SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PROSZKI BIAŁKOWE A ZAWARTOŚĆ SODU!

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4663

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Full - sód jest naturalnym składnikiem białka jaja kurzego. Abumina jaja jest naturalnym chelatorem sodu, niezbędnego w trakcie rozwoju kurzego embrionu. Świeże białko jaja zawiera 200mg sodu na 100g produktu. Suche koncentraty białka jaja - 1200mg. Ultrafiltrowane ovoalbuminy (składnik Egg) mają i tak obniżoną zawartość sodu, w odniesieniu do wyjściowego surowca, chociaż nie pamiętam dokładnie, do jakiej wartości. Ta wartość wzrasta jednak nieznacznie na skutek dodatków smakowych, których sód jest częstym składnikiem.
Nie dawaj bezkrytycznej wiary niskim deklaracjom sodu na opakowaniach. Nieraz bywa tak, że jest on ukryty pod symbolem jakiegoś komponentu smakowego. Nie musi być w tym nawet złych intencji firmy, bo ta może dodawać ów składnik nie znając lub nie wnikając w jego dokładny skład patentowy. OLIMP robi u siebie lub powtarza analizy producentów surowców i nie opiera się jedynie na ich deklaracjach.
Prosta rada - unikasz sodu - nie wciągaj białka jaja.
Ale nie popadajmy w paranoję... Aby wyeliminować sód, trzeba zrezygnować z jedzenia białka. Podaję poniżej zawartość sodu w mg na 100g produktu białkowego:

wołowina - do 130
wieprzowina - do 115
cielęcina - do 160
podroby - do 600
kurczak - do 70
indyk - do 80
biały ser - do 50 (ale są i po 600)
żółty ser - do 1400 (masakra)

Full - i teraz zobacz - w 100g białka z kurczaka masz 350mg sodu, kiedy np. w Pure Whey Isolate 270mg (mięso kurczaka ma 20% białka). To dużo?...

wołowina

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Zapomniałem o rybach - do 140 mg na 100g.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2638 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 22660
tak masz racje sławku ale skoro ine firmy moja miec w proszkach białkowych z jajka o połowe a nawet 3-4 razy mniej sodu to dlaczego olimp nie może???co do smaku to też nie przesadzajmy bo olimp nie należy do tych firm których smaki sa wypasione i nie jest to tylko moja opinia.po 3cie jak dodasz te wszystkie ilosci sodu i z proszków i z jedzenia to sie w sumie troszke tego uzbiera.ja mam swiadomosc tego ile sodu maja poszczeólne produkty.dalej uważam ze zawartosc sodu w niektóryuch odzywkach mogła by byc niższa a ty nie?no ale wątpie zebys mi przyznał racje i to z innego powodu!pozdrawiam i dzieki za uwagi.acha juz pisałem ze w egg pro olimpa w 100g jest 900 mg sodu więc ta wartosc nie jest niska.a z białka jajek nie chce rezygnowac bo mój organizm bardzo dobrze go przyswaja

Zmieniony przez - FULLBLOWN w dniu 2007-02-22 08:50:17

I'LL BE BACK BIGGER,BETTER AND MORE BAD!!TOTAL FULLBLOWN!
Odżywki, Suplementy na SFD - Kreatyna, CLA, Aminokwasy, Karnityna, HMB, Białko</a>
Odchudzanie na SFD - Dieta, odchudzanie, spalacze tłuszczu, ćwiczenia karnityna, ładny brzuszek</a>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Full - Twoje uwagi są cenne - tylko realja są, jakie są... Białka jajeczne to nisza, więc rozwój w tym asortymencie nie jest dla OLIMPa priorytetem.
Sam poniekąt znalazłeś odpowiedź na często zadawane pytanie o smaki. Im bardziej wypasiony komponent smakowy, tym większe niedogodności w jego stosowaniu. Dlatego wiele z nich nie jest dopuszczona do produkcji w Europie. Paradoks polega tu na tym, że niedopuszczenie do produkcji nie jest jednoznaczne z niedopuszczeniem do spożycia. Można więc wprowadzić na rynek gotowy produkt spoza Unii z niedopuszczonym dodatkiem samkowym, ale nie można produkować w Unii z jego zastosowaniem.
Ale w obszarze tego, co można, można wiele, więc cały czas pracujemy nad smakami. Jadłeś Whey Protein complex?...

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2638 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 22660
dzieki za zrozumienie sławku.olimp ma bardzo duży wybór odzywek białkowych a kazda osoba toleruje inne białka i to sie ceni ze jest taki wybór ale jak juz jest to powinno byc wszystko dopiete na ostatni guzik.nie próbowałem tego białka jeszcze.co do smaków to nie rozumie bo jest wiele odzywek dopuszczonych w polsce do sprzedaży które mają super smaki a zawartosc sodu jest niska wiec wątpie zeby o to chodziło.bardzo dobrze toleruje białko jajka które jest idealne dla mnie na noc jak i w dzien więc opieram sie na takich produktach.pozdrawiam i dzieki za cenne odpowiedzi.to wszystko z mojej strony.

Zmieniony przez - FULLBLOWN w dniu 2007-02-22 12:48:39

I'LL BE BACK BIGGER,BETTER AND MORE BAD!!TOTAL FULLBLOWN!
Odżywki, Suplementy na SFD - Kreatyna, CLA, Aminokwasy, Karnityna, HMB, Białko</a>
Odchudzanie na SFD - Dieta, odchudzanie, spalacze tłuszczu, ćwiczenia karnityna, ładny brzuszek</a>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Full - wszystko dopracujemy! Olimp importuje surowce, ale sam tworzy technologie. Co innego, jeżeli ktoś importuje i jedno, i drugie...

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 527 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 19540
ile sodu jest w porcji egg protein ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
0,93 g / 100 g

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 527 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 19540
dzieki wielkie
na moim opakowaniu egg nie jest podana ilość sodu i ciekawiło mnie to
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1669 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 52363
z ciekawosci jaki masz smak??
jakies porownanie ktory ci najbardziej smakuje

"to jest ten co za kilka puszek bialka wytatuował sobie znak firmowy na plecach?" leże i kwicze

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Suplementacja poranna

Następny temat

Mam Pytanie do Pana Darka Szukaly!!!!!!

WHEY premium