SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Małe, ostre przedmioty (Akademia im. Knife''a ;-)

temat działu:

Sztuki Walki

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13909

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
wwwaldek ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 2111 Wiek 48 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 25260
A ja mam takie dziwne trochę pytanie. Czy nóż wykonany w identyczny sposób tzn. kształtem będzie jednakowo ostry przy użyciu stali nazwijmy A i stali B? Nie chodzi mi o trwałość trzymania ostrza ale o to czy będa z jednakową skuteczością przecinać tuż po naostrzeniu np. chleb.


Zmieniony przez - wwwaldek w dniu 2007-02-03 23:47:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86830
Biorąc pod uwagę krótki okres czasu raczej tak, ale już po pewnym czasie "ostrość" (struktura ostrza ukształtowana pod pewnym kątem) słabej stali gwałtownie maleje.

Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
wwwaldek ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 2111 Wiek 48 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 25260
Nie jestem jakimś wielki fanem noży ale lubię się czasami pobawić w rzucanie (oczywiście sprzętem który się do tego nadaje) i mieć przy sobie kawałek ostrza do zwykłych codziennych czynności. Obecnie mam niewielkich rozmiarów nożyk ze stali 420 i jest dosyć trudno uzyskać na nim odpowiednio dobre ostrze. Fakt trzyma ostrość bardzo długo, jest odporny mechanicznie np. można bez problemu otwierać konserwy ale zwykłe noże ze stali nierdzewnej jakich używam w kuchni dają się dużo lepiej naostrzyć. Pewnie jest to głównie kwestia kształtu samego ostrza i pewnie na niektórych dobrych stalach nie można stosować takich kształtów ze względu na twardość i możliwość kruszenia się.
Mam więc pytanie jaki nożyk byście polecili do zwykłych codziennych czynności z w miarę dobrej stali, tak żeby nie tracił szybko ostrza i był o odpowiednim kącie aby można było bez problemu przeciąć kawałek drewna, plastiku i np. pomidora bez ryzyka że zamiast przeciąć to go zgnieciemy.
Mam też duży nóż ze stali hiszpańskiej (tak kiedyś na nim pisało zanim napisy się pościerały, była też głowa tygrysa lub coś w tym rodzaju). ostrze trzyma w miarę dobrze, daje się bardzo dobrze naostrzyć, ostrze wklęsłe, nie szczerbi się. Natomiast nie zaryzykowałbym nim otwarcia żadnej puszki, już raz miał złamany czubek po chyba drugim albo trzecim rzucie, więcej tego nim nie robiłem. Fajnie by było mieć z takiej samej stali lub o podobnych właściwościach mniejszy nożyk do takich właśnie codziennych czynności związanych z cięciem, nie rzucaniem ani otwieraniem puszek itp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
wwwaldek ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 2111 Wiek 48 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 25260


To jest ten większy nóż. Jakieś niecałe 10 lat temu dałem za niego sto parę złotych więc cenowo nie był drogi, natomiast trzyma dobrze ostrze i bardzo dobrze tnie. Końcówka trochę zmieniona po tym jak się ułamał.
Sorki za jakość zdjęcia, robione telefonem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
wilk80 ile dales za tego gerbera ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
wilk80 ZASŁUŻONY
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 3436 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 17160
Nie pamiętam dokładnie. Było to 4 lata temu - robiłem większe zakupy przed wylotem ze Stanów.

"Istotą walki jest podniesienie duszy na wyższy poziom moralny" - J.Piłsudski
"Teoria powinna być rozważaniem, a nie doktryną" - C.von Clausewitz
"Where there's a will, there's a way" - K.Sakuraba

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816


a to moje maleństwo:
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 42 Napisanych postów 6988 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 52689
szukam noza typu butterfly, wysokiej jakosci - cos polecacie ?

druga sprawa - w filmach czesto sa sprezynowki ktore sie otwieraja w przod a nie od boku - cos polecacie ?

-World belongs to strong and brutal-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 7358 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 36022


Fu z butterfly'ajow polecam Archanioła z Cold Steel. Naprawde cudowny nóz ze stopu Carbon 5 wedlug mnie najlepszej z komercyjnych stali (obok SanMai i Aus-8). Ceny, nie pamietam ale nie jest to tani nóz, musisz miec naprawde gruby porfel.

Tutaj zdjecie, sa dwie wersje, z głownią ktora ma ostrze jednostronne i drugi z głownią double-blade ala sztylet(wyglada cudownie)

Noz bardzo brutalny i wytrzymaly, teorytycznie prawie niezniszczalny, Przebija blache grubosci maski samochodwej. Ostrosc taka ze goli wlosy na ręce jak zyletka.

Zmieniony przez - Bahamut w dniu 2007-03-05 21:21:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
_Knife_ Moderator
Ekspert
Szacuny 204 Napisanych postów 11365 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 86830
FU - nie polecam sprężynówek ani motylków. Chyba, że lubisz akurat takie modele. Powód mojego "nie" dla sprężynówek to słabość mechanizmu (wiem wiem teoretycznie renomowani producenci mają "mocne" rozwiązania), a motylki też mi nie leżą. Co więcej - są niezwykle silne konotacje społeczne na temat tych 2 typów noży (z bandytami). I tak w pracy jak zostawię nóż na stole, nawet otwarty - to nikt na niego nie zwróci uwagi. Zatrzyma mnie policja - też zignorują ten nóż. Co innego z motylkami i sprężynowcami. Analogicznie jest w przypadku noży składanych i ze stałą klingą. Jeśli już musisz kupować motylka lub sprężynowca - to jakiejś dobrej firmy.

Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gołota wraca na ring

Następny temat

Zapisy na treningo boksu w krakowie

WHEY premium