Isolate 270mg (mięso kurczaka ma 20% białka). To dużo?...
wołowina
S. Ambroziak