Było to możliwe dzięki zwiększonym możliwościom anaerobowym, choć nie stwierdzono różnicy w stężeniu laktozy we krwi po treningu.
Charakterystyka kofeiny:
Trójmetyloksantyna (teina) występująca w wielu roślinach, a w szczególnie dużych ilościach herbaty, owocach drzewa kawowego oraz orzeszkach cola. Działa pobudzającą na ośrodkowy układ nerwowy ułatwiając i przyspieszając procesy myślenia, znosząc uczucie zmęczenia tak psychicznego jak fizycznego, zwiększając i pogłębiając odbiór zewn. wrażeą, zwiększa zdolność wykonywania pracy umysłowej i fizycznej, ponadto działa rozkurczowo i moczopędnie, nasila działanie leków przeciwbólowych. Stosowana w obwodowych niewydolnościach krążenia (zapaść), bólach głowy pochodzenia naczyniowego, stanach wyczerpania i znużenia, stosowana w niedomodze oddychania. Wchodzi w skład licznych mieszanek przeciwbólowych. Duże dawki powodują bóle i zawroty głowy, rozkojarzenie myślowe, bezsenność kołatanie serca; drgawki.
Jest substancją biologicznie czynną, szeroko rozpowszechnioną w świecie roślinnym. Ewentualne skutki uboczne jej stosowania są znacznie mniejsze niż w przypadku efedryny. Kofeina działa na mózg pobudzająco, nasila aktywność życiową, pomaga znieść znaczne obciążenie fizyczne i umysłowe, działa orzeźwiająco likwidując uczucie senności, może nasilać anabolizm białek. Optymalne działanie rozpuszczające tłuszcz uzyskamy stosując 200 mg kofeiny w jednej dawce, razem z efedryną oraz aspiryną oczywiście. Kofeina silnie pobudza rozpad tkanki tłuszczowej i podnosi ciśnienie. Nadużywanie wiąże się z ryzykiem wystąpienia, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wrzodowej przewodu pokarmowego, chronicznego bólu głowy.
źródło kulturystyka org